Індо-пакистанське загострення актуалізує загрози тактичних ядерних конфліктів – експерт

На індо-пакистанському прикордонні на території Кашміру з новою силою спалахнув старий конфлікт. Взаємні звинувачення переросли у бомбардування прикордонних територій та збиті літаки. Чи реально загрожує світові ядерна війна у Південній Азії? На це запитання відповів виданню InfAексперт аналітичного центру «Українські студії стратегічних досліджень» Юрій Олійник.

Як відомо, новий виток конфлікту в Кашмірі розпочався минулого тижня після теракту на дорозі. Понад 40 індійських військовослужбовців загинули внаслідок вибуху, влаштованого ісламістами в районі міста Срінаґар – однієї з двох столиць індійського штату Джамму і Кашмір. У відповідь Індія провела бомбардування табору терористів на території Пакистану.

«Пакистан, який теж претендує на суверенітет над Кашміром, заявив про свою непричетність. Але наростання напруги й патріотична реакція індійського електорату змушує прем’єр-міністра Нарендру Моді до демонстрації сили у відповідь на тероризм – демонстративного посилення військової активності в регіоні, що охолоджуватиме відносини з Пакистаном. І хоча одразу ж прем’єр Пакистану Імран Хан запропонував переговори, останні події цілком можуть поставити хрест на зусиллях останніх кількох років з нормалізації відносин у Південній Азії», – зауважує експерт.

Він нагадує: ці держави мають тривалу історію воєн за останні 70 років. Остання з масштабних – третя індо-пакистанська війна, призвела до створення 1972 року окремої держави Банґладеш. Відтак обидві країни обзавелися ядерною зброєю. Відтоді останній великий прикордонний конфлікт (2001 року – кілька тисяч загиблих) відбувся в гірських малозаселених районах і не призвів до подальшої ескалації. Найімовірніше, на подібний сценарій варто чекати й нині. Як бачимо, ядерна зброя досить адекватно виконує роль засобу стримування. Це – на замітку Україні.

«Разом із тим, увага світових гравців прикута до регіону. Величезні ринки (1,3 млрд і 210 млн населення відповідно в Індії та Пакистану) плюс ядерний статус. І США, і КНР мають непрості відносини з обома сторонами протистояння. Намагається втручатись і Росія. Ескалація конфлікту зменшує шанси на плідний результат мирних переговорів США й талібів у сусідньому Афганістані, а в перспективі загрожує поширенням нестабільності у сусідніх державах на півночі – пострадянській Центральній Азії.

Менш імовірний, але не виключений сценарій – обмежене застосування тактичної ядерної зброї в найближчі кілька років. До цього вдасться Пакистан, коли відчуватиме загрозу самому існуванню держави у зіткненні з Індією. Це може зняти страх перед використанням тактичних ядерних арсеналів і в інших країн – якщо так звана ядерна зима не почнеться, а рівень забруднення не підтвердить катастрофічні моделі».

Leave a Reply

Your email address will not be published.