Чи буде велика війна?

коментар диреткора Недержавного аналітичного центру «Українські студії стратегічних досліджень»

Юрія Сиротюка

Має бути розуміння, що воєнний стан вводять зі захисною метою, а військовий — з метою агресії та повномасштабної війни. Воєнний стан має бути реальним, а не демонстративним. Бо складається враження, що влада запровадила щось дивне: з країною-агресором не розірвані дипломатичні стосунки, не введено візового режиму, не припинено торгівлю з окупантом, не заарештовані агенти Кремля в Україні.

До яких кроків може вдаватися Росія?

Триває війна на виснаження. У РФ вважають, що, постійно тримаючи нашу державу у стані напруги, їм вдасться знищити державність, підірвати політичний лад у нашій країні та привести до влади своїх ставлеників. Тому РФ і далі вестиме свою пропаганду. Її вони активно використали, коли в Україні вводили воєнний стан. Під час голосування за його запровадження, ми побачили: у Раді виявилося занадто багато людей, котрі відкрито працюють на інтереси Росії, та тих, хто дбають не про безпеку та цілісність держави, а про вибори та можливість прийти до «корита», що теж є вкрай небезпечно. Відтак у подальшому Росія може й надалі поширювати фейки, брехати, а потім у найнеочікуваніший момент просто напасти.

У Сирії РФ використала дуже небезпечну зброю — авіацію. В Україні цього поки ще не було. Але ми маємо розуміти, що може дійти і до того. Також у подальшому РФ може продовжити вчиняти терористичні акти, спрямовані проти мирного населення, можливі диверсії на військових об’єктах. Не виключаю ймовірність кібератак, щоб впливати на інформаційні системи, засоби зв’язку. Наразі РФ продемонструвала, що вона почала абсолютну блокаду Азовського моря. На черзі — Чорне море.

Чи можливе повномасштабне вторгнення РФ в Україну?

Росія готова на все, навіть на пряме вторгнення на територію України. І це відбуватиметься не обв’язково там, де триває конфлікт: у нас є Сумська область, яка має спільний кордон із РФ. Є кордон з Білоруссю, де сидить ФСБ. Є кордон із контрольованим РФ Придністров’ям. Росія — це як ведмідь із гранатою, її складно спрогнозувати, але треба готуватися навіть до повномасштабного вторгнення.

У разі активізації бойових дій Захід нам допомагатиме?

Після отруєння у Великій Британії родини Скрипалів, проти РФ були введені жорсткі санкції. Після того, як росіяни захопили наші катери з 23 військовослужбовцями, чуємо лише «стурбованість». Нам не варто очікувати реальної й адекватної допомоги Заходу: у Чорному морі за Україну не воюватимуть кораблі НАТО чи США. Зрештою, Захід можна зрозуміти: вони ж бачать, що в Україні наші політики не готові озброювати армію, виділяти на це достатньо коштів, натомість бачать корупцію і те, що Україна й досі торгує та співпрацює з РФ. Відповідно це може бути ще однією з причин їхньої пасивної поведінки.

Leave a Reply

Your email address will not be published.