Ліквідацію російської імперії запущено: Бандерівські читання формують ідею скінченності росії

10 лютого 2024 року в Києві відбулися 11 Бандерівські читання. Темою проєкту цьогоріч стала «Ліквідація російської імперії». Організатори події взяли за мету сформувати в інформаційному просторі ідею про скінченність та крихкість росії. Також вони прагнуть стимулювати активні процеси зі знищення імперії через посилення антимосковських настроїв серед поневолених росією народів.

Бандерівські читання «Ліквідація російської імперії»

Організований недержавним аналітичним центром «Українські студії стратегічних досліджень» захід відбувся в новому форматі та в декілька етапів.

Світ без росії: нові виклики та перспективи

Перед основною подією було проведено Конкурс есе для молоді «Світ без росії: нові виклики та перспективи». Конкурсантам запропонували дослідити національні виміри, геополітичні вектори та реалії світу без росії. Призовий фонд сформували бійці 5-ої окремої штурмової Київської бригади.

На конкурс подали роботи 104 науковці, студенти, учасники бойових дій та політологи з усіх куточків України. Найкращі 7 робіт було опубліковано у книзі «Ліквідація російської імперії». Переможцями конкурсу стали: Іван Янюк (І місце), Ольга Рибак (ІІ місце) і Михайло Александров (ІІІ місце). 9 лютого в Інформаційно-виставковому центрі Музею Майдану відбулася експертна дискусія за участі переможців конкурсу.

Експертна дискусія за участі переможців конкурсу

Переконати цивілізований світ, що російський простір можна переформатувати по-іншому

Центральним заходом Бандерівських читань стала дискусія «Ліквідація російської імперії». Вона відбуласяся 10 лютого в оновленому форматі з відеотрансляцією на сторінці НАЦ «УССД» та «5 каналі». Дискусія доступна до перегляду в записі:

Учасниками дискусії «Ліквідація російської імперії» стали потужні дослідники російського простору та фіно-угорських ідентичностей: Ростислав Мартинюк, історик, публіцист, тележурналіст, дослідник східних фіно-угорських ідентичностей, заступник голови Київського товариства «Ерзянь Вал»; Юрій Сиротюк, директор Недержавного аналітичного центру «Українські студії стратегічних досліджень», народний депутат України VII скликання, молодший сержант-гранатометник 5-ої окремої штурмової Київської бригади ЗСУ; Юрій Олійник, політолог-міжнародник, кандидат політичних наук, керівник дослідницьких програм НАЦ «Українські студії стратегічних досліджень»; Олександр Чупак, фінансовий аналітик, керівник економічних програм НАЦ «Українські студії стратегічних досліджень».

Олександр Чупак

Родзинкою цьогорічного заходу стала участь у Бандерівських читаннях Януша Бугайського – старшого наукового співробітника Джеймстаунського фонду у Вашингтоні, голови програми вивчення Південної та Центральної Європи в Інституті дипломатичної служби Державного департаменту США, автор бестселера «Неспроможна держава. Інструкція з розшматування росії».


Онлайн-дискусія «Ліквідація російської імперії»

«Розміри росії, здобуті століттями імперських завоювань і колонізації, – це фундаментальна структурна слабкість. Замість побудови стабільної, правової і продуктивної держави, усі російські режими зосереджували увагу на розширенні меж московії і поневоленні різноманітних регіонів і народностей у межах кордонів імперії»,  – наголошує американський дослідник розшматування росії  Януш Бугайський.

Януш Бугайський

Він також переконаний, що росія не може виграти війну проти України: «Я вірю, що режим вичерпає свою могутність, утримуючи країну від розвалу. Внутрішній тиск буде наростати. Ми побачимо боротьбу між кремлем і його опонентами в армії та у спецслужбах. Між націоналістичними та імперськими групами, що ворогують. Між москвою і кількома невдоволеними республіками, навіть регіонами, населених русскімі. Ми вже бачили це під час бунту прігожина минулого літа. А також на прикладах смертей олігархів і високих чиновників, частих армійських чисток, перестановок і відкритих суперечок у військових структурах».

