Звіт Недержавного аналітичного центру «Українські студії стратегічних досліджень» за 2022 рік

Недержавний аналітичний центр «Українські студії стратегічних досліджень» і у час повномасштабного вторгнення продовжує комплексну аналітичну роботу у сфері національної безпеки, здійснює розробку дієвих рекомендацій для уряду та ознайомлення громадськості з проблемами у сфері національної безпеки та оборони.

Керівник аналітичного центру Юрій Сиротюк бере безпосередню участь у військових діях як солдат-гранатометник 5-го окремого штурмового полку ЗСУ та долучається до аналітичної роботи команди УССД по аналізу військово-політичної ситуації в Україні та світі.

Впродовж 2022 року НАЦ «Українські студії стратегічних досліджень» здійснив ряд важливих проектів:

Аналітична робота

І. Індекс війни – проект річного моніторингу воєнних конфліктів у світі за 2022 рік, за принципом ранжування воєнно-політичних конфліктів та дипломатичних зіткнень від найбільш гарячих і масштабних до найменш помітних, але потенційно небезпечних. Експерти УССД аналізують війни різної інтенсивності, прикордонні зіткнення, локальні конфлікти, воєнні перевороти, теракти, внутрішньополітичні кризи і дипломатичне протистояння.

Україна знаходиться у стані гострої фази російсько-української війни і тому значна увага приділена саме цьому питанню. Аналіз війни здійснювався впродовж року (ussd.org.ua) та поданий через узагальнення подій та інцидентів, цілей кожної з сторін війни, вплив на глобальні процеси, кількості потерпілих, гуманітарних наслідків.

 Прогноздозволяє проаналізувати баланс сил на фронті, особливості інформаційно-психологічної війни, зокрема експерти УССД підсумовують:

«Оскільки обом силам не вистачає ресурсів і засобів, то важливим елементом війни в довгу є збереження дипломатичної і військово-політичної підтримки:

для України – США, НАТО, Великобританії, Польщі та країн Балтії;

для росії – формування умовно антиамериканської коаліції, бо росія вже не може виготовляти достатньо необхідної техніки (зокрема, це стосується безпілотників, високоточної ракетної зброї)» 

 «Треба розуміти, що росія продовжуватиме тиснути на продовольчу проблему, намагаючись добитися переговорів. Західні держави вже показали готовність іти на поступки для розблокування транспортних шляхів. 

Критичною для України є повна залежність від постачання зброї і боєприпасів союзниками. Необхідно  забезпечити мінімальний рівень власного виробництва, ремонту, на першому етапі артилерійських боєприпасів, патронів, розширювати виробництво високоточної зброї, ракет (зокрема типу «Нептун», «Грім»). І переводити далі країну на воєнні рейки». 

«росія намагатиметься поширити думку, що Україна не здатна перемогти у війні, в Україні та на Заході, всередині України роздмухувати громадське протистояння через погіршення економічно-соціальної ситуації».

Експерти центру також в рамках кількох проектів розглядають ситуацію в росії. В контексті «Індексу війни» окреслюється думка про необхідність перекинути війну на територію ворога, розширення санкцій та розподіл росії, зокремавикористання загострення соціоекономічних диспропорцій  між регіонами росії, національних суперечностей, підтримку національного самовизначення неросійських народів.

Разом з тим аналізуються воєнні конфлікти в межах світу, зокрема, війна в Ємені,Сирії, Ефіопії, Карабасі, прикордонні зіткнення в Таджикистан-Киргизстан, Індія-Китай, локальні конфлікти (Афганістан, Мозамбік, Нігерія, Камерун), воєнний переворот вБуркіна-Фасо, теракти, внутрішньополітичні кризи, дипломатичне протистояння

З текстами дослідження  попередніх років можна ознайомитися тут: 

За 2019 рік, 2020 рік, 2021 рік

ІІ. Аналіз російсько-української війни

НАЦ УССД регулярно здійснює аналітику тенденцій війни, підбиття підсумків та прогнозів:

9 місяців гарячої війни – підсумки та прогнози, півроку гарячої фази війни, хід російсько-української війни за 90 днів.

III. Постійно актуальним є аналіз воєнної ситуації з місця подій від директора Українських студій стратегічних досліджень Юрія Сиротюка:

«Посадки завалені трупами росіян». Як виглядають бої на найгарячішому Бахмутському напрямку очима рядового бійця і ексдепутата Юрія Сиротюка;[1]

 «Валимо по орках і зникаємо, поки не оговталися»;[2]

“Я дуже довго думав, як назвати цю війну. Це точно екзестенційна війна, за існування української нації передусім і держави як нашої домівки. Це перша російсько-українська війна у ХХІ столітті. Тут хлопцям я щодня розказую, що наша війна йде з 1169 року, що у нас було 22 війни з росією, що нічого нового в діях росії немає, вона завжди так робила. Вона працює однотипно”.

