Огляд тенденцій економіки 11 – 17 травня 2019 року

Ексклюзивний огляд тенденцій світової економіки для НАЦ УССД підготував Олександр Чупак, випускник бізнес-адміністрування Селкірк коледжу (Канада), аудитор Grant Thornton. Найактуальніші питання –протистояння США та Китаю, конфлікт між Польщею та ЄС, зростання протекціоністської політики.

У п’ятницю, 10 травня, відбувся черговий поворот у бік загострення в ході торговельної війни між США і Китаєм: Штати запровадили імпортні тарифи на 200 мільярдів китайської продукції у розмірі 25%. Нагадаємо, американці були невдоволені затягуванням переговорів із боку Китаю та його намаганням відійти від попередніх домовленостей. Не допомогли навіть обіцянки переписати закони щодо конкуренції та захисту інтелектуальної власності, зроблені китайцями напередодні набуття чинності новими тарифами.

 

Китайські переговірники наполягають на тому, що їхні американські колеги проявили негнучкість, що призвела до непорозуміння між сторонами. Нині Китай готується до відповіді: підготовлений список товарів на суму 60 мільярдів доларів, з яких стягуватиметься 25% імпортний тариф. Попередньою датою його запровадження є перше червня.

 

У цій війні Китай є значно вразливішим, ніж США: баланс зовнішньої торгівлі між країнами становить 380 мільярдів доларів на користь Китаю. Однак Штати також можуть постраждати. За даними Дойче Банку, у 2015 році продажі американських компаній у Китаї перевищили їхні продажі вдома на 200 мільярдів. Також Китай уже тривалий час є місцем розташування виробничих потужностей великих американських фірм, від Apple до General Motors. Як авторитарна країна, Китай може на державному рівні створити багато проблем компаніям зі США: від затримок постачання сировини та деталей до маніпуляції думкою громадян із метою організації страйків працівників.

 

Очевидно, бажаючи уникнути гострої торговельної війни, Китай наразі відповідатиме на дії США обмеженими заходами. Таким чином у Пекіні спробують продемонструвати добру волю і прагнення до співпраці. Однак, якщо згоди не буде досягнуто, ці заходи ставатимуть значно жорсткішими.

 

Натомість у Мексиці сподіваються на послаблення протекціоністських дій США. Нині вирішується питання щодо зняття частини взаємних тарифів, накладених на сталь та алюміній. Мексиканці оптимістично налаштовані щодо перспектив згоди, однак хочуть зробити це разом із Канадою – партнером згідно з новою угодою USMCA, що регулює вільну торгівлю між найбільшими економіками Північної Америки.

 

Дії США є очікуваними: після залякувань торговельними війнами і поворотом до протекціонізму, Вашингтон послаблює тиск, виторговуючи хороші умови в різних галузях зовнішньоекономічних відносин. Поки цей метод спрацьовує зі слабшими партнерами в Америці. Побачимо, як буде з Китаєм та ЄС.

 

Президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер прокоментував імовірність виходу Польщі зі складу Європейського Союзу. На відповідне питання він відповів твердим запереченням, зауваживши, що “ЄС та Польща разом, тому що мають спільні цінності”.

 

Наразі в керівництві ЄС незадоволені діями правлячої партії Польщі “Право і справедливість”. Більше того, тривогу єврочиновників підсилює висока ймовірність того, що ПіС знову виграє вибори наступної осені. Можливо, загроза втратити одну зі стабільних економік змусить ЄС послабити тиск на консервативний уряд Польщі, що проводить нетипову для країн співтовариства націоналістичну міграційну та соціальну політику.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.