У Білорусі виборчий фарс, Лукашенко організовує комедію з перепризначення самого себе, щоб ще 26 років бути «монархом»

Директор Національного аналітичного центру «Українські студії стратегічних досліджень», співзасновник Білоруського інформаційного центру та співголова Руху солідарності «Разам» Альона Талстая прокоментували викривлення ситуації у Білорусі в українських медіа у новому випуску подкасту «ДНО» Громадського радіо.

Повну версію дивітьсяза адресою ashenko-orhanizovuie-komediiu-shchodo-perepryznachennia-samoho-sebe-i-26-rokiv-keruie-krainoiu-iak-monarkh-syrotiuk

Директор Національного аналітичного центру «Українські студії стратегічних досліджень», співзасновник Білоруського інформаційного центру Юрій Сиротюк каже, що в українських ЗМІ є два серйозних викривлення щодо голосування у Білорусі. Перше стосується самого виборчого процесу.

Ми досі схильні думати, що у Білорусі можливі вибори як в Україні. Просто потрібно прийти й проголосувати не за Лукашенка. Але це не так.

«Деякі українські журналісти думають, що в Білорусі відбуваються вибори так, як ми це собі уявляємо. Тому пишуть про вибори в Білорусі, про виборчу конкуренцію, про дострокове голосування та якісь порушення.

У Білорусі виборів немає з 1994 року. У 1994 році були останні демократичні вибори в Білорусі. З того часу йде просто процес фарсу, коли Лукашенко організовує комедію щодо перепризначення самого себе, і вже 26 років керує цією нещасною країною як монарх. Перше нерозуміння серед українців: думка про те, що в Білорусі нібито є якісь вибори. Виборів немає».

На думку Юрія Сиротюка, ці «політичні туристи» просувають в Україні проросійську адженду, прикриваючись своєю опозиційністю до Лукашенка. Олена Толстая пояснює, чому ця опозиція насправді — просто менше зло.

«Останній виступ трійці почався так: «Ми не хочемо війни, не хочемо Майдану». Весь час просувається ідея, що ми люди мирні, до всіх ставимося добре, любимо Росію, росіян, ставимось до них нормально і не хочемо війни. Як зараз виступає Цепкало: «Ми всі розумні люди, у Росії також розумні люди, а Лукашенко не розумний. Тому об’єднуймось з розумними людьми, а решта — неважливо».

Юрій Сиротюк закликає: якщо медійники хочуть давати слово справді альтернативним спікерам, потрібно звертатися до тих опозиціонерів, що з 90-их ведуть боротьбу за білоруську Білорусь. До тих опозиціонерів, що відсиділи або зараз сидять у тюрмах за свою громадянську позицію.

«Є Статкевич, є його дружина, є білоруські політв’язні, рух солідарності «Разам». Треба шукати не ті організації, не тих людей, які з’явилися вчора, а тих, хто з 1994 року політично опонує Лукашенку. Вони можуть бути правдивим джерелом інформації».

Яскравим прикладом того, що українці погано орієнтуються у білоруському контексті є те, як напередодні, під час брифінгу Білоруського інформаційного центру, українські журналісти попросили спікерів з Білорусі говорити російською. Зросійщення та жорстке знищення національної ідентичності — це те, проти чого останні 26 років веде боротьбу білоруський народ.

«Величезне прохання до української медіаспільноти, до українських журналістів: поважайте, будь ласка право білорусів на свою ідентичність, поважайте їхнє право спілкуватися рідною мовою. Коли білоруська опозиція починає говорити російською, вона стає не білоруською, а проросійською опозицією».

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.