Моніторинг інформаційного поля російської федерації (24 – 30 квітня)

Продовжуємо аналіз інформаційного поля РФ, порівнюючи загальномосковські тренди та популярність тематичних новин щодо московсько-української війни по окремих регіонах за останній тиждень.


По всій росії за добу в топі пожежі на військових об’єктах  Бєлгородскій області, руйнація залізничного мосту в Курській області (в районі Суджі). Водночас розкручені пропагандивні матеріали про нібито паніку на Заході України через введення польських миротворців, з посиланням на «експерта» Тетяну Монтян, а також традиційні фейки щодо нацистських татуювань у полонених ЗСУ. В десятку попала новина про події в Оленінському районі Тверської області, де засуджується булінг в школі рідних загиблого в Україні солдата Нікіти Аврового.

За тиждень теж на перших місцях інформація про вибухи в Брянську. Водночас на центральному рівні найбільш популярні пропагандистські статті про нібито американські рекомендації Києву здаватись, а також про початок набору добровольців у Рязанській області.

Також з високим охопленням матеріали про пожежі у тверському інституті військово-повітряної оборони (де розробляли конструкції ракет «Іскандер») та на Дмітровскому хімічному заводі в Івановській області (один з найбільших РФ).

На всемосковському рівні розкрутилась новина про лекцію Стрєлкова-Гіркіна в Санкт-Петербурзі на тему можливої мобілізації, що свідчить про зацікавленість темою аудиторії, і відповідні побоювання.

У Пермі на першому місці за тиждень список з представниками Пермського краю, що загинули на війні в Україні, згадано 30 прізвищ. А от пожежа 2 травня на пороховому заводі висвітлена лише в одній новині, де наголос на загибелі двох жінок, що вказує на спробах пропаганди затушувати невигідний факт.

Свердловська область – дуже багато матеріалів про конфлікт між пропагандистом Соловйовим і представниками Свєрдловської області (яких перший звинувачував у лібералізмі та антивладних настроях). У половині місцевих матеріалів явна підтримка місцевих діячів, що підтверджує спостереження про слабший контроль влади за інфополем на Уралі та в азійській частині росії.

Владивосток – за тиждень в лідерах пожежа на Сахалінській ГРЕС-2. За останні дні на другому місці новина про поранених учасників війни, яких в петербурзькому госпіталі відвідував губернатор Забайкалля Осіпов, а також лідери Агінского Бурятського округу Буянто Батомункуєв, представники буддійського духовенства та Бурятського земляцтва в Петербурзі.

Твер – показово, що саме в цьому регіоні чи не найбільше інформації про війну на фоні інших. За останні доби в топі «спростування» інформації, яку поширюють мережею щодо ситуації в Україні. В Краснохолмскому районі прокуратура в ході моніторингу мережі виявила і заблокувала 5 ресурсів, що надавали інформацію про виготовлення «коктейля Молотова». Популярна і новина про нібито посилення цікавості жінок до військової служби – аж в 7 разів (!). Є повідомлення про затриманого в супермаркеті чоловіка, що публічно критикував брехню росії.

За тиждень найбільше охоплення новин, які підтверджують інформацію про загибель принаймні 18 осіб під час пожежі в науково-дослідному інституті військово-космічних сил Міноборони, їхній похорон. Також опублікована інформація про нібито запобігання теракту, який на 9 травня готували студенти місцевого коледжу. І що найбільш показово – досить популярна новина про продаж автономних котеджів з протиядерними бункерами в селі Стрєльчиха Кімрського району.

Бурятія
Висвітлюється інцидент 27 квітня в Улан-Уде. Пенсіонерка вимагала у водія маршрутки зняти букву Z в салоні. Він висадив решту пасажирів і відвіз її до поліції. У відділенні жінці стало погано, і їй лише виписали штраф за хуліганство. Однак адвокати очікують звинувачень у дискредитації армії.

Самара — у новинах пишуть про аварію російського вертольота в Забайкаллі, у якій є загиблі. Також в стрічці новин проскочила новина про можливість повернення мережі Макдональдс назад у росію.

