Тижневий огляд тенденцій світової економіки 16-21 лютого 2019 року

Ексклюзивний огляд тенденцій світової економіки для НАЦ УССД підготував Олександр Чупак, студент бізнес-адміністрування Селкірк коледжу (Канада), аудитор Grant Thornton. Політичні процеси у США та Європі впливають на розвиток економіки.

 

Демократична партія США починає підготовку до президентських виборів 2020 року. Наразі кілька популярних політиків заявили про участь у визначенні кандидата, серед них сенатори Камала Гарріс, Елізабет Воррен, Корі Букер та інші. Останнім поки є Берні Сандерс – 77-річний сенатор із Вермонту, який сповідує соціалістичну ідеологію.

 

Варто нагадати, що перед попередніми виборами Сандерс зовсім небагато програв Гілларі Клінтон, яка зрештою представляла демократів у 2016-му. Популярність політика залишається доволі високою, особливо серед молодшого покоління прихильників партії. Про це свідчить також успіх минулого листопада на виборах до Палати представників його колишніх помічників, зокрема Александрії Окасіо-Кортез, яка пропагує радикальний соціалізм.

 

Варто навести приклади основних тез економічної програми Сандерса як імовірного опонента Дональда Трампа у 2020. По-перше, він ініціюватиме зростання податків та збільшення обсягу державних витрат на соціальне забезпечення. По-друге, Сандерс упроваджуватиме державне фінансування медичних послуг для населення, що наразі є пріоритетом у риториці демократів. Великі кошти спрямовуватимуть на екологічні програми, не виключене запровадження екологічного податку. Зросте рівень державного регулювання економіки. Очевидно, відбудеться поворот Вашингтону від консервативних ідей: послабляться міграційні бар’єри, зникне протидія абортам і диктату різного роду меншин. Небезпека для України полягатиме у можливо меншому зацікавленні США зовнішньою політикою.

 

У ЄС погодили правила транзиту газу через Північний потік-2. Це означає, що проект не буде скасовано або заморожено, і в межах трьох-п’яти років має початися постачання енергоносіїв з Росії до Німеччини.

 

Як бачимо, газово-політична стратегія Москви дає результат. За рахунок торгів та вдалої дипломатії Росія нарощує енергетичний вплив на Європу, яка з кожною такою поступкою втрачає спроможність ефективно впливати на Москву. Запуск Північного потоку-2 означатиме зменшення значущості України як транзитної держави для обох сторін.

 

З’явилися чутки про можливе відтермінування виходу Британії з ЄС. Зокрема, припущення щодо цього висловив Жозе Мануель Баррозу, колишній голова Єврокомісії. Баррозу вважає, що у випадку надходження відповідного запиту з Лондона, країни ЄС його підтримають і дадуть Терезі Мей більше часу на визначення умов виходу зі співтовариства. У такому разі не виключено, що британські парламентарі спробують ініціювати ще один референдум, оскільки досягти згоди в кабінетах досі не вдавалося.

Leave a Reply

Your email address will not be published.