Знімальна група

Серед обговорених проблем дискусії: Як переконати цивілізований світ, що простір, який зараз зветься росією, можна переформатувати по-іншому? Себто допустити нарешті розвал імперії зла та сприяти створенню нових національних держав на теренах постросії. Які країни мають проявити більше активного зацікавлення у фрагментації росії та якою є їхня вигода в тому? Чи можливо певним національним республікам росії (а в майбутньому – державам) вдасться отримати кураторство великих впливових країн, таких як Туреччина, Японія, Іран? І чи зможе Київ сформувати нові осі впливу між постросією та цивілізованим світом?

Юрій Сиротюк, Юрій Олійник
Ростислав Мартинюк

Лише знищення імперії є запорукою української перемоги

У рамках заходу було видано книгу «Ліквідація російської імперії», авторами якої стали дослідники імперського простору і поневолених москвою народів, політологи та військовослужбовці. Автори видання – учасники Бандерівських читань – вважають, що розпад росії неминучий, а відтак аналізують Кризу імперії, через призму Деструкції держави та формування failed state, проблеми з демографією, економічні негаразди. Також розглядаються перспективи поневолених націй та глобальні наслідки розвалу росії для світу. Автори доходять висновку, що лише знищення імперії є запорукою української перемоги. Окремим розділом до книги увійшли витяги з праць українських мислителів початку ХХ століття Дмитра Донцова, Юрія Липи, Євгена Маланюка, Степана Бандери та Ярослава Стецька присвячені темі росії та боротьби поневолених народів.

Юрій Олійник з книгою у «Ліквідація російської імперії»

Видання доступне для замовлення українською та англійською мовами.

Організатори заходу планують провести презентації книги серед широкого загалу, планується експертне обговорення теми розвалу росії за участю іноземних дипломатів та презентації англомовного видання у європейських столицях. Метою проєкту є формування в інформаційному просторі ідеї про скінченність та крихкість росії та стимулювання активних процесів знищення імперії через посилення антимосковських настроїв серед поневолених росією народів.

Книга «Ліквідація російської імперії»

У своїй статті «Розпад росії – неминучий», організатор XI Бандерівських читань Юрій Сиротюк зазначає: «Незворотна ліквідація росії запущена. Будь-які спроби зупинити цей процес, особливо ззовні, лише затягуватимуть агонію та посилюватимуть гостроту перебігання процесу. росія ізольована, загнана в геополітичну безвихідь та приречена. Дивно, що неприродна форма політичного устрою та правління, яка декларує свої імперські посягання та є неприйнятним політичним утворенням для світового геополітичного ландшафту, змогла так довго проіснувати. Колоніальні імперії приречені на смерть…

Логіка і закони історичного процесу кажуть: ця держава неприродна й неспроможна. Шансів її виправити немає. Лише військова поразка з одночасним проголошенням права корінних народів на незалежність і швидкою реалізацією цього права є єдиним способом виправити цю історичну помилку».

Юрій Сиротюк

Партнерами проєкту стали: Антиімперський блок народів, гранатометний взвод роти вогневої підтримки 5-ї окремої штурмової Київської  бригади ЗСУ, Музей національно-визвольної боротьби Тернопільщини, Армія Inform, мілітарний проєкт «Хлопці з лісу», торгова марка концептуального одягу «Ґwear», крафтова майстерня текстів та дизайну «Текстура», Sonyachna photo/video.

Недержавний аналітичний центр «Українські студії стратегічних досліджень» у 2024 році проведе низку дослідницьких проєктів щодо розвалу росії та національних інтересів України у світі. Тему «Ліквідації російської імперії» запущено. Очевидно, що крапку в цій історії поставить українська армія. Але мету визначено.

Підтримати діяльність НАЦ «УССД» можна за реквізитами:

https://send.monobank.ua/jar/9B5D37fB7w

5375 4112 0091 5481

PayPal: yuriy.syrotyuk@svoboda.org.ua (Yuriy Syrotyuk)

Ми відкриті до співпраці зі ЗМІ та готові коментувати тему крихкості росії, потребу ліквідацію російської імперії та готові рекомендувати глибоких спікерів у конкретних темах.

Світлини: Анастастія Швайко (Sonyachna)

Leave a Reply

Your email address will not be published.