Про декомунізацію, постаменти часів Другої світової війни та відновлення історичної пам’яті – Юрій Сиротюк

Коментар директора Українських студій стратегічних досліджень Юрія Сиротюка – https://www.5.ua/suspilstvo/ne-rubaty-z-plecha-iak-spivisnuiut-dekomunizatsiia-ta-postamenty-na-temu-druhoi-svitovoi-191906.html

“Треба виокремити місця поховань, і пам’ятні знаки, де немає поховань, які робилися на якусь там річницю перемоги. Там, де немає поховань живих людей, в усіх країнах Європи, куди ми прагнемо, Східної Європи, такі пам’ятники, як символи тоталітаризму – знесені, або змінена їхня стилістика”.

Не рубати з плеча і бути виваженими у питаннях вшанування пам’яті загиблих – закликають навіть затяті борці з радянською спадщиною. Ставлення до символів на пам’ятниках, присвячених Другій світовій, може змінити лише виважена просвітницька політика.

Юрій Сиротюк переконаний: “З людьми треба працювати. А працювати треба – відновлювати історичну пам’ять. Якщо люди в тому селі зрозуміють, що Ті, з червоними серпами і зірками визволителі, буквально 10 років перед тим, в 1932-му році оточили те село, поставили його на чорну дошку, знищили всіх в Голодоморі, розкуркулили, а потім в ту армію гнали їхніх дітей на убій… То вони по-іншому будуть ставитися. Тут має бути цілеспрямована гуманітарна політика пам’яті держави”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.