Деколонізація росії – башкирський погляд

Недержавний аналітичний центр «Українські студії стратегічних досліджень» продовжує цикл «Деколонізація росії» – дискусій про справжній устрій крихкої імперії, та майбутній устрій на теренах півночі Євразії

Друга онлайн дискусія присвячена темі  «Деколонізація росії – башкирський погляд» (20 жовтня 2022 року) і висвітлює башкирський рух за самовизначення, погляд на майбутнє теренів Ідель-Уралу та долю московської імперії.

На зображенні може бути: 2 людини та текст

Юрій Олійник, модератор дискусії та керівник дослідницьких програм НАЦ “УССД” наголосив на символіці того, що починаємо наш цикл саме з башкирського питання. Цей народ чи не найдовше послідовно боровся з московським імперіалізмом, починаючи з часів Івана Лютого. Регулярні башкирські повстання тривали аж до кінця 18 століття, часів СалаватаЮлаєва. Закономірно ця спадщина дала плід під час розпаду царської імперії. І зараз Башкортостан повинен стати в авангарді визвольницьких рухів. Водночас слід уникнути конфліктів з іншими поневоленими народами, на яких спекулює москва, прагнучи бути арбітром. Це і башкиро-татарські тертя, й чечено-інгушські відносини.

Запрошений гість Руслан Габбасов, керівник Башкирського Національного політичного центру (в еміграції м. Вільнюс), один із засновників організації «Башкорт» (наразі заборонена в росії). В ході обговорення деколонізації росії він дав відповіді на кілька питань:

Який сучасний стан в Башкортостані? Чому організація «Башкорт» заборонена в росії?

Чи можна сказати, що останні 20 років наростає рівень репресій проти національних активістів?

Роль екологічного руху та економічних факторів, що проявлялись у протестах попередніх років.

Руслан Габбасов розповів про історію організації «Башкорт», яка виникла в 2014, відділившись від правозахисної організації «Куб буре», яка була зорієнтована на міських башкирів, а «Башкорт» працювала в районах, зокрема, за 6 років було відкрито 18 відділень з декількома тисячами членів, мала 60 тисяч підписників  в соцмережах. Організація проводила багато акцій, політичних, екологічних, зокрема на захист шахана Куштау[i] (де на захист піднімалися тисячі активістів). Ці акції не подобались органам влади, і врешті їх заборонили в 2020 році, визнавши екстремістською організацією.

Він зауважив, що ті хто залишились в росії змушені не світитись, або переслідуються. Чотири активісти знаходяться під кримінальним переслідуванням. Посадили Рамілю Саїтову, відому діячку  національного руху та лідера Башкирського національного політичного центру, автора проекту башкирської політичної нації Айрат Дільмухамедова (засуджений на 9 років ув’язнення, він опирався на Башкорт, коли намагався балотуватись на главу республіки).

Зараз в еміграції йде радикалізація ідей, починаючи від федералізації росії (проект Дільмухамедова про федерацію на нових відносинах) до кардинальної зміни поглядів після 24 лютого – порвати відносини з рф, адже башкири не хочуть залишатись частиною агресивної держави.

Руслан Габбасов проаналізував різні погляди башкирів щодо війни рф в Україні. Він зауважив, що після лютого настрій башкирів як народу змінюється. Спершу розкол був між патріотичним російським угаром і скепсисом. Але до серпня, коли пішло багато трупів (перше місце серед Приволзького округу), погляди людей змінилися на критику війни. Знову  з початком мобілізації пішов ура-патріотичний підйом, бо в селах зазвучали думки, що треба воювати і не боятись, адже багато хто їде воювати. Але зараз знову все більше людей розуміють, що людей кинули голими в цю війну, і розчаровуються. Серед населення загалом дуже полярні погляди.

За путіна роками наростає переслідування національних рухів, триває лінгвоцид. Національні республіки пасіонарні, та пам’ятають що вони “не рускіє”.

Щодо національних батальйонів. Політик вважає, що не можна на них ставити велику ставку, адже 50 % це не башкири, а татари, чуваші, росіяни. До того ж добровольці здебільшого воюють хтось за гроші, хтось за ідею. Розраховувати треба більше на силу мобілізованих, які одержать бойовий досвід. Вже є ядро башкирських бійців, які гуртуються, в підпіллі, на боці ЗСУ в Україні готуються воювати.

За роки легальної діяльності Башкорт провів Всебашкирський чоловічий Йийин (віче) та багато інших політичних акцій.

На запитання про  відносини Башкортостану  з татарами, конфлікти та співпраця між ними, експерт відповів:

В республіці три великі народи – башкири, татари, росіяни. Тому в майбутньому розробили проект мирної процвітаючої держави: башкирської політичної нації, куди ввійдуть всі жителі республіки Башкортостан, не залежно від національності, але народи мають визнати за башкирами право на самовизначення (визнання башкирської як державної мови).

Інші народи теж приходять до ідеї політичної нації, зокрема ерзя під час останнього з’їзду в Естонії.

Москва спеціально стравлює дві схожі ментально мусульманські та тюркські республіки, Татарстан та Башкортостан, бо якщо вони об’єднаються, то стануть великою силою.

Руслан Габбасов  підсумував, що зараз відкривається вікно можливостей. Останнє було 30 років тому, але башкири ним не скористались. Зараз все як снігова лавина, росію лихоманить і швидко йдуть зміни. Ще півроку тому були регіоналістські рухи, але зараз вони розцвіли  (Смаляндія, Вільний Сибір, Інгермаладія). Він прогнозує, що за рік часу імперія розпадеться, можлива громадянська війна, місцеві етнічні конфлікти. І щоб запобігти, західні політики мають звернути увагу на закордонні національні рухи, щоб підготуватись до неодмінного розвалу, і зменшити його кривавість.

Експерт не сумнівається, що Україна виграє і після цього стане однією з найбільш авторитетних і сильних держав якщо не у світі, то у Європі, а через кілька десятиліть буде суперсучасна держава.

“Надіємось, що зараз будемо допомагати Україні, а вона допоможе нам в майбутньому, фінансами, зброєю, позбавимось частини репарацій. Бо ж Україна ще сто років тому першою визнали Башкурдистан під керівництвом Зака Валіді. Також Башкортостан буде в гармонії між Європою і Азією, особливо співпрацюючи з Туреччиною, Казахстаном (тут питання про майбутній коридор територіальний, через Оренбурзьку область)”, – Руслан Габбасов .

Башкири воюють в ЗСУ, але індивідуально. Є плани зробити окремі підрозділи, зі взводів почати. І Башкирський національний політичний центр буде координувати, випрацьовувати єдиний політичний напрямок. Вже зараз проходимо зум-зібрання башкирів з усього світу, плануємо після нового року Башкирський національний з’їзд. Можливо, там постане питання про закордонний уряд.


[i]Протестний рух в 2020 році в Башкирії проти промислової розробки гори-шихана Куштау. Протягом двох тижнів відбулися кількатисячні протести проти Башкирської содової компанії, затримано біля 80 осіб.

Юрій Олійник, керівник дослідницьких програм НАЦ “УССД”

Leave a Reply

Your email address will not be published.