Росію знищить нафта і карантин?

У світі різко обвалились ціни на нафту, від чого неабияк страждає країна-агресор та «світова бензоколонка» Росія. Так, за підрахунками агентства Bloomberg, 40% російського бюджету – це гроші за продаж нафти. За підрахунками самих росіян, через скорочення видобутку нафти вже у травні РФ недоотримає у бюджет 1 мільярд доларів. Натомість нафтогазовий аналітик японського банку Mizuho Пол Сенкі у коментарі Bloomberg прогнозує, що виробники нафти вже скоро можуть доплачувати по 100 доларів за барель купленої нафти.

Що це означає для Росії та чи вплине це на Україну? Про це кореспондент ІА «Вголос» поспілкувався із політологом-міжнародником Володимиром Волею, експертом з міжнародної політики НАЦ «Українські студії стратегічних досліджень»  Юрієм Олійником, директором Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимиром Фесенком та головою Комітету економістів України Андрієм Новаком. Повна версія за адресою https://vgolos.com.ua/news/rosiyu-znyshhat-nafta-i-karantyn_1220400.html

Як це конкретно вплине на Росію?

Юрій Олійник:

Зараз ми бачимо, що російська економіка вкрай залежна від світових падінь цін на нафту. Так само, як свого часу і Радянський союз. Ми ж пам’ятаємо ресурсну війну, зокрема і те, що в 80-х роках падіння цін на нафту призвело до того, що на початку 90-х через економічні проблеми СРСР почав розвалюватися. Зараз ми вкотре спостерігаємо падіння цін на нафту, яке прогнозовано триватиме і надалі. СРСР для розвалу знадобилось 10 років, тут за умов подальшого тиску можливий схожий сценарій.

Те, що у Росії почалась криза, можна помітити із поведінки російської еліти – є спроби щодо так званого транзиту влади. Поки що заморожений процес передачі чи консервування влади Путіним. І чим довше це продовжуватиметься, тим більше зростатимуть протиріччя між російськими політичними елітами.

Зараз ми спостерігаємо ще одну кризу в Росії – це коронавірус. Там запізно ввели карантин і як наслідок є великий спалах хвороби. Крім того, самі росіяни не сприймають ці нововведення: у Владикавказі відбулись бунти через те, що весь бізнес закрився, а підприємства місцевого царька – ні. Це все розхитує російську імперію. Але швидкого колапсу Росії, на жаль, не буде. Нам потрібно і надалі розвивати свою армію та розуміти, що ворог швидко не здасться.

За яких умов Росія перестане фінансувати своїх бойовиків на окупованому Донбасі?

Юрій Олійник:

Я думаю, що Москва не зменшить тиск на Україну. Бо у Росії, коли нема що їсти, то треба десь розпалити війну чи анексувати чужі землі. Я вважаю, що РФ у конвульсіях так і робитиме. Адже тільки так тамтешня  влада може заспокоїти своїх громадян.

Багато також залежатиме і від світових гравців та сусідів Росії: чи зможуть вони підштовнути розпад цієї імперії, підтримавши хоча б одну територію, яка захоче відділитися від РФ та проголосити незалежність. А якщо буде такий перший прецедент, то  цей приклад наслідуватимуть і інші регіони, яких силою приволокли у Росію і, які нічого спільного не мають з росіянами. Тоді дійсно спрацює ефект доміно.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.