Огляд тенденцій світової економіки 22-28 березня 2019 року

Ексклюзивний огляд тенденцій світової економіки для НАЦ УССД підготував Олександр Чупак, студент бізнес-адміністрування Селкірк коледжу (Канада), аудитор Grant Thornton. Найголовніші події тижня – переговори між США та Бразилією, Федеральна резервна система йде назустріч побажанням Трампа. а Європа далі воює з Google.

 

Минулого тижня у Вашингтоні президент США Дональд Трамп зустрівся з обраним восени президентом Бразилії – Жаїром Болсонару. Зустріч відбулася в атмосфері оптимізму щодо перспектив подальшої співпраці, адже два керманичі вбачають майбутнє своїх держав у економічному та соціальному консерватизмі. Ще до виборів Болсонару отримав прізвисько “Бразильський Трамп” за свої різкі висловлювання та боротьбу проти ліберальних еліт.

 

Дипломати з обох сторін досягли згоди щодо низки питань політичної та військової взаємодії. Зокрема, Трамп пообіцяв сприяти налагодженню співпраці Бразилії з НАТО, посилиться зв’язок між країнами у сфері військового співробітництва, а також країни координуватимуть дії для сприяння усуненню режиму Мадуро у Венесуелі.

 

Однак сторонам не вдалося досягти суттєвого прогресу щодо торгівлі. Хоча бразильці запропонували надати США щорічну безтарифну квоту на 750 тисяч тонн пшениці, у відповідь отримали нечіткі обіцянки про майбутній перегляд тарифів на продукцію сільського господарства: переговірникам Болсонару не вдалося домогтися зниження мит на бразильські цукор та яловичину. З іншого боку, США мають допомогти Бразилії увійти до Організації Економічного Співробітництва та Розвитку (ОЕСР). Членство у цій організації означатиме, що країна змінить статус із тієї, що розвивається, на розвинуту.

 

Як бачимо, Сполучені Штати не поспішають поступатися економічними інтересами навіть на користь близьких союзників. Незважаючи на це, немає сумнівів щодо позитивного характеру подальшої співпраці, адже лідери країн потребують підтримки один одного: Трамп нарешті має повну прихильність президента однієї з найбільших економік світу, а Болсонару користується підтримкою США для утримання нестійкого контролю над бразильським парламентом. Не варто також забувати, що зближення Бразилії та США віддаляє латиноамериканців від Росії: країни довгий час були тісними партнерами у рамках BRICS.

 

Тим часом керівництво Федеральної резервної системи США прийняло рішення не підвищувати базову відсоткову ставку 2019 року. Це продиктовано прогнозом щодо економічного зростання, що має уповільнитися цього року. Раніше було заплановано підвищити ставку двічі, щоразу на 0,25 відсоткових пункти. Тепер цього варто очікувати лише у 2020 році.

 

Рішення ФРС має сподобатися президенту Дональду Трампу. Він уже кілька разів висловлював невдоволення діями банкірів, оскільки підняття ставок у теорії сповільнює економічну активність. Так як до виборів залишилося близько 18-ти місяців, Трампу потрібно продемонструвати хороші економічні показники за результатами 2019 року.

Проблеми Google в Європі: Єврокомісія наклала на Інтернет-гіганта штраф у 1,5 мільярда євро за порушення антимонопольного законодавства ЄС. Ідеться про блокування в пошуковиках реклами конкурентів. Це вже третій великий штраф для компанії в Європі за два роки (загальна сума становить 8,3 мільярда євро). Ця ситуація демонструє відмінність підходів до законодавства щодо інтелектуальної власності ЄС та США. Враховуючи також, що Google планує вихід на специфічний ринок Китаю, компанії доведеться вносити зміни в свою політику у різних частинах світу. Очевидно, непросте завдання у глобальній мережі.

Leave a Reply

Your email address will not be published.