Економічні підсумки та прогнози за пів року гарячої фази війни – Олександр Чупак

Висновки за пів року війни та прогноз майбутніх тенденцій від Олександра Чупака, експерта НАЦ Українські студії стратегічних досліджень / Експертне обговорення “Пів року гарячої фази війни підсумки та прогнози” (22.08.2022)

?Тиск на російську економіку протягом останніх півроку був вагомим і спричинить катастрофічні наслідки для москви у довгостроковому періоді. Однак просто зараз путін виграє за рахунок надзвичайно високих цін на енергоносії, від яких не хочуть відмовлятися в ЄС. росія навіть дозволяє собі енергетичний шантаж окремих країн, перекриваючи їм постачання нафти і газу. США і Європа повинні діяти рішучіше: пришвидшити темпи відмови від російської енергетики, паралельно домовляючись про збільшення глобальної пропозиції з країнами ОПЕК та, можливо, Іраном. Тут постають прямі інтереси держав Заходу, де тема інфляції, зокрема, подорожчання палива, перетворюється на одну з найболючіших.

?До сьогодні найефективнішими заходами проти російської економіки були фінансові санкції та експортні обмеження. Серйозного удару було завдано банківській системі через заморожування валютних резервів, що зберігаються в країнах Заходу і в Японії. Нині Україна повинна докладати максимуму зусиль для просування теми передачі нам заморожених фондів (близько $350 млрд.). У свою чергу, санкції проти комерційних банків, часткове віключення системи SWIFT значно обмежили здатність росії вести розрахунки із зовнішнім світом. Щодо експортних санкцій, варто відзначити заборону торгувати з росією приватним компаніям. Ці заходи, зокрема, розірвали ланцюги постачання технологій, потрібних для повноцінної роботи російського ВПК. Наприклад, припинилося ввезення тайванських напівпровідників – основного компоненту високотехнологічної зброї.

?Соціально-економічна ситуація в Україні буде погіршуватися через низку чинників. У перші місяці після вторгнення економіка могла розраховувати на високий рівень запасів споживчих товарів у підприємців і валютних резервів на рахунках НБУ. Нацбанк довгий час тримав курс гривні фіксованим до далара США на рівні показника 24 лютого, але змушений був підняти його на 25% через невідповідність ринковій ситуації. Рішення потрібне, але воно миттєво призвело до знецінення доходів тих, хто отримує зарплатню в гривнях. Відповідно, інфляція одразу зросла до 25-30%, адже через стрибок курсу суттєво збільшилася вартість імпортних товарів. Іншим інфляційним чинником є постійна емісія гривні з метою наповнення бюджету (30-60 млрд. грн. на місяць). Щоб уникнути подальшого пришвидшення інфляції, падіння курсу гривні і зниження рівня життя населення, критично важливо домагатися нарощування фінансової допомоги від Заходу. До ситуації потрібно підходити максимально обережно для уникнення наростання недовіри до органів влади?Враховуючи імовірне падіння ВВП України на 30-40% цього року, повноцінне функціонування економіки є критичним чинником виживання нашої держави. Уряд повинен стимулювати відновлення роботи всіх сфер господарського життя на неокупованих територіях. Нині вже потрібно шукати способи мотивувати українських біженців повертатися з-за кордону: за даними ООН, виїхало понад 6 мільйонів осіб. До слова, відома заборона виїзду для чоловіків утримує вдома не тільки мобілізаційний, а й основу економічного потенціалу держави.

?росія продовжуватиме тиснути на продовольчу проблему, намагаючись добитися переговорів. Західні держави вже показали готовність іти на поступки для розблокування транспортних шляхів. Зокрема, йшлося про допуск російських інспекторів (насправді, шпигунів) в українські порти. Відновлення експорту продовольства потрібне Україні для отримання доходу, але не можна дозволяти іншим країнам домовлятися з москвою без нашої участі.

?Зима 2022/23 точно стане найскладнішою для України з точки зору забезпеченості енергоносіями. Уже зараз Нафтогаз заявляє про неспроможність заповнити газові сховища до потрібного рівня. Без сумніву, невдовзі тепло й електростанції по всій Україні стануть основними мішенями для російських ракет. Ситуація ускладнюється значним підвищенням цін на енергоносії на світовому ринку. Вже зараз підприємства і громадяни повинні думати про те, як вони перебуватимуть морози без енергопостачання.

Відеозапис трансляції:

Leave a Reply

Your email address will not be published.