1 місяць тероборони. Перші підсумки у Києві

1 місяць тероборони. Перші підсумки та блокування владою Києва розгортання київської тероборони. Практичні поради, як це виправити.

На чергову річницю уродин Степана Бандери 1 січня 2022 року вступив у силу Закон про національний спротив, який, зокрема, дав старт формуванню територіальної оборони. Пройшов рівно місяць, і можна підбити деякі підсумки і вказати на недоліки.

Отже, попри основну ідею тероборони – залучення якнайширшого прошарку суспільства до захисту держави, не обійшлось без «радянщини», яка демотивує і блокує набір кадрів як на контракт – ядро тероборони, так і в резерв. Так, для кандидатів у тероборону не спростили проходження медичної комісії, і доброволець, охочий підписати контракт у резерв, вимушений проходити всі «кола пекла» щодо медичної комісії та купляти сертифікати за власні гроші. І це при тому, що задум тероборони – залучити якнайширше коло осіб у кожній громаді, тобто людей, які мають постійне місце роботи. Таким людям важко виділити два тижні на медичну комісію в робочий час та витратити кілька тисяч гривень на придбання всіх необхідних сертифікатів.

Виходить так, що людей, які за задумом (згідно з Законом про нацспротив) залучатимуться для охорони об’єктів критичної інфраструктури в громадах і допоміжних функціях при обороні міст прирівняли (за вимогами) до бійців ССО та ДШВ.

Щодо кадрового ядра тероборони. Відомо, що з 2019 року військовим не підвищували грошове забезпечення (зарплату), тому ще станом «на вчора» вона перестала бути конкурентоздатною на ринку праці. Окрім цього, для військовослужбовців кадру тероборони грошове забезпечення ще зменшили порівняно з іншими військовими в межах півтори-двох тисяч гривень. Також і зменшена на один ступінь штатно-посадова категорія порівняно з іншими частинами ЗСУ. Отже, привабливість служби в досить важливій складовій сектору національної безпеки занижена, навіть порівняно з іншими військовими.

Нинішнє військово-політичне керівництво вигадало в цій ситуації таке вирішення – зупинити набір офіцерів на контракт у війська. Так, під час війни і найбільшого загострення за останні роки, з 20 жовтня 2021 року діє заборона від Головнокомандувача Залужного щодо набору офіцерів у бойові частини. Відповідно, всім охочим захищати Україну пропонують безальтернативний варіант – тероборону. При цьому не секрет, що в усіх бойових частинах ЗСУ є великий недобір офіцерів.

Дедалі частіше лунають заяви і думки експертів, що московити спробують окупувати Київ. Звичайно їм це не вдасться, але при цьому було би добре, щоб міський голова не заважав розвитку київської тероборони, а бажано – щоби сприяв цьому. Попри піар на темі оборони Києва, це і ухвалення відповідної бюджетної програми міста, і збори міських голів, на практиці ситуація з банально розміщенням київської бригади тероборони є чи не найгіршою в Україні.  Так, станом на сьогодні не надано жодного приміщення з комунальної власності для розміщення підрозділів – батальйонів і управління бригади тероборони Києва. Вже частково сформовані підрозділи розміщені в одному – трьох кабінетах у районних РТЦК та СП (військоматах), що не дозволяє цим військовим частинам повноцінно функціонувати та навчати вже оформлених резервістів.

Наші практичні рекомендації та пропозиції:

  • Знизити вимоги щодо проходження медичних комісій для охочих служити в резерві тероборони. Надати пріоритет ветеранам з пораненнями для проходження служби в теробороні на посадах, що не вимагають надмірного фізичного навантаження, або де досвід спеціалістів (поранених) є необхідним – інструктори, управління, адміністративні функції;
  • Забезпечити можливість кандидатів у резерв проходити медичну комісію у вихідні дні. Все обстеження має тривати не більше двох діб;
  • Забезпечити безкоштовну видачу всіх необхідних сертифікатів для кандидатів у резерв;
  • Прирівняти грошове забезпечення та штатно-посадові категорії (шпк) кадру тероборони до грошового забезпечення і шпк ЗСУ. Підвищити мінімальне грошове забезпечення військовослужбовців ЗСУ не менше ніж до 150% від середньої заробітної платні по країні;
  • Скасувати директиву Залужного щодо заборони набору офіцерів у бойові бригади ЗСУ;
  • Місцевій владі Києва й інших міст та громад надати найширшу підтримку та сприяння в облаштуванні місць розгортання та функціонування підрозділів тероборони. Забезпечити всім необхідним у межах обов’язків згідно з Законом про національний спротив

Експерти НАЦ “Українські студії стратегічних досліджень”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.