Ростов — одна із найцікавіших новин стосується того, що влада міста шукає підрядників для проведення ремонту в бомбосховищі на 300 людей. У цій же новині зазначається, що мешканці міста налякані подіями у прикордонних з Україною регіонах. Також в новинах міста згадують про аварію в Забайкаллі вертольота, у результаті якої є загиблі. Ще однією новиною є звернення депутата від керівної партії рф із міста Азова Ростовської області, у якій він закликає перейменуватися українському батальйону «Азов». Проте у коментарях схвалень діям цього депутата знайти неможливо. Найцікавіший коментар — пропозиція депутату піти у військкомат, поїхати на фронт до азовців і особисто у них попросити змінити назву. Ну і через наближення кремлівської сакральної дати 9 травня, армійці у Ростові обіцяють на параді показати «найпотужнішу у світі» систему залпового вогню Торнадо-С.

Краснодар — пишуть, що підприємства міста налагодили випуск імпортозамінної продукції. У соцмережі «ВКонтакті» на найбільшому новинному пабліку міста за останні дні єдина новина, яка стосується подій в Україні — заборона виходу в Азовське море північніше паралелі 45 градусів 40 хвилин для будь-яких маломірних суден, у тому числі й для надувних човнів і сап бордів. Таку заборону пояснили проведенням антитерористичних заходів. Коментарів, які б хвалили російську владу, під дописом майже нема. Інші події, які б стосувалися війни, на новинних ресурсах не згадувалися.

Чечня — як завжди — у кожній другій новині згадується Кадиров. На цей раз він заявив, що виходом для України міг би стати такий лідер, яким був Ахмат-Хаджи Кадиров. Інша новина за участі згаданого вище персонажа стосується його заяви про взяття окупаційними військами Рубіжного (в якому насправді тривають міські бої). Також пишуть про чергові відправлення кадирівців на війну. Цікавою є новина про те, що «Тиждень з 18 по 24 квітня пройшов без жертв збройного конфлікту на Північному Кавказі». Такого роду новини регулярно попадають у стрічку новин регіону.

Дагестан — у новинах регіону одразу дві заяви Лаврова: про те, що росія зайнялася гіперзвуковою зброєю через системи ПРО США і що країни Заходу «обкрадають» Росію, не виплачуючи повної суми за постачання нафти й газу. Також в новинах пишуть про зростання попиту на внутрішній туризм. Новина про те, що в Росії проведено спецоперацію проти нелегальних виробників зброї і про виявлення підготовки до 28 терактів по усій росії за минулий рік.

Калмикія — одна з новин — про те, що одного з учасників з’їзду ойрат-калмицького народу Арслангу Санджиєву оштрафовано за «дискредитацію російської армії». У цій же новині є посилання на пряму мову Санджиєва, де він заявляє, що йому і іншим активістам, яких російський суд оштрафував, представники калмицьких земляцтв і прості жителі регіону перераховують гроші на оплату штрафів. В іншій новині повідомляється, що в Елісті відбулася акція ніби то на підтримку «правдивих новин проти фейкової інформації», яка стосується подій в Україні.

Саратов — в топі новина про ліквідованого в Україні окупанта родом із Саратовської області. Також пишуть про аварію за участі двох вертольотів, у результаті якої є загиблі. Це інша аварія, ніж та, про яку описано вище.

У підсумку, спостерігаємо поступове зростання критичних настроїв у регіонах, на що змушена реагувати влада. Найбільше це видно в ряді національних республік – Калмикія, Бурятія (на Північному Кавказі більш жорстка цензура). Показове наростання інформаційної крихкості у Тверській області після пожежі в дослідному інституті військово-космічних сил (аж до зростання цікавості до заміських домівок з бункерами). Водночас наявні спроби залякати населення загрозою терактів, та проводити кампанії «проти фейків».

Юрій Олійник, керівник дослідницьких програм НАЦ «Українські студії стратегічних досліджень», кандидат політичних наук

Михайло Кублій, кандидат історичних наук

Leave a Reply

Your email address will not be published.