Моніторинг інформаційного поля РФ (02.03.2022)_продовження

Продовжуємо аналіз московських новин за 02 березня.

Почнімо з загальнодержавного рівня.

2 березня про Україну дуже багато новин – в топ-5входять: пропагандистська стаття про “найтяжчий наказ російській армії в Україні”, якій мовляв дали наказ не нищити цивільну інфраструктуру та зберігати життя ЗСУ. Але є й інша – про загибель на війні випускника Рязанського військового училища. Також помітне охоплення новини про офіційні московські дані – 498 загиблих в Україні.

 

В сибірській Хакасії лише одна новина про блокування українських сил на Донбасі (але визнають загиблих). Також популярна новина про вхід 64-кілометрової колони сил РФ до України.

 

В Бурятії лише одна, але на першому місці за поширенням новина – про ректора Бурятського держуніверситету Алдара Дамдінова, який заявляє що “в їхніх серцях немає ненависті до українського народу”, але виправдовує “поліцейську операцію на захист Донбасу” за аналогією з війною проти Грузії 2008 року. На другому місці – інформація про “нокдаун для економіки”.

 

У сусідньому Іркутську в топ потрапила новина про мера Заларінського району Володимира Самойловича, який “розвінчує” новину про контрактника Павла Кравченка, що попав у полон в Україні, і для якого почали збір коштів в мережі. Мер назвав збір коштів шахрайством, однак сам факт полону підтверджує. Цікаво, що обидві прізвища очевидного походження. Про Кравченка набуло поширення зняте українськими військовими відео з допитом.

 

У приморському теж Владивостоці більш цікаві новини. На першому місці “”героїчна” загибель на Донбасі пілота Руслана Руднєва з Самарської області, що довгий час служив командиром полка в Домні під Читою (Забайкалля). На другому місці – контейнера блокада, в якій опинились російські порти (в тому числі Владивосток) через відмову постачання західних компаній.

 

В уральському Єкатеринбурзі на першому місці загибель в Україні офіцера з Уралу (з Челябінська) Констянтина Глушкова, повторюють тему новини з топ-10.

 

А на північному Ямалі (Ямало-Ненецький автономний округ) в топ потрапила новина про оприлюднений список московських окупантів та їхніх даних, що широко поширюється телеграм-каналами.

 

Татарстан – у топі переглядів новин впродовж останніх годин – стаття про те, що в Україні загинуло 498 російських солдат, у тому числі із Татарстана – всього 1. У тій же статті російська пропаганда пише, що серед українських втрат – “більше 287 вбитими і 3700 поранених націоналістів і військових”. У найбільших пабліках соціальних мереж новини подаються в односторонньому формулюванні путінської пропаганди. Проте в коментарях можна побачити, що частина населення не підтримує такої політики Росії, частина – пише, що втрати на війні російської сторони значно більші, ніж їх подають у Москві. І у деяких дописах проскакує, що місцеві жителі атакують російські окупаційні колони

 

Архангельська область – загалом новин не багато. Єдина, яка стосується війни в Україні – про те, що на будівлі облради засвітили букву “z”, яка стала неофіційним символом російської інтервенції в Україну. Але під цією статтею всього 2 лайки і 232 дизлайки. У соцмережах у великих пабліках також панує офіційна російська пропаганда, де пишуть про 498 російських загиблих, проте у коментарях – серйозні баталії, зустрічаються люди, які не довіряють офіційним числам і кажуть, що загиблих у рази більше, хтось висловлює антипутінські і антивоєнні настрої.

 

Воронеж – напевно через близькість до українських кордонів новин у топі на тему війни більше, проте всі вони в дусі кремлівської пропаганди. У одній із статей пишуть, що їм страшно, адже доволі близько кордон з Україною. Одна із новин – про арешт жителя Воронежчини за заклики до збройного повстання проти нинішньої влади в РФ. Ну і ті ж самі офіційні кремлівські дані про втрати армії РФ. У мережі вконтакті у майже півмільйонному пабліку постів на тему України досить багато, і всі вони у дусі російської пропаганди. Антипутінських настроїв доволі мало. Проте у менших пабліках антипутінських висловлювань значно більше.

 

В Волгограді в топі новина про загиблого волгоградця Алєксандра Бахарєва, а також про губернаторів різних регіонів, що стали повідомляти про загиблих в Україні військових після наведення статистики від Міноборони РФ. В топ-20 новина про волгоградського омбудсмена, яка скаржиться на атаки – їй телефонують з України.

 

В Ростовській області так само новини про російські страти по регіонах, а також в топ-10 новина про український удар Точкою-У по аеропорту в Таганрозі. Звісно, повторюють московську версію про збиту ракету на підльоті.

 

В Дагестані в топ потрапила новина про загиблого офіцера Нурмагомеда Гаджимагомедова, який нібито врятував власний підрозділ, підірвавши себе гранатою в оточенні українських військових. Тепер на його честь в Махачкалі хочуть назвати вулицю.

 

А у Калінінградській області виняток – у топ потрапила новина про чергову антивоєнну акцію

 

Як бачимо, найбільше тріщини цензура дає на Далекому Сході, та у поволзьких республіках. Також виділяється Калінінград. Це очевидно найслабші зараз зони для Кремля, де найбільш ймовірні проблеми для режиму. В той же час щодо національних республік (Хакасія. Дагестан) слід врахувати фактор посиленої цензури, що не вповні відображає справжні настрої населення. Натомість бачимо спроби влади формувати власні героїчні міфи про цю війну (зокрема в Дагестані). Вочевидь таке рішення викликане інформаційними перемогами України, що широко висвітлює подвиги власних громадян. Тепер ж від заперечення втрат за один день РФ переходить до часткового визнання, що супроводжується вочевидь скоординованою активністю губернаторів, що призначають по “герою” на регіон.

Юрій Олійник, керівник дослідницьких програм НАЦ «Українські студії стратегічних досліджень», кандидат політичних наук
Михайло Кублій, координатор проекту Вільний університет, кандидат історичних наук

Leave a Reply

Your email address will not be published.