Моніторинг інформаційного поля російської федерації (березень – квітень 2023 р.)

Продовжуємо розглядати інформаційне поле російської федерації, аналізуючи найбільш популярні новини за березень-початок квітня різних регіонів росії, що дасть більш-менш чітке уявлення про внутрішні процеси, що протікають на території держави-агресора та їхню регіональну специфіку.

Білгородська область – у березні жителі регіону порівняно мало цікавилися темами, пов’язаними з війною. З великого переліку постів, лише п’ять, присвячені темі російської агресії: чотири повідомлення про черговий обстріл прикордонного населеного пункту та реакція військ комісаріату на звернення мобілізованих жителів області, що офіційно потрапили не у російську армію, а у так збройні сили так званої «ДНР». Зміст останньої новини доволі передбачуваний – влада обмежилася цитуванням офіційних документів, просто проігнорувавши скарги своїх земляків. Це суттєво відрізняється від поведінки влади Татарстану та Туви, які домоглися переведення своїх мобілізованих у тилові частини. Найбільш популярними темами для білгородців були ті, що присвячені владі та корупції. Так, три найпопулярніші статті носять заголовок «Владельцы Белгородской области» і розповідають про місцеву олігархію та її корупційні схеми, в той час як в інших статтях на цю тему розкриваються деталі корупційного скандалу за участю екс-мера Білгорода. Інші новини зазвичай оповідають про повсякденне життя жителів регіону, в яких, однак, червоною ниткою проходить тема соціального забезпечення та державна політика, що, вочевидь, можна розцінювати як приховану пропаганду. Пропаганда ж відкрита зустрічається значно рідше, оскільки статті про «героїзм» військових у «зоні СВО» та «волонтерство» місцевих набирають найменшу кількість переглядів у порівнянні з іншими темами.

Підмосков’я  – столичний регіон, який представляє особливий інтерес через чутливість до змін у економіці держави. В порівнянні з попередніми періодами жителі цього регіону почали значно більше цікавитися темою війни, зокрема, серед найпопулярніших новин п’ять є некрологами загиблим мобілізованим. Інші популярні новини зазвичай присвячені темам криміналу або побутовому життю, серед яких є і ті, що розповідають про підвищення цін на продукти. Особливо цікавим є те, що жителі столичного регіону проявляють особливий інтерес до Татарстану та татарстанських новин, що, вочевидь, говорить про велику кількість внутрішніх мігрантів із мусульманських країв.

Ростовська область – жителі традиційно цікавляться темами криміналу та побутового насилля, однак серед них нерідко зустрічаються і ті, що присвячені війні. Зокрема, місцевих турбує тема роздачі повісток та мобілізації, крім того, є чимало некрологів загиблим мобілізованим. Цікаво те, що ростовська область в березні була тією, що найбільше цікавилася бойовими діями, адже після інциденту з підпалом складу що належав ФСБ, жителі почали активно постити новини про переміщення бойових колон в області, попереджувати про можливі перестрілки та вірогідні прикордонні інциденти.  Наприклад, жителів дуже турбували причини «екстренної посадки» військового гвинтокрила у воронезькій області. Окрім вище зазначених тем, вельми гострою для області є проблема наркотиків і боротьби організованих злочинних угруповань, яким присвячені майже всі новини на кримінальну тематику.

Санкт Петербург та Ленінградська область – традиційно виступають тими регіонами, що найбільше цікавляться політикою, першою з яких був репортаж про розмову Йосипа Пригожина, в якому він критикував владу. Новин, присвячених проблемам регіону дуже мало, натомість жителів надзвичайно непокоїть тема війни: кожна четверта новина є некрологом за загиблим солдатом, а інші три зазвичай присвячені або криміналу або національній безпеці. Так, широкої популярності набули повідомлення про дрони НАТО на кордоні з Фінляндією та випадок, коли охорона клубу до смерті забила демобілізованого солдата, що повернувся з війни. Однак всі ці повідомлення були «закопані» під хвилею тієї інформаційної хвилі, що прокотилася після підриву пропагандиста Максима Фоміна (Владлєна Тараского) та затримання його вірогідної вбивці. Серед тем, не пов’язаних з війною, варто виокремити великий інтерес до бізнесу, а саме до посилення фіскального тиску та рекет зі сторони державних органів, що вбиває дрібних підприємців. Інші статті нерідко бувають присвячені дорожньо-транспортним пригодам і зникненню людей.

