Місячний огляд тенденцій світової економіки – грудень 2018 року

Ексклюзивний огляд тенденцій світової економіки для НАЦ УССД підготував Олександр Чупак, студент бізнес-адміністрування Селкірк коледжу (Канада), аудитор Grant Thornton

 

Федеральна Резервна Система, центральний банк Сполучених Штатів Америки, прийняла рішення про чергове підвищення базової відсоткової ставки на 0,25% (до 2,5%), вже вчетверте цього року. За словами голови ФРС Джерома Павелла, це необхідно для уникнення перегріву економіки США, що наразі демонструє високі темпи зростання та найнижчий за багато десятиліть рівень безробіття.

Дональд Трамп обурився діями ФРС через імовірність негативного впливу підняття ставок на темпи зростання економіки. Для прикладу, в Україні аналогічна ставка дорівнює 18%, що значно знижує рівень доступності кредитних коштів. Очевидно, НБУ відмовляється від її зниження через загрозу інфляції та падіння курсу гривні.

 

Члени ОПЕК (організації країн-виробників нафти) та Росія із сателітами узгодили зниження рівня видобутку нафти на 1,2 мільйона барелів на день. Це має сприяти підвищенню ціни на нафту, що восени та в грудні зазнала значного падіння (від близько 85 до 53 доларів США за барель суміші Brent). Якщо цього буде недостатньо, нафтовиробники зберуться знову для обговорення подальших дій. До зниження рівня виробництва (на 8,7%) також вдався уряд канадської провінції Альберта, економіка якої значною мірою залежить від світової ціни на нафту.

Оскільки рівень ціни на нафту сильно впливає на економіку Росії, описані заходи є небажаними для України. Також це може мати вплив на ціни енергоносіїв та палива в Україні. Нашим союзником тут є Дональд Трамп, який неодноразово закликав уряди Саудівської Аравії та інших країн ОПЕК не знижувати обсяги видобутку нафти.

 

Прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей, після того, як 63% депутатів парламенту висловили їй довіру 12 грудня, намагатиметься знайти порозуміння з депутатами щодо узгоджених з ЄС умов виходу Британії із Союзу. Оскільки частина депутатів більшості не погоджуються із занадто м’якими умовами виходу, існує реальна можливість розриву відносин без договору взагалі. У такому разі регуляція здійснюватиметься за правилами Світової організації торгівлі, що надзвичайно ускладнить діяльність організацій, що працюють з ЄС або мають там представництва. Також є невпевненість щодо того, яким буде статус громадян Великої Британії в ЄС та навпаки. Значно ускладниться товарообіг між Ірландією та ЄС, що наразі здійснюється через Англію та Вельс.

Запланованою датою Brexit є 29 березня 2019 року. Україна зацікавлена в тому, щоб сторони знайшли порозуміння, адже незгода в Європі є бажаною для Росії.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.