Огляд міжнародних подій 15 -25 липня

Ексклюзивний огляд міжнародних подій для НАЦ УССД підготував Олександр Чупак, випускник бізнес-адміністрування Селкірк коледжу (Канада), аудитор Grant Thornton. Розглядаються питання торгівлі зброєю між Туреччиною та іншими державами НАТО, а також перспективи Великої Британії після приходу нового лідера консерваторів – Бориса Джонсона.

Чергове загострення у стосунках США і Туреччини: попри застереження Вашингтона, Анкара уклала з Росією угоду щодо поставок систем повітряної оборони S-400. Перша партія вже надійшла на військову базу, що розташована на північному заході від Анкари.

У відповідь США та їхні партнери по НАТО заморозили співпрацю з Туреччиною щодо розробки надсучасного винищувача F-35 і почали процедуру її повного усунення з програми. Оскільки на території Туреччини планувалося Ендрю Брансона. Напруга між країнами посилює небезпеку входження Туреччини до орбіти Росії, що може різко змінити хід конфлікту на Близькому Сході та значно вплинути на війни в Україні та Грузії. На тлі цієї ситуації, критично важливою є активність України, спрямована на недопущення зближення Анкари з Москвою.

За повідомленням Reuters, США і НАТО розглядають можливість продажу F-35 країнам східної Європи, а саме Греції, Румунії й Польщі (які також є членами НАТО) через посилення загрози з боку Росії. Очевидно, Україна повинна формально зацікавитися новітніми розробками Альянсу (такими виробляти запчастини до F-35, США витратять 500-600 мільйонів доларів на переміщення виробничих потужностей і переорієнтацію ланцюгів постачання. З іншого боку, Анкара тепер не отримає 9 мільярдів доларів, що мали бути інвестовані НАТО в розробку F-35, оскільки представники Альянсу занепокоєні через імовірність отримання Росією доступу до інформації про винищувач. До того ж, буде розірвано контракт, за яким турки мали закупити сто F-35 протягом 2020-тих (8-12 літаків на рік).

Купівля S-400 додається до низки незгод між США і Туреччиною. Найгострішими є проблеми співпраці в Сирії, де країни формально є союзниками, але Штати підтримують курдів, яких турки вважають ворогами. Сюди ж накладаються вбивство журналіста Джамала Хашоґґі й затримання американського священника як F-35) і в перспективі провести переговори щодо майбутніх поставок.

Консервативна партія Великої Британії провела заключний етап виборів лідера і, відповідно, майбутнього прем’єр-міністра. Ним прогнозовано став Борис Джонсон, колишній міський голова Лондона і Міністр закордонних справ. Він завжди дотримувався євроскептичних позицій, тому Британія не шукатиме способів залишитися в ЄС. Більше того, Джонсон не вважає за трагедію вихід Об’єднаного Королівства без договору взагалі, що може призвести до значних економічних негараздів. Очевидно, європейським чиновникам варто бути обачними, адже Джонсон не докладатиме таких зусиль для укладання угоди, як це робила Тереза Мей.

Борис Джонсон відомий гострими заявами на адресу Росії у зв’язку з подіями в Солсбері. Він підтримував упровадження санкцій проти російських високопосадовців і найближчого оточення Владіміра Путіна, чого зрештою не сталося. Українським дипломатам потрібно терміново налагоджувати співпрацю з тими, хто формуватиме новий кабінет міністрів у Лондоні. Дуже важливо якнайшвидше організувати зустріч Зеленського із Джонсоном, оскільки він може стати потужним союзником проти Путіна.

Між тим, експерти з Офісу бюджетної відповідальності (Office for Budget Responsibility) в Лондоні прогнозують, що в разі виходу Британії з ЄС без угоди, економічне зростання країни уповільниться на 3,5%. Сподіваємося, Джонсону вдасться домовитися з єврочиновниками, і він більше зосередиться на зовнішній політиці, ніж на внутрішніх економічних проблемах.

Leave a Reply

Your email address will not be published.