Челябінськ – виявляється на цьому фоні доволі аполітичним регіоном, який попри свою віддаленість від лінії фронту все одно страждає від наслідків війни. Пропагандистські статті не користуються попитом, однак жителів турбують теми електронних повісток, розширення прав воєнкоматів та можливої нової хвилі мобілізації. Некрологи відсутні, натомість користуються популярністю новини про проблеми із похованнями окупантів: нерідко їх не можуть опізнати або ховають під чужими іменами через що родичі не можуть отримати компенсацій. Є проблеми і з солдатами, що повернулися, адже влада не бажає їх нічим забезпечувати та навіть оформлювати пільги. Цікавою на цьому фоні виглядає повідомлення про психічно хвору жінку, яка була одягнута у військову форму та погрожувала перехожим. Серед інших цікавих історій можна виокремити випадок солдата, який повернувся з війни і виявив, що він ухилянт і має звернутися до військкомату по повістку, а його колега, що надавав інтерв’ю про війну, відверто заявив, що війна йому не подобається. Серед інших військових тем можна виокремити хіба що візит Шойгу на місцеві підприємства ВПК і проблеми із похованням вагнерівця. Інші статті взагалі не стосуються політики і влади, хоча серед тих, що присвячені повсякденному життю, є чимало тих, які засвідчують серйозні проблеми із житлово комунальним господарством в регіоні.

Забайкальський край – певно найдепресивніший регіон рф. Без перебільшення, дві третини новин є некрологами за загиблими земляками, переважана більшість з яких воювали у складі «Вагнера». Хоча популярною стала історія про загибель 19-річного строковика, який загинув, офіційно не перебуваючи на війні. Інші статті також присвячені війні: популярним стало відео зі скаргами мобілізованих на якість забезпечення і перманентну загрозу їхньому життю. Схожі негативні відгуки про війну можна було прочитати і у інтерв’ю двох демобілізованих місцевому виданню, в яких вони розповідали про те, як їх намагалися добити гранатами або про те, як страшно, коли їх обстрілював танк. На такому фоні зрозумілим стає інтерес місцевих до можливої хвилі мобілізації та долі тих, хто дерезртирував або ухиляється від призову. Єдиною популярною новиною, яка була присвячена політиці, була стаття про те, що Гаазький трибунал видав ордер на арешт Путіна. Загалом же, можна зробити певні висновки про суттєвий протестний потенціал регіону, оскільки окрім новин, присвячених побутовому насиллю, в стрічці можна знайти чимало повідомлень про невдоволення жителів якістю комунальних послуг,  діяльності державних структур, скарги на чиновників та протести робітників через невиплату зарплат.

Єкатеринбург – вважається доволі опозиційним до Москви регіоном, що знаходить і своє відображення у стрічці новин: про війну новин мінімум, можна виокремити лише один некролога про загиблого з області та цікавість про колізію з похованнями окупантів із Челябінську, яка, вірогідно, зумовлена тим, що і Свердловська область зустрічається зі схожими проблемами: жителі здивовані різким зростанням кладовищ, де ховають вагнерівців. Єдиною «політичною» темою, що цікавить уральців, виявився вдалий замах на пропагандиста у Петербурзі. Інші новини зазвичай присвячені криміналу: високий рівень спонтанних вбивств та самогубств, високий рівень дорожньо-транспортних пригод та вихід на волю серійного вбивці. Загалом, регіон виявляється доволі аполітичним, хоча тема утисків прав робітників є доволі популярною серед місцевих.

Якутія – це регіон, який вражає своєю аполітичністю та повною відсутністю інтересу до війни. Серед великої кількості статей лише одна присвячена інтерв’ю із солдатом, що повернувся із війни в Україні. Увага жителів регіону сконцентрована на інших речах, в першу чергу, свавіллі зі сторони правоохоронних органів, а по-друге, високому рівні злочинності. Крім того, для Якутії характерна велика кількість згадувань місцевих підприємців у новинах, що, вірогідно, також вказує на велику роль місцевого олігархату в регіональній політиці.

Татарстан – регіон відносно мало цікавиться війною, подекуди зустрічаються новини про поховання із загиблими солдатами і статті про можливу нову хвилю мобілізації, однак вони не збирають багато переглядів. Тим не менше, однією з найпопулярніших новин виявляється повідомлення про розсилку повісток і повернення групи мобілізованих на батьківщину. Усі інші новини зазвичай присвячені повсякденному життю та культурними заходам, що відбуваються в регіоні. Важливо, що не менше половини видань ведуться татарською мовою і вони якраз найменше висвітлюють тему війни.

