Моніторинг інформаційного поля російської федерації (1-9 травня 2022 р.)

Продовжуємо аналіз інформаційного поля РФ, порівнюючи загальномосковські тренди та популярність тематичних новин щодо московсько-української війни по окремих регіонах за останній тиждень.

За тиждень на загальномосковському рівні очікувано найбільш популярні новини пов’язані з відсзначенням дати 9 травня. Також активно розганяються теми швидкої капітуляції на Азовсталі та відзначення Зеленським військовослужбовця з нібито нацистською символікою. Однак популярні і повідомлення про розвідувальну допомогу США Україні, а також відмову Німеччини знімати санкцїі без погодження Києва.

За останню добу по росії домінує тема “дня пабєди”. В десятці новини про привітання путіна лідерам КНДР та Венесуели, напад на московського посла у Польщі.

Також 10 травня аж 5 губернаторів з різних регіонів подали у відставку (в тому числі з національної республіки Марій Ел).

Тим часом у Смоленській області почались розслідування корупційних зловживань адміністрації. Ймовірно йдеться як про відвертання уваги населення, так і спроби зменшити позиції місцевих еліт.

У Смоленську, як і в інших регіонах, росте кліькість визнаних повідомленьт про “дискредитацію армії”. Зокрема кількох людей в місті Ярцево оштрафовано за спробу пошкодити зображення з буквою Z.

В Калінінграді в топ потрапила новина про злам українськими хакерами телевізійних операторів. Також пишуть про похорони в Балтійську чотирьох загиблих в Україні. За добу на першому місці інформація про Лукашенка, який обіцяє зупинити Польщу. Очевидно, географічна близькість формує увагу до питання.

В Нижньому Новгороді на другому місці новина про велику кількіть поховань загиблих учасників “Z-операції” в містах Виксі, Богородську , Дзержинську. Офіційно визнано 30 загиблих з області. Також є повідомлення про антивоєнні плакати зафіксовані на “маршах бєссмертнага палка”.

В Башкортостані бачимо посилення уваги до пропаганди серед молоді. Запланований запуск «воєнно-патріотичної телепередачі “Патріот 102” на місцевого каналі БСТ, одне з завдань якої – “баоротьба зі спробами викривлення воєнної історії». Також популярна новина про загибель на війні місцевого уродженцям Ільнура Хуснутдінова.

В Курганській області в топі дві теми – масові пожежі і введення через це надзвичайного стану (як і загалом по азійській частині рф) та тема потенціної мобілізації.

Чечня – Кадиров вчергове заявив про окупацію міста Попасна на Луганщині, який і дійсно був нещодавно окупований. Також він заявив, що щоденно до Чечні приїжджають тисячі добровольців, які хочуть воювати проти України.

Дагестан – пишуть про появу на росії перших вулиць і пам’ятних дошок у честь «учасників спецоперації на Донбасі».

Осетія (Владикавказ) – серед останніх новин – про вручення «орденів Мужності» для родин ліквідованих в Україні російських військових. Загалом, російська влада в регіоні підтверджує загибель 45 уродженців Північної Осетії. Також, як пишуть місцеві ЗМІ, у зв’язку з санкціями керівництво регіону планує насамперед розвивати сільське господарство, транспортну інфраструктуру і туристичну галузь.

Калмикія – пишуть про підтримку Державним театром танців Калмикії окупації України. Подібні заяви можна зустріти із усіх регіонів росії від державних установ, які одна за одною роблять подібні заяви для створення відповідного інформаційного поля. В одній із новин пишуть про ліквідацію під Маріуполем російського окупанта родом із Калмикії Андрєя Кунакова, якому 8 травня відкрили меморіальну дошку. Російські окупанти планують в честь нього назвати одну із вулиць в окупованому Маріуполі. На одному із новинних ресурсів пропонують «вибрати героя днр», на честь якого в Елісті назвуть вулицю.

Самара – одна із центральних новин стосується санкцій на росії, які торкнулися сфери комп’ютерних ігор. На сайтах часом проскакують новини про похорони військових, вихідців із регіону, загиблих в Україні. Також пишуть про проведення навчань для жителів регіону на випадок надзвичайних ситуацій.

Білгород – одна з перших новин – пояснення владою регіону про появу їдкого диму на території області. Як зазначили у відповідних відомствах, дим прийшов із «території сусідньої держави». Також у новинах опублікували карту із хронологією усіх «обстрілів і інцидентів» на території області від 24 лютого. Основна ж більшість новин рясніє інформацією про підготовку до «9 травня».

Брянськ – у місті хочуть назвати вулицю на честь ватажка «днр» Захарченка. Також новини заявляють про відміну в регіоні режиму підвищеної готовності. Також пишуть про закриття на кордоні пункту пропуску «Трибортне». Із інших новин про війну – у коротких зведеннях за останні дні – лише про «перемоги» на фронті.

Тула – пишуть про участь в колоні «безсмертного полку» і родичів ліквідованих в Україні російських окупантів.

У підсумку, бачимо домінування цензури та провладних меседжів. Однак дійсність змушує як визнавати втрати військовослужбовців, так і зменшувати переможні прогнози швидкої допомоги. Особливо критична ситуація у прикордонних областях з Україною, та в азійській частині (через масштабні пожежі). Зростає побоювання та інтерес населення до теми можливої мобілізації, як і скепсис щодо результатів конфлікту. На цьому фоні кремль вдається до заміни керівництва регіонів, а також особливу увагу приділяє пропаганді в національних республіках.

Юрій Олійник, керівник дослідницьких програм НАЦ «Українські студії стратегічних досліджень», кандидат політичних наук

Михайло Кублій, кандидат історичних наук

Leave a Reply

Your email address will not be published.