«Нелегітимний» Лукашенко»: чим це обернеться для України? – коментар експерта

Нещодавно відбулась інавгурація Олександра Лукашенка і він вкотре став президентом. Проте цього разу не все так гладко. Україна, як і багато інших держав, офіційно відмовилась визнавати легітимність Лукашенка. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у своєму Twitter-акаунті написав, що «Україна ніколи жодним чином не втручалась у внутрішні справи Білорусі та завжди буде підтримувати білоруський народ», але «сьогоднішня «інавгурація» О. Лукашенка не означає його визнання як легітимного голови Білорусі».

Ця заява міністра стала резонансною серед українського суспільства і навіть політикуму. Одні кажуть, що не можна «сваритись» із Лукашенком, оскільки він є посередником у перемовинах з Росією в рамках Мінського процесу. Інші ж наголошують на його проросійській позиції та впевнені, що така заява держави є правильною.

То чи стратегічно правильним було таке рішення, що воно нам дає і якими можуть бути ризики та наслідки для України? Про це журналісту ІА «Вголос» розповіли політолог Денис Богуш, військовий експерт Олег Стариков та міжнародний експерт Юрій Олійник.   Повну версію дивіться за адресою https://vgolos.com.ua/news/nelegitymnyj-lukashenko-chym-tse-obernetsya-dlya-ukrayiny_1313131.html

Чи правильним було таке рішення із стратегічної точки зору?

Юрій Олійник:

Дуже правильно, що Україна відмовилась визнавати вибори і легітимність Олександра Лукашенка, оскільки, по-перше, його не підтримує білоруський народ, а по-друге – його підтримує Путін і все йде до анексії Білорусі Росією. Так само вчинили інші європейські держави і ми більш зацікавлені у цьому. Якщо справа дійсно дійде до анексії, то російські війська будуть нам загрожувати ще й на північних кордонах, тому ми просто не можемо на це не реагувати.

Але тут є й інша сторона. Саме невизнання результатів виборів – це дуже мало, так робили й попередні влади ще з 90-х років минулого століття. Ми маємо робити більш різкі кроки типу відкликання посла і тому подібне.

Таким чином Україна приєдналась до США, Канади, Німеччини, Польщі та Литви. Що це нам дає?

.

Юрій Олійник:

Ми цим демонструємо свою солідарність із цими країнами та їхньою позицією невизнання виборів. На жаль, навіть у партії «Слуга народу» є люди, які кажуть, що так не треба робити, і з Лукашенком треба дружити, бо він був посередником між Україною та Росією. Тому дуже добре, що правильна позиція перемогла, але треба йти на більш різкі кроки.

Нам слід орієнтуватись навіть не на США чи Німеччину, які менше зацікавлені у цьому, а на Польщу та Литву, які чітко заявляють про підтримку білоруського народу і відкриття кордонів для політичних біженців. Ми мали б робити ідентично, оскільки це ще більше в наших інтересах.

Які є ризики такого рішення і якими можуть бути наслідки для України?

 

Юрій Олійник:

Якщо говорити про засудження виборів, то для нас не багато зміниться, в принципі. Ми так само засуджували усі попередні вибори в Білорусі.

Проте, якщо ми чітко задекларуємо, що не визнаємо Олександра Лукашенка президентом і будемо цілком підтримувати опозицію, то можуть загостритись відносини із владою Білорусі, якщо він, все ж, залишиться. Хоча, з іншого боку, наші відносини і так є доволі складними: риторика Лукашенка є досить гострою щодо України. Він каже, що його атакують з нашого боку, на території Білорусі проводяться спільні з РФ військові навчання і таке інше.

Тому такими заявами ми тільки приблизимо той час, коли в Мінську з’явиться пробілоруська та проукраїнська влада.

Роман Гурський, ІА «Вголос»

Leave a Reply

Your email address will not be published.