Відбулася експертна дискусія “Філософія української Перемоги” в рамках презентації Бандерівських читань в Тернополі

30 червня 2022 року Недержавний аналітичний центр «Українські студії стратегічних досліджень» провів дискусію у Музеї національно-визвольної боротьби Тернопільщини (м. Тернопіль, вул. Медова, 5).

Тема дискусії “Філософія української Перемоги” – проблематика розвитку України після Перемоги за матеріалами збірника X Бандерівських читань, який було презентовано присутнім. Захід приурочений до 82-ої річниці проголошення Акту відновлення Української держави та 116-ої річниці з дня народження головнокомандувача Української повстанської армії генерал-хорунжого Романа Шухевича.

Експертна дискусія – Філософія української перемоги. Х Бандерівські читання в Тернополі – 30.06.2023 р.

З фронту, околиць українського Бахмута з привітанням звернувся Юрій Сиротюк, директор НАЦ “Українські студії стратегічних досліджень”. Він розкрив важливість перманентної роботи з деколонізацією простору московської імперії.

“Коли ми говоримо про розпад росії, нас називають мрійниками, мовляв і Захід не підтримає колапсу імперії. Але мрійниками та радикалами називали наших попередників, які у розпал Другої світової війни у Львові проголосили відновлення Української держави. Але сьогодні ми вважаємо Акт 30 червня 1941 року тим чином, що врятував честь української нації, показав що українці не будуть рабами в жодного окупанта, а під синьо-жовтим прапором боролись за свою свободу.

Наші ювілейні X Бандерівські читання були присвячені темі Великої України. Бо Україна, як найбільша держава в Європі, може бути або великою, або ніякою. Ми звикли жити в постколоніальній державі, кордони якої визначені окупантом, де керують чужинці, а успіх українця викликає велику істерику. Після цієї російсько-українсько війни, що неодмінно має завершитись крахом московської імперії, Україна повинна стати геополітичним лідером між Європою і Азією, щитом Європи.

Ми вже покозачились, українці стали найбільш міліарною нацією на континенті. Але нам замало дрібних цілей. Тому Україна має бути лідером, вести закордоном. І не може зважати на претензії партнерів. Ми своєю звитягою і кров’ю зробили “другу армію в світі” другою в Україні, та поставили на коліна російську імперію, яку боявся весь світ.

Найбільша ідея, найсвятіша справа завжди зароджується в головах. Треба вірити, що ми здатні і повинні знищити імперію, бо хто крім нас на це здатен. Якщо просто вийдемо на кордони 1991 року, в росії прийде до влади більш реваншистський режим. Це екзистенційна війна – не можуть існувати разом вільна Україна та імперська росія. Або незалежна і сильна Україна, що підтримує простір незалежних держав поневолених росією народів, або російська імперія знищить нас.

Сьогодні Україна – моральний лідер світу, але ще має залишатись ідейним лідером, вказувати шляхи розвитку. Західний світ, на жаль, заблукав, втратив християнські, героїчні цінності, людство, особливо європейці, живе з метою задоволення матеріальних потреб, Європа забула свою місію. І українська Перемога – шанс відродитись справжній, християнській Європі, та українській ідентичності переможців та воїнів”, – сказав Юрій Сиротюк.

Від імені Музею Національно-визвольної боротьби Тернопільщини виступив Євген Філь. Він наголосив на пріоритеті історичної пам’яті, що задає дороговкази до розвитку в майбутньому, та уникнення помилок минулого.

Святослав Липовецький у своєму виступі наголосив на контексті проголошення Акту відновлення Української держави 30 червня 1941 року та значенні Ярослава Стецька у цих подіях. Важливо зберегти тяглість боротьби за свободу від попередніх поколінь, боротьби на знищення московської імперії, втілення задумів, поставлених в добу Степана Бандери, Ярослава Стецька і Романа Шухевича.

Під час експертної дискусії учасники та гості заходу обговорили ряд актуальних питань:

– Як скасувати повну московську ідеологічну присутність – на мовному та релігійному рівні, в інтерпретації історії. Наскільки важливе розуміння, що суверенна і сильна Україна можлива при збереженні самобутності та подоланні вторинності щодо східних чи західних культурних віянь.

– Чому, попри центральну роль армії, стабільний розвиток неможливий без подолання залишків олігархату, розвитку інноваційної економіки, і, найголовніше, роботи з демографічною кризою.

– Які принципи післявоєнної відбудови України?

– На зовнішньому полі головним завданням залишатиметься остаточний розпад московської імперії та облаштування постросійського простору. Яку роль відіграватиме Київ в нових геополітичних умовах?

Важливість розробки сценаріїв майбутнього та ролі місцевих громад в процесах економічного розвитку регіону, важливість подання московського впливу в культурі та релігійних відносинах розкрив Олег Сиротюк, голова Тернопільської обласної організації ВО “Свобода”, депутат Тернопільської обласної ради від ВО “Свобода”.

З привітанням до присутніх з онлайн-записом звернувся з фронту і чинний військовослужбовець ЗСУ Богдан Бутковський . Головними ризиками для розвитку України військовослужбовець визначив збереження російської імперії та потенційний план Заходу з замороження конфлікту. Іншою загрозою залишається система олігархату, поєднана з політичною короткозорість виборця.

Юрій Олійник керівник дослідницьких програм “Українських студій стратегічних досліджень” підкреслив, що закріплення Перемоги слід забезпечити (цитуючи заяви політиків США), щоб з території росії ніколи не виходило загрози для сусідів. А це неможливо при проміжних результатах, коли москва змушена буде змиритись з програшем, відповзе, заліковуючи рани, для акумуляції ресурсів. І через 10-20-30 років знову піде в наступ.

В саму природу московської державності з 15 століття (доби Івана Третього) закладений імперсько-месіанський принцип і прагнення до зовнішньої експансії. З іншого боку, значно зросла загроза і дегенеративних ідейних віянь з заходу, спрямованих на руйнацію родини та національних принципів життя.

Проблеми, які очікуватимуть Україну в демографічній сфері, та як знайти шляхи їх вирішення, міркував один з призерів конкурсу Десятих Бандерівських читань Іван Янюк, голова ГО «Історичний Меридіан».

Олександр Чупак, керівник економічних програм “Українських студій стратегічних досліджень” наголосив, що економічний розвиток – це не мета, а засіб. На даному етапі, забезпечення сильної держави та армії, аби перемогти у війні. У віддаленій перспективі – для формування умов, в яких українська нація працюватиме і буде відтворюватись.

Роль держави та індивідуальна свобода мають бути збалансована для забезпечення ефективного використання економічних ресурсів. І найбільш діючим методом цього залишається економічний націоналізм. Стабільний розвиток неможливий без подолання залишків олігархату, розвитку інноваційної економіки, і, найголовніше, роботи з демографічною кризою.

Олег Вітвіцький, голова Української інформаційної служби, розкрив значення Антибільшовицького блоку народів у розпалі совєцької імперії, та порівняв сучасну ситуацію з тодішньою.

Модератор Тетяна Бойко презентувала збірник статей Десятих ювілейних Бандерівських читань. Вона розповіла про ключову лінію всіх матеріалів, які розкривають майбутні варіанти розвитку, які слід розробляти українським інтелектуалам.

В рамках заходу також пройшов волонтерський збір на український БПЛА “Хобіт-v1” для 110 окремої механізованої бригади імені генерал-хорунжого Марка Безручка, які вже більше року тримають Авдіївку.

Трансляція за посиланням:

https://www.facebook.com/nac.ussd/videos/238650672355346

Leave a Reply

Your email address will not be published.