Чого чекати після голосування за допомогу Україні у нижній палаті Конгресу США? – Олександр Чупак

Олександр ЧУПАК: «Тепер наші герої щонайменше можуть бути впевнені, що не залишаться без підтримки»

Про ухвалення у нижній палаті Конгресу США допомоги Україні інтерв’ю для тижневика “ВО Свобода” 22.04.2024 р. з Олександром Чупаком – керівником економічних програм Недержавного аналітичного центру «Українські студії стратегічних досліджень»

– Олександре, як відомо, палата представників США проголосувала за допомогу Україні у розмірі близько 61 млд. доларів США. При цьому спікер Джонсон останнім часом виступав мало не локомотивом ухвалення цієї допомоги, хоч раніше багато місяців її блокував. Що сталося? Як пояснити таку метаморфозу? Яка Ваша версія?

– Майк Джонсон, як і його попередник Кевін Маккарті, є заручником складної ситуації в Палаті представників Конгресу, де республіканці мають надзвичайно хитку більшість (217 голосів проти 213 у демократів). Це означає, що кілька конгресменів можуть заблокувати будь-яке голосування, тому спікеру потрібно постійно балансувати між різними групами всередині неоднорідної більшості.

У жовтні минулого року Кевін Маккарті став жертвою голосів лише восьми республіканців, разом з якими за відставку голови проголосували всі демократи. Варто зауважити, що партія Байдена таким чином значно ускладнила собі життя, адже з Маккарті можна було домовлятися щодо різних питань.

Імовірно, Джонсон не поспішав із голосуванням щодо коштів для України та інших союзників, тому що в такому разі повторив би долю свого попередника. При тому, що вже після свого обрання на посаду він говорив про важливість допомоги для України, Ізраїлю і Тайваню. Можемо припустити, що зміна його позиції пов’язана з такими чинниками:

  1. Джонсон міг отримати запевнення від демократів, що ті не голосуватимуть за його відставку, як голосували за усунення Маккарті.
  2. Спікер дочекався схвалення від Дональда Трампа, який перед голосуванням написав про важливість допомоги для України.
  3. Тиск на Конгрес значно посилився після ракетних ударів Ірану по території Ізраїлю.

Так чи інакше, рішення про допомогу нарешті ухвалене. Наступні кілька тижнів будуть вирішальними для Джонсона, адже кілька конгресменів уже заявляють про намір зняти його з посади.

– Що пакет цієї допомоги означає для України? Чи можна говорити про те, що стане легше хлопцям на фронті?

– У Міноборони США вже заявили, що зможуть надати українцям озброєння одразу після підписання закону президентом Байденом. Очікуємо отримання нашими оборонцями артилерійських снарядів та інших боєприпасів, які допоможуть вирівняти пропорцію вогневої сили. Тепер наші герої щонайменше можуть бути впевнені, що не залишаться без підтримки.

Рішення Конгресу також є важливим сигналом для інших країн-союзників. Писали, наприклад, що в Європі чекали на новини зі США перед тим, як почати надавати нам додаткові системи ППО. Ймовірно, пришвидшиться й ініціатива Чехії щодо купівлі для нас артилерійських боєприпасів.

– Чи відстежували Ви реакцію в росії? Чи можна очікувати від московитів, на Вашу думку, ще більшого запалу у спробах просуватися територією України? Спробах наступати?

– Звісно, реакція москви була традиційно істеричною. Проте дії США жодним чином не вплинуть на плани кремля щодо окупації всієї території України. Як повідомляють в нашому Головному управлінні розвідки, московити вже давно планували збільшити інтенсивність атак у травні-червні. А ми будемо сподіватися, що до того часу США нададуть нам достатньо озброєння для знищення воєнного потенціалу окупанта.

– Окремо хотілося б почути Вашу думку про Вікторію Спартц, уродженку України… Це агент Кремля? Її рідне місто бомблять, а вона робить все, щоб допомоги Україна не отримала.

– Звісно, в нас немає доказів причетності пані Спартц до московських спецслужб. На щастя, вона є лише однією з 435-ти конгресменів, тому її голос не є вирішальним. Її позиція, як і решти противників допомоги для України, полягає у пріоритетності захисту південного кордону США перед захистом кордонів інших держав. Однак від етнічної українки хотілося б бачити більше розуміння того, що кожний день зволікання коштує сотень життів захисників її рідної нації.Ще більше дивують її звинувачення в корупції на адресу чинної влади. Пані Спартц мала б розуміти, що публічні закиди на адресу Банкової з вуст конгресмена США є значним фактором дестабілізації у країні, що перебуває в максимальному напруженні фізичних і моральних сил. Тобто вона, на жаль, робить те, в чому прямо зацікавлена москва.

– Всі говорять, що суму допомоги треба освоїти до кінця вересня. Це проблема?

– Йдеться про термін до кінця вересня 2025 року, тобто на рік і понад п’ять місяців. Чому саме до вересня? Тому що у США новий бюджетний рік починається в жовтні. Будемо сподіватися, що до того часу американці ухвалять нове рішення про допомогу для України. На той час у Вашингтоні може змінитися влада, тому нам уже зараз потрібно працювати з усіма сторонами політичного спектру США, що можуть повпливати на наше майбутнє…

Олександр Чупак, керівник економічних програм Недержавного аналітичного центру «Українські студії стратегічних досліджень»

Сторінки Українських студій стратегічних дослідженьhttps://linktr.ee/nac.ussd

Leave a Reply

Your email address will not be published.