Моніторинг інформаційного поля російської федерації (13-20 липня 2022 р.)

Продовжуємо аналіз інформаційного поля РФ, порівнюючи загальномосковські тренди та популярність тематичних новин щодо московсько-української війни по окремих регіонах за останній тиждень.

За останній тиждень на загальномосковському рівні домінують ряд тем щодо війни.

Зокрема в топі тема нових законів, проголосованих держдумою і підписаних путіном 15 липня. На цей день анонсувались не публічно грандіозні оголошення, але вочевидь кремль виявився до них неготовим.

 Тому обмежились посиленням покарання за державну зраду і заклики проти “безпеки росії”, контролю за так званими “іноземними агентами”.

Також легалізується на державному рівні проект реформованої піонерії “Велика перерва”.

На перше місце попав фейк щодо нібито продажу росії установки HIMARS українськими солдатами.

Поширення набули новини щодо формування армії нового технологічного типу, смерть британського добровольця, який перебував у полоні “днр”, і заклик американського посольства до громадян США покинути територію України через загрозу ракетних ударів.

Також в топ попали новини про репліки Валенси щодо нібито “скорочення населення росії” до 50 млн, та процедури набору добровольців в росії на війну.

Також популярні пропагандивні матеріали про відставку Джонсона і проблеми з газом у Німеччини, що розглядаються як перемоги москви.

Чечня – новини регіону не обходяться без посилань на чергові висловлювання Кадирова. На цей раз його промови не мають ніякої чіткості, лише заяви про те, що «крок за кроком відбувається очищення Донбасу від бандерівців, нациків і шайтанів». Також у новинах регіону заявляють, що за останню добу в Росію виїхало понад 21 тисяча мешканців Донбасу. І Чечня бере активну участь у прийомі біженців із Донбасу.

Дагестан – новини регіону жодним чином не згадують ні про події в Україні, ні про російські проблеми, пов’язані з війною.

Волгоград – серед найпопулярніших новин регіону перші три місця зайняли статті про ліквідовану в Україні військову родом із Волгоградської області. У топі вони тримаються досі, незважаючи на їхню публікацію 13 і 14 липня. Серед найпопулярніших новин також промайнула звістка про бригаду волгоградських медиків, які відправилися у «лнр».

Ростов – останнім часом новинні ресурси не були багатими на новини про війну і все навколо неї пов’язане. Однією із небагатьох таких новин – у Ростовській області від початку нинішнього етапу війни виділили понад пів мільярда рублів на перевезення біженців.

Білгород – пишуть, що 19 липня наші військові обстріляли прикордонні села у Брянській області, а 20 липня така сама атака відбулася по Курській області. Що цікаво, карта, яку подано у новині – по лінії розмежування фронту відповідає тій, яку зображують українські відомства. Більше того, назви міст на карті подано нові, після декомунізації. Ще однією новиною є інформація про евакуацію мешканців Козачої Лопані до Білгородської області. Також новини написали, що губернатор Білгородської області відвідав «лнр». Серед топ новин впродовж останнього тижня загалом опинилася новина про загибель мешканців регіону через обстріли, а мешканців просять сповіщати відповідні компетентні органи про безпілотники над регіоном.

Тула – новин цього регіону про війну доволі багато, хоч він і не межує з Україною. Перше місце серед топ новин за тиждень – про ліквідацію в Україні тульського десантника Кузьминова. Третє місце у рейтингу – інформація про аварію на залізниці в регіоні – через те, що хтось вкрав метал із колії, товарняк зійшов із рейок. Чи стосується ця новина партизанського руху, чи і дійсно – частину колії просто хтось хотів здати на метал – невідомо, проте результат у будь-якому випадку приємний. Також у новинах написали, що окупанти-вихідці із регіону отримають від московського уряду по 100 тисяч рублів. У той же час, ресурси пишуть, що тульські медики повернулися додму із окупованого Маріуполя, а сім’ї із Тули приймають до себе сиріт із Донбасу. Також новини вихваляють тульський «Панцир», який начебто збив снаряд від Хімарса над Новою Каховкою.

Перм – єдина новина із регіону за останній час – про ліквідованого в Україні «добровольця» із Пермського краю.

Владивосток – у топ попав матеріал, який визнає