Моніторинг інформаційного поля російської федерації (19 -26 червня 2022 р.)

Продовжуємо аналіз інформаційного поля РФ, порівнюючи загальномосковські тренди та популярність тематичних новин щодо московсько-української війни по окремих регіонах за останній тиждень.

За тиждень на загальномосковському рівні домінує тема блокади Калінінградської області та пропонованих моделей розв’язання проблеми з транзитом. При чому якщо на рівні Кремля обурюються і погрожують фактично силовим втручанням, то регіональна влада говорить про пошук юридичних механізмів для компромісу.

За останню добу по росії у топ-10 попали теми рішення Великої Сімки щодо підтримки України та можливого дефолту рф. Також популярна новина про повідомлення міноборони рф, що постулює нібито знищення грузинських найманців в районі Лисичаснька (згадується “Грузинський легіон)”.

Дагестан – новинні ресурси цього регіону останнім часом про події в Україні нічого не згадували. У найбільших пабліках в соціальних мережах також ніяких згадок про Україну.

Чечня – як і завжди, майже у кожній новині у підконтрольних режиму ЗМІ є згадки про Кадирова: публікація відео із його зверненням до України чи заяви про взяття Золотого. Також Кадиров заявив про загибель восьми поліцейських з Чечні в Україні. На ресурсі «Кавказький вузол», який не контролюється окупаційною адміністрацією, зазначають, що в Україні вбито більше силовиків із Кавказу, ніж за вісім років терористичних актів на Кавказі.

Калмикія – єдина новина, яка ймовірно стосується війни – про мобілізацію на території Калмикії. Така інформація почала поширюватися у соцмережах. Проте комісар Калмикії відкинув такі чутки, заявивши, що щорічно в плановому порядку з 20 по 25 червня в регіоні проходять мобілізаційні навчання, але нині ніякої мобілізації до армії нема.

Курськ – попри наближеність регіону до кордонів з Україною, новин майже нема. Єдина новина за 22 червня – що на території області формується батальйон під назвою «Сейм», який займатиметься матеріально-технічним забезпеченням окупаційної армії в Україні.

Брянськ – за останній тиждень топ-три новини стосуються України. Перше місце зайняла новина про похорон вихідця із Брянської області, ліквідованого в Україні. Дві наступні новини стосуються начебто обстрілу поселення Суземка Брянської області військами України. Також у новинах регіону пишуть, що в Криму знесуть автосервіс, де відмовилися ремонтувати автомобілі російських військових окупантів. Також російські ЗМІ вичислили компанію, зареєстровану в Брянській області, яка фінансувала Україну. Ще дві новини про Україну, які зацікавили бранців – про ракетний удар по «військових» цілях у Харкові і про створення в Україні річкової флотилії «неподалік кордонів Брянської області».

Ростов – лише три новини, пов’язані з військовими діями: про атаку безпілотником населеного пункту в Курській області і про удар двома безпілотниками по Новошахтинському заводу нафтопродуктів. Правда, жодна із новин не потрапила навіть у топ-10. Також писали про те, що 22 червня на території області розбився військовий літак під час планового навчального вильоту. Як зазначають, літак зачепився за опору лінії електропередачі. Пілот загинув.

Краснодар – поширена новина про знахідку можливого елемента ракети в районі села Литвинівка на Кубані після аварійного відключення електроенергії.

Білгород – пишуть про загибель чотирьох російських прикордонників, на яких начебто напала ДРГ. Новина зайняла четверте місце за переглядами впродовж останнього тижня. У Корочанському районі 17 червня також розбився літак – Су-25. Він теж здійснював навчальний політ. Проте тут пілот встиг катапультуватися.

В Красноярську в топ попала новина про загибель в Україні трьох військових, серед них командира окремої розвідувальної роти 163 гвардійського полку Алєксандра Зотова, вихідця з міста Ужур. Як стверджується, рота використовувалась для штурмових дій та зачистки населених пунктів.

В Бурятії в топі новини про загиблих військовослужбовців. Подібних новин немає у сусідніх регіонах (Владивостоку чи Іркутську), що вказує на підвищений рівень участі у війні саме вихідців з національних республік.

Водночас в Хабаровську поширені повідомлення про загибель двох вихідців з Сахаліну, зокрема командира батальйону майора Романа Кузнєцова.

У Волгограді в топ потрапили новини щодо похорону сержаната Алєксандра Грушевого, що нібито пробув на території України лише півтори доби.

В Башкортостані на друге місце за переглядами за тиждень потрапила новина про загибель єфрейтора Руслана Ісанбаєва.

У Новосибірську кілька повідомлень про похорони військових, зокрема загинув виходець з Барабінська єфрейтор В’ячелав Бєльтіков, а в Кош-Агачі Республіки Алтай поховано Ардакти Ажикенова.

Підсумовуючи, помітне зменшення уваги до війни в Україні, однак більше уваги приділяється новим точкам напруги, зокрема в Балтійському регіоні. Помітно значущий інтерес в прикордонних регіонах, що зумовлено театром бойових дій, і в національних республіках, що свідчить про збереження надмірного рівня представництва немосковських народів серед контрактників, і продовження політики кремля на мінімізацію участі жителів столичних регіонів та титульного етносу.

Юрій Олійник, керівник дослідницьких програм НАЦ «Українські студії стратегічних досліджень», кандидат політичних наук

Михайло Кублій, кандидат історичних наук

Leave a Reply

Your email address will not be published.