Юрій Сиротюк «Між клітинкою і фігурою на шахівниці наше військове керівництво обирає фігуру»[3], Світу постійно потрібне українське зерно[4]

Відео з Юрієм Сиротюком [5]

Окремо аналітика про теперішню фазу війни і наші подальші перспективи від офіцера ЗСУ Тараса ПОПОВА: Виграти час для нас є критично важливим, аби дочекатись програм постачання зброї і військової техніки

Російська агресія – загроза глобального порядку

Теми, пов’язані з воєнними злочинами росії піднімаються керівниками дослідницьких програм Недержавного аналітичного центру «Українські студії стратегічних досліджень» Юрієм Олійником та  Олександром Чупаком:

Воєнні злочини Росії та міжнародна відповідальність (з англійською версією), Війна не за планом (з англійською та російською версіями), За три десятиліття друзі Росії виростили монстра, який сьогодні погрожує знищити всю планет, На шляху до автаркії: Московія повертається у сталінські часи

IV. Глобальний обсерватор

Започаткований у липні 2022 року проєкт з щотижневих онлайн-дискусій на теми міжнародної політики, безпеки та поточних загроз.

Експерти УССД аналізують глобальні проблеми:

Гаряча стадія економічної війни: що нам потрібно робити для перемоги? [vi]

Ядерний тероризм росії [vii] https://www.youtube.com/watch?v=9ivx6nRY1ls

Карабаський конфлікт та послаблення росії на Кавказі [viii]

Перспективи україно-британо-польського союзу і урядові зміни у Великій Британії [ix]

Революційні події в Ірані [x]

 

 V. Деколонізація росії

У жовтні 2022 року започаткований проєкт онлайн-дискусій з представниками поневолених народів та опозиційних груп росії, дискусій про справжній устрій крихкої імперії, та майбутній устрій на теренах півночі Євразії.

Перша онлайн дискусія присвячена темі  Деколонізація росії – з чого починати”. (5 жовтня 2022 року) і висвітлює проблему самовизначення поневолених народів та окремих регіонів, які поки що ідентифікують себе як “рускіє”. Запрошений гість Вадим (Харун) Сидоров , експерт Center Ostropa (https://www.youtube.com/watch?v=cMNCy3Jv8A0).

«Деколонізація росії – башкирський погляд». Запрошений гість Руслан Габбасов, керівник Башкирського Національного політичного центру (в еміграції м. Вільнюс), один із засновників організації «Башкорт» (наразі заборонена в росії) (https://www.youtube.com/watch?v=rUkP89Xb4uE)

«Деколонізація росії – калмицький фактор» Запрошений гість  Владімір Довданов, заступник голови Конгресу ойрот-калмицького народу, міністр молодіжної політики, спорту та туризму Республіки Калмикія в 2004-2005 роках.

«Деколонізація росії – майбутнє Дагестану». Запрошений гість  Ахмадом Ахмедов, президентом Конгресу Народів Дагестану в Україні

VI. Моніторинг інформаційного поля російської федерації

Починаючи з березня 2022 року проводимо регулярний моніторинг російської медіасфери загалом та по окремих регіонах, з визначенням тенденцій пропаганди та настроїв населення

Моніторинг інформаційного поля російської федерації: липень 2022 р.,  вересень 2022 р., листопад 2022 р.

VIIМоніторинг законодавства у сфері національної безпеки

У травні 2022 висловлений критичний аналіз Проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення організаційно-правових засад розвідувальної та контррозвідувальної діяльності 

 

VIIІ.  Білоруський інформаційний центр – започаткований у липні 2020 року спільно з Рухом Солідарності «Разом» (Білорусь) з дослідження подій у сусідній державі та об’єктивного інформування української громадськості та влади.[i]

З цьогорічних активностей – аналітичний матеріал БІЛОРУСЬ: ЦІНА ЧУЖОЇ ВІЙНИ (з російською та білоруською версіями).

Онлайн дискусія на тему “Перспективи деколонізації Білорусі”

IX.Бандерівські читання

Бандерівські читання – це найбільший інтелектуальний націоналістичний захід в Україні, що об’єднує громадськість, політиків, експертів націоналістичного та консервативного спрямування для обговорення актуальних проблем розвитку української державності та нації

5 лютого 2022 року в приміщенні Музею Майдану (м. Київ) відбулись вже IX «Бандерівські читання» на тему «Світ ідей Степана Бандери та виклики XXI століття». Захід приурочено до 80-ї річниці створення Української Повстанської Армії.

