Про актуальні питання націоналізму говорили в Івано-Франківську під час презентації Бандерівських читань

01 липня 2023 року Недержавний аналітичний центр Українські студії стратегічних досліджень провів дискусію про актуальні питання націоналізму у Івано-Франківську.

Тема дискусії “Філософія української Перемоги” – проблематика розвитку України після Перемоги за матеріалами збірника X Бандерівських читань, який було презентовано присутнім.

На заході дискутували, як скасувати повну московську ідеологічну присутність – на мовному та релігійному рівні, в інтерпретації історії, чому, попри центральну роль армії, стабільний розвиток неможливий без подолання залишків олігархату, розвитку інноваційної економіки, та про облаштування постросійського простору.

Привітав учасників дискусії Ярослав Коретчук, директор Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби ім Степана Бандери.

Експертна дискусія “Філософія української перемоги” Х Бандерівські читання. Івано-Франківськ 01.07.2023 р.

З фронту, околиць українського Бахмута з привітанням звернувся Юрій Сиротюк, директор НАЦ “Українські студії стратегічних досліджень”, який розкрив важливість постійної роботи з деколонізацією простору московської імперії: “Коли ми говоримо про розпад росії, нас називають мрійниками, мовляв і Захід не підтримає колапсу імперії. Але мрійниками та радикалами називали наших попередників, які у розпал Другої світової війни у Львові проголосили відновлення Української держави.

Ми вже покозачились, українці стали найбільш мілітарною нацією на континенті. Але нам замало дрібних цілей. Тому Україна має бути лідером, вести закордон. І не може зважати на претензії партнерів.

Ми своєю звитягою і кров’ю зробили “другу армію в світі” другою в Україні, та поставили на коліна російську імперію, яку боявся весь світ. Найбільша ідея, найсвятіша справа завжди зароджується в головах. Треба вірити, що ми здатні і повинні знищити імперію, бо хто крім нас на це здатен. Якщо просто вийдемо на кордони 1991 року, в росії прийде до влади більш реваншистський режим. Це екзистенційна війна – не можуть існувати разом вільна Україна та імперська росія. Або незалежна і сильна Україна, що підтримує простір незалежних держав поневолених росією народів знищить російську імперію, або російська імперія знищить нас”.

Олександр Сич підкреслив етапи розвитку українського націоналізму: визвольницький, державницьких і державний, наголосивши на тому, що націоналісти повинні зайняти ключові ролі в системі державного управління. Також він зосередив увагу на тому, що і на сході, й на заході є певне бачення щодо сценарію майбутнього України. Ми ж маємо формувати власне бачення власного розвитку. Історія показала, що для нас зараз архіважливо мати стратегію розвитку після перемоги.

“Перед тим, як почалась німецько-більшовицька війна, українські націоналісти розуміли, що ця війна насувається і спеціально створили комісію з напрацювання діяльності ОУН під час війни, в тому числі й державного будівництва. Коли війна почалася, вони згідно з планом проголосили Акт відновлення Української держави, і діяли аж поки їх не почали масово арештовувати. Друга паралель – 1960-70 роки.

Дисиденти боролися, щоб те що формально було записано в Конституції, реально діяло. Вони не могли вийти поза межі того світогляду і навіть не передбачали можливості ліквідації СРСР. Коли в 1991 році Україна отримала незалежність, вони були на чолі національно-визвольного руху і п’ять років в суспільстві тривали дискусії, яку державу ми хочемо, бути нам у НАТО чи з росією, йти в Європу чи на схід. Історія – це вчителька життя. І вона повинна нас вчити, що ми маємо знати, що робити завтра, після перемоги. Як облаштовувати Українську державу.

Дуже важливо мати такий план саме з націоналістичної точки зору. Адже план, як нас облаштувати, думаю, на Заході вже мають. І в ньому вважаю є нівеляція нашої ідентичності, культури, мови, щоб в інтегрованій з Європою Україні українці нічим не відрізнялися від інших. Тому українці повинні захищати свою ідентичність.

Націоналізм після перемоги може відіграти роль метаідеології. Адже його головні завдання єдність, ідентичність і державність.

Якщо ми говоримо про те, як нам облаштовувати українську державу після перемоги над московським агресором, то з національної точки зору – забезпечивши єдність української нації, зберігши її ідентичність і розбудовуючи незалежну та самодостатню державу. Адже рано чи пізно військова та економічна допомога з заходу припиниться, а нам треба бути сильними, щоб в будь-який момент дати відсіч будь-якому агресору”, – вважає Олександр Сич.

Руслан Марцінків, голова Івано-Франківська наголосив, що існує потреба врегулювання питань між державою та органами місцевого самоврядування щодо облаштування України.

“Націоналісти думають про майбутнє. Тому ми вже сьогодні дискутуємо, як має бути змінена правоохоронна, судова система, як проводити реформи, як змінювати суспільство в нових реаліях з розумінням, що ворог нікуди не зникне”, – каже мер.

Керівник дослідницьких програм Українські студії стратегічних досліджень Юрій Олійник наголосив на потребі формування плану швидких дій як в умовах коласу росії, так і в умовах затяжної війни з імперією.

“Це не тільки шлях до перемоги – це мобілізація всіх зусиль суспільства економічних, суспільних для посилення становища в дипломатичному світі.

Але важливо звернути увагу, якою буде перемога: швидкою, чи довготривалою. Якщо довготривалою, то нам потрібно шукати ресурси і думати, як їх відновити після перемоги. Якщо швидка – є великий ризик, що ми не знатимемо, що з нею робити й інші гравці у світі перекреслять ті шляхи, які перед нами відкриваються. Тому треба мати чіткий план розвитку.

Це ми побачили тиждень тому. В росії був один день “смути” і можна було скористатися цим, але в нас не було готовності, чи не було готовності в наших союзників. Тому ми повинні розуміти, що коли росія впаде, у нас з’явиться можливість максимально укріпитися на цьому просторі. Але в нас є конкуренти і ті держави, які не бажають нашої могутності. Нам потрібно швидко все зробити, але для цього потрібно мати чіткий план. Від цього залежить, чи ми відродимося як сильна держава з потужною економікою, чи знову впадемо в олігархізацію і станемо постколоніальною державою, втратимо демографічний потенціал”,- вважає Юрій Олійник.

Олександр Чупак, керівник економічних програм Українських студій стратегічних досліджень звернув увагу на те, що роль держави та індивідуальна свобода мають бути збалансована для забезпечення ефективного використання економічних ресурсів. Також буда піднята тема ініціатив впровадження безготівкової економіки, яка може сприяти встановленню тотального контролю над громадянами.

Взяв участь в обговоренні Святослав Білоус, який висловив бачення щодо деструктивної ролі церков московського патріархату в історії України.

Тетяна Бойко презентувала збірник статей Десятих ювілейних Бандерівських читань.

“Ми маємо зрозуміти, що означає ця перемога для кожного з нас, суспільства і світу. Адже Україна зараз стоїть на початку глобальних світових процесів, змін у структурі геополітики і задає тон. Потрібно обговорити, як використати цю можливість нам на користь, як максимально дати можливість Україні розвиватися після перемоги”,- каже експертка.

В рамках заходу також пройшов волонтерський збір на український БПЛА “Хобіт-v1” для 110 окрема механізована бригада імені генерал-хорунжого Марка Безручка, які вже більше року тримають Авдіївку.

Трансляція:https://fb.watch/lx3Cw32LzA/

Leave a Reply

Your email address will not be published.