Презентація «Індексу війни» за 2023 рік

НАЦ «Українські студії стратегічних досліджень» продовжує щорічний проєкт із моніторингу воєнної активності у світі. 23 січня 2024 року о 13.00 у приміщенні Українського кризового медіа-центру (Український дім) відбудеться презентація проєкту «Індекс війни» за 2023 рік, підготовлений НАЦ «Українські студії стратегічних досліджень».

Індекс війни – проєкт річного моніторингу воєнних конфліктів за 2023 рік, за принципом ранжування воєнно-політичних конфліктів та дипломатичних зіткнень від найбільш гарячих і масштабних до найменш помітних, але потенційно небезпечних. Методика визначення індексу війни – розгляд наявних у світі конфліктів, що активно проявляються за період дослідження через низку індикаторів, що окреслюють сутність, протікання конфлікту, його значення для регіональної та глобальної безпеки, класифікація їх за рівнем напруги: від найбільш гарячих до протистоянь мінімального рівня.

У 2023 році головною подією у глобальному масштабі продовжує бути російсько-українська війна, що за інтенсивністю технічних засобів стала однією з наймасштабніших після Корейської війни, а також наймасштабнішим конфліктом Європи з 1945 року.

Серйозні наслідки для світу та близькосхідного регіону має палестино-ізраїльська війна, яка розпочалася терористичною атакою Хамас на Ізраїль, а потім переросла в воєнну операцію Ізраїля в Секторі Гази, загрожуючи стати глобальним конфліктом Ізраїлю з арабським світом.

Росте напруга в Тихоокеанському регіоні. Традиційно складною є ситуація навколо Тайваню напередодні виборів на острові. Особливе занепокоєння викликає демонстрація військової загрози та заяви про готовність КНДР до війни.

На території менш розвинутих держав і далі тривають багаторічні конфлікти, хоча значна їх частина зменшує інтенсивність у рамках переговорного процесу  (наприклад, в Ефіопії).

Атаки єменських хуситів на цивільні судна у Червоному морі загрожують безпеці глобальних ланцюгів поставок. До цього часу на Червоне море припадало 15% світової торгівлі.

Традиційно напруженою залишається ситуація в Західній Африці, де росія посилює нестабільність і підтримує воєнні перевороти.

Сила і далі залишається основним аргументом вирішення міжнародних суперечок (вирішення Азербайджаном проблеми Нагірного Карабаху).

 Характерною рисою стало відновлення конвенційних засобів ведення війни, з фронтовим зіткненням численних армій. З іншого боку, очевидним стало значення технічного рівня, передусім у сфері точності та швидкості передачі даних. 

російсько-українська війна – це частина глобального зіткнення, «тихої третьої світової війни», що розгортається з 2011 року на багатьох театрах воєнних дій. Це війна без оголошення, із залученням усіх компонентів «війни четвертого покоління», що раз-по-раз проривається назовні через відкриті воєнні конфлікти.

Партнери проєкту:

Кафедра регіонознавства Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Т. Г. Шевченка

Аналітичний центр балканських досліджень

Фундація Global Ukraine

Спікери:

Юрій Сиротюк, директор Недержавного аналітичного центру «Українські студії стратегічних досліджень», народний депутат України             VII скликання, молодший сержант-гранатометник 5 окремої штурмової бригади;

Юрій Олійник,кандидат політичних наук, керівник дослідницьких програм Недержавного аналітичного центру «Українські студії стратегічних досліджень»;

Марта Олійник-Дьомочко, кандидат політичних наук, дослідниця-африканістка, Фундація Global Ukraine (онлайн);

Богдан Черкас, кандидат політичних наук, асистент кафедри регіонознавства Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Т. Г. Шевченка (онлайн);

Андрій Рудик, політичний аналітик, PhD у галузі соціальних та поведінкових наук, офіцер з комунікації в Генеральному штабі ЗСУ;

Катерина Шимкевич, кандидат історичних наук, експерт Аналітичного центру балканських досліджень (онлайн);

Олександр Чупак, керівник економічних програм Недержавного аналітичного центру «Українські студії стратегічних досліджень»;

Анатолій Максимов, аналітик-міжнародник, спеціаліст з питань Східної Азії та Перської затоки;

Анатолій Демещук, кандидат історичних наук, експерт Аналітичного центру балканських досліджень (онлайн);

Андрій Кришталь, соціолог, експерт з розбудови миру, експерт Аналітичного центру балканських досліджень (онлайн).

Цільова аудиторія виступу:
Політичні журналісти, соціальні журналісти, військові та міжнародні експерти.

Презентація буде транслюватися на ФБ-сторінці Українських студій стратегічних досліджень (https://www.facebook.com/nac.ussd) та ФБ-сторінці Українського кризового медіа-центру (https://www.facebook.com/UCMCF/) та їхньому youtube-каналі (https://www.youtube.com/user/UACrisisMediaCenter).

Прес-служба НАЦ «Українські студії стратегічних досліджень»

Leave a Reply

Your email address will not be published.