З жовтня 2022 р. по січень 2023 р. УССД проводить Конкурс есе для молоді «Філософія української перемоги. Візія Великої України» в рамках Х Бандерівських читань.

X. Публічна діяльність

Директор та експерти аналітичного центру активні у роботі різних публічних заходів. Зокрема 18 листопада 2022 ркоу директор НАЦ УССД Юрій Сиротюк та керівник дослідницьких програм, к.пол.н., Юрій Олійник взяли участь у щорічному науковому форумі «Революція Гідності: на шляху до історії», Юрій Сиротюк бере систематично участь у радіо та телепередачах.

17 червня 2022 року у прес-центрі Міністерства оборони «Армія інформ» відбувся круглий стіл на тему “Російсько-українська війна в контексті конфліктів світу”. Експерти Недержавного аналітичного центру «Українські студії стратегічних досліджень» обговорили питання:

Чим є російсько-українська війна для світу? Які глобальні процеси вона запустила? Як впливає на інші конфлікти? Чим загрожує глобальна продовольча криза, спричинена війною? Чи спровокує вона глобальну міграційну кризу? Що відбувається у країнах, які росія вважає сферою своїх інтересів і там, де їх намагаються «помножити на нуль»?

Відповіді на ці та інші запитання надавали у пресцентрі Інформаційного агентства директор Недержавного аналітичного центру «Українські студії стратегічних досліджень» Юрій Сиротюк, кандидат політичних наук Юрій Олійник,аналітик-міжнародник, спеціаліст з питань Східної Азії та Перської затоки Анатолій Максимов та кандидат політичних наук з Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Т. Г. Шевченка Богдан Черкас, кандидат історичних наук, експерт Аналітичного центру балканських досліджень Катерина Шимкевич і випускник Селкірк коледжу (Канада) Олександр Чупак.

XI Видання

У 2022 році за матеріалами IX Бандеріських читань вийшла друком книга  «Світ ідей Степана Бандери та виклики XXI століття. Збірник Дев’ятих Бандерівських читань». У збірнику поставлені питання Як повернути суб’єктність націоналізму та України; чим є і чим не є український націоналізм у ХХІ столітті; які завдання і форми діяльності націоналістичного руху,

Вийшли друком видання «Індексу війни» за 2021 рік, Глобальні безпекові, політичні, економічні тенденції у світі та їх вплив на Україну в 2022 році (щорічні видання).

 

ХІІ.  Щорічний глобальний прогноз Недержавного аналітичного центру «Українські студії стратегічних досліджень».

Дослідження спрямоване на вироблення прогнозу глобальних тенденцій у світі, їхнього впливу на ситуацію в Україні протягом року. Прогноз містить аналіз поточних тенденцій та рекомендації для поведінки політичних акторів. Після огляду глобальних безпекових та економічних тенденцій дослідження аналізує процеси у ключових регіонах світу. Особливої уваги приділено політиці Росії як головного воєнно-політичного ворога України. Виходячи зі світових тенденцій НАЦ «УССД» аналізує внутрішні та зовнішні ризики для суверенітету та стабільності України протягом 2022 року.

Ознайомитися з дослідженнями за останні роки можна тут: 

На 2020 рік https://ussd.org.ua/wp-content/uploads/2020/02/Zavantazhyty-2020_01_Tendentsiyi.pdf

На 2021 рік https://ussd.org.ua/2021/01/13/globalni-bezpekovi-politychni-ekonomichni-tendentsiyi-u-sviti-ta-yihnij-vplyv-na-ukrayinu-v-2021-rotsi/

На 2022 рік https://ussd.org.ua/wp-content/uploads/2022/01/Globalnyj-prognoz-2022.pdf


[1] «Посадки завалені трупами росіян». Як виглядають бої на найгарячішому Бахмутському напрямку очима рядового бійця і ексдепутата Юрія Сиротюка https://nv.ua/ukr/ukraine/events/bahmut-zemlya-zavalena-trupami-rosiyan-sirotyuk-pro-bezgluzdu-taktiku-rf-novini-ukrajini-50290861.html?fbclid=IwAR1sonoRBviTGyCCuiTQP0pt_s3b3UxyJYdppI5mlOXkWuKsBNow9hMLmkw

