У Тернополі відбувся Всеукраїнський форум «Совєтська окупація України 1939 р: погляд через 80 років».

З нагоди 80-ї річниці окупації західноукраїнських земель радянською владою 1939 року в Тернополі відбувся форум «Совєтська окупація України 1939 р: погляд через 80 років», який зібрав українських та іноземних істориків, експертів, науковців та представників громадськості.

 

Директор Українських студій стратегічних досліджень Юрій Сиротюк, який виступив співорганізатором заходу, наголосив: «Пам`ять — це основа ідентичності. Так само, як традиція живе, лише постійно оновлюючись, народ-нація як спільнота колективної пам’яті оберігає минуле, реконструюючи і переінтерпретовуючи його. А ідентифікація, розуміння себе – це головна умова, щоб мати право на те, що залишилось тобі у спадок».

«До вересня 1939 року Західна Україна зазнавала наслідків жорсткої польської окупації: жахливої політики денаціоналізації, приниження національної гідності, соціального визиску — усіх жахів окупації. Тому були ті, і їх було багато, які совєтів могли очікувати як визволителів від польських окупантів та визискувачів. Але совєцька окупація стала ще жахливішою. І це перший урок. Окупант не буває визволителем. Будь-який окупант, під якими б гаслами і звідки він не йшов. Звідки взялися наївні сподівання тоді, і звідки беруться зараз, що хтось може нас визволити. Окупант прагне тільки завоювати. Формула Лесі Українки є аксіомою: «Хто визволиться сам – той вільний буде, хто визволить кого — в неволю візьме». Визволенням чи звільненням можна вважати виключно очищення населеного пункту українською армією від іноземних окупантів, а зміна одного окупанта іншим не може вважатися ні звільненням, ні визволенням, – відмітив Юрій Сиротюк.

Невивчені уроки і неподолані наслідки матимуть трагічне повторення. Глибокої деколонізації та подолання наслідків окупації ще не здійснено. Ми провели лише поверхневу декомунізацію. Спочатку народну. Пам’ятаю, як ми з побратимами валили Леніна у Києві, а нам кричали: «провокатори». За системне подолання наслідків кількасотрічної окупації ще й не бралися, – підсумував директор УССД.

У рамках форуму відбулася міжнародна дискусія «РОСІЙСЬКІ АМБІЦІЇ ПОДІЛУ СВІТУ ВІД СТАЛІНА ДО ПУТІНА: УРОКИ ТА ВИКЛИКИ” та всеукраїнська науково-практична конференція.

На заході виступили  мери Тернополя  Сергій Надал, Івано-Франківська Руслан Марцінків та Хмельницького Олександр Симчишин.

Відеозапис: https://www.facebook.com/t1news.tv/videos/389826295301286/

Leave a Reply

Your email address will not be published.