Самарська область та Поволжя – регіон, який суттєво постраждав від мобілізації: чимало новин присвячено некрологам або сумним інтерв’ю з демобілізованими, а деякі статті розповідають про проблеми із похованнями, що спричинені переповненістю кладовищ. Зустрічаються подекуди згадки про мобілізацію та розсилку повісток, однак більша частина новин присвячена побутовим речам. Жителів регіону політика майже не цікавить, натомість заголовки нерідко нагадують прев’ю до фільмів жахів – у деяких можна зустріти історії про одержимість та містику, а відсутність смертей протягом декількох днів визиває у журналістів щирий подив. Із інших новин можна зробити висновки про хронічні проблеми жителів із житлово-комунальним господарством, наприклад, мешканці області регулярно вимушені жити без світла, а жителів Сизрані навіть хотіли евакуювати через локальну техногенну катастрофу.

Калінінград – регіон дивує майже повною відсутністю згадок про війну або політику у своїх новинах, єдиною згадкою на дотичну тему була лише новина про те, що російський літак відігнав від берегів американського розвідника. Усі інші теми стосуються криміналу або побуту, серед яких особливо кидається у вічі велика кількість публікацій, присвячених темам медицини та здоров’я: чомусь загроза інфекцій та неякісного медичного обслуговування для населення видається надзвичайно актуальною.

Смоленськ – топ-новиною регіону стало вбивство підлітка у Смоленську, а на другому місці за популярністю були новини про чоловіка, який влаштував стрілянину на вулицях міста. Серед політичних новин можна виокремити особливий інтерес до перестановок у державному апараті регіону, а саме можлива хвиля звільнень чиновників через корупційний скандал, та призначення нового губернатора. Війна жителів цікавить мало, хоча подекуди трапляються пропагандистські статті про одного солдата, який самотужки знищив взводний пункт ЗСУ, а от зовнішня політика непокоїть смоленців значно більше: місцеві цікавляться планами НАТО по наступу на Білорусь та Смоленщину, а деяких турбує тема, коли США перестануть підтримувати Україну.

Дагестан – регіон проявляє високий інтерес до ісламу та мусульманської культури: є новини, присвячені Рамадану та розвитку «халяльного» туризму. Серед знакових дописів можна виокремити новину про тортури у місцевій в’язниці та звістку про те, що начальник дагестанського культурного фонду приносить свої вибачення голові федерального суб’єкту за надто різку критику влади.

Чечня – новини регіону традиційно присвячені діяльності Рамзана Кадирова та його особистому вкладу в «розвиток» республіки, в тому числі зустрічі з Путіним, що була присвячена регіональній політиці, хоча в березні його витіснили повідомлення про інцидент у Гудермесі: стався доволі серйозний стрілецький бій між місцевими повстанцями та силами чеченського ОМОНу. Подібні інциденти, на щастя, не рідкість на Кавказі, тож можна певною мірою стверджувати, що регіон перебуває у стані перманентної контр-терористичної операції. Серед інших важливих новини регіону можна знайти згадки про ліквідацію ОЗГ, що друкувала фальшиві банкноти та погрози Кадирова Британії у зв’язку з постачанням снарядів зі збідненим ураном. Не пройшла повз увагу ЗМІ та жителів і стрілянина, що відбулася 5 квітня у Інгушетії: новинні джерела повідомляють про інцидент максимально стримано, переважно посилаючись на федеральні медіа, не даючи жодних оцінок.

Брянськ – регіон, який судячи з попиту на новини, є найбільш емоційно та інформаційно залученим до війни. Переважна більшість стосується військової тематики, причому мова йде безпосередньо про безпеку області: зведення  оборонних ліній, переміщення військ, атаки українських БПЛА та звуки вибухів знаходяться протягом місяця в топі новин регіону. Особливу увагу, безумовно, викликають діяльність українських розвідувально-диверсійних груп: рейди Російського добровольчого корпусу, що воює у складі ЗСУ, відбулися протягом цього періоду часу двічі- 2 березня та 6 квітня, спричинивши надпотужні інформаційні хвилі у області та прилеглих регіонах.

Отже, можна зробити висновок, що інформаційне поле російської федерації не зазнало значних змін з зими цього року. Важливо відмітити, що інтерес до політики у регіональних новинах залишається відносно низьким, а згадки про війну зазвичай носіть латентно-негативний або нейтральний характер, натомість регіони демонструють доволі високий рівень внутрішньої напруги, спричиненої зазвичай такими факторами як низький рівень життя та політика чиновників на місцях.

Олександр Cлюсаренко, практикант НАЦ Українські студії стратегічних досліджень

Leave a Reply

Your email address will not be published.