[2] «Валимо по орках і зникаємо, поки не оговталися» https://gazeta.ua/articles/people-and-things-journal/_terikon-siska-nash-a-kakashka-i-kucheryavij-ische-orkivski/1119715?fbclid=IwAR3FU5nqQRSZn_3Gam8iBqwrkDM8c6GjidbWeMduvb_pwKFeTphTXvKDTuQ

[3] Юрій Сиротюк «Між клітинкою і фігурою на шахівниці наше військове керівництво обирає фігуру» https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3531374-urij-sirotuk-boec-5go-sturmovogo-polku.html?fbclid=IwAR17X3zBM0hTRdQ9UT8pmfahLVcUCPE3oj1FuYJQTjCWARFWwPMo4GBaWM0

[4] Світу постійно потрібне українське зерно https://procherk.info/direct/279-sirotjuk/102783-sirotjuk-svitu-potribne-ukrayinske-zerno

[5] Відео

Про те, що треба знати і розуміти українцям про сучасну російсько-українську війну

 «Ми зіткнулися з ворогом, для якого людина є нічим» https://www.facebook.com/groups/1445063945716175/permalink/3377217665834117/

«Ця війна дає нам можливість помститись за зневагу над нашими батьками і дідами, за голодомори, геноциди, за Базари і Крути…»

https://www.facebook.com/groups/1445063945716175/permalink/3265921836963701/

«Окупант має знати: в будь-якій точці України під ним горітиме земля»

https://www.facebook.com/groups/1445063945716175/permalink/3273789049510313/

«…Україна має найбільші шанси з часів Мазепи здолати Росію. Перемогти в Бою»

https://www.facebook.com/groups/1445063945716175/permalink/3259297444292807/

Юрій СИРОТЮК в програмі Павла ВОЛЬВАЧА

https://www.facebook.com/groups/1445063945716175/permalink/3290266787862539/

«Україна нарешті відбудеться як унітарна країна, яка має своє європейське призначення…»

https://www.facebook.com/groups/1445063945716175/permalink/3175308866024999/

Чому вкрай важливо налагодити виробництво компонентів військової техніки та озброєнь

https://www.facebook.com/groups/1445063945716175/permalink/3209160295973189/

«Жодна інша армія у світі під настільки інтенсивним артилерійським вогнем не встояла б у Сєвєродонецьку»

https://www.facebook.com/groups/1445063945716175/permalink/3230640140491871/

Про побут наших козаків на фронті для Франс Прес

Ця війна тотальна, вона стосуються усіх, путін воює проти нас усіх. Важливо про це пам’ятати. Тому перестаньте нарікати, що немає тепла, води, електроенергії, тощо. В час війни потрібно жити щоб здобути Перемогу

Битва під Бахмутом: безупинно тривають бої “стіна на стіну”

https://fb.watch/hKZ13IKsKd/

Битва під Бахмутом це невпинні спроби армії рф до самогубства

https://fb.watch/hK_TmX3jl8/

Бахмутський напрямок: обороняємо рідну землю зброєю, наданою партнерами

https://fb.watch/hKZ4YkjrUB/

Про битву під Бахмутом та ленд-ліз для України — Юрій Сиротюк з фронту

https://fb.watch/hKZ6GmX1L7/

Битва під Бахмутом: про ситуацію на фронті інформує Юрій Сиротюк

https://fb.watch/hKZ9UfqYjE/

Кожен українець мусить брати участь у війні, якщо ми хочемо перемогти, і не лише зі зброєю у руках – а і своїм ставленням до церкви окупанта та мови окупанта

 [vi] Гаряча стадія економічної війни: що нам потрібно робити для перемоги? https://ussd.org.ua/2022/09/16/garyacha-stadiya-ekonomichnoyi-vijny-shho-nam-potribno-robyty-dlya-peremogy/ https://www.youtube.com/watch?v=5m8g7i_mHs0

[vii] Ядерний тероризм росії https://ussd.org.ua/2022/08/18/yadernyj-teroryzm-rosiyi-ekspertna-dyskusiya/

[viii] Карабаський конфлікт та послаблення росії на Кавказі

https://ussd.org.ua/2022/09/04/karabaskyj-konflikt-ta-poslablennya-rosiyi-na-kavkazi-2/

https://www.youtube.com/watch?v=xjnM-2WkXd0

[ix] Перспективи україно-британо-польського союзу і урядові зміни у Великій Британії

https://ussd.org.ua/2022/10/28/perspektyvy-ukrayino-brytano-polskogo-soyuzu-i-uryadovi-zminy-u-velykij-brytaniyi/

[x] Революційні події в Ірані https://ussd.org.ua/2022/12/16/revolyuczijni-podiyi-v-irani/

Leave a Reply

Your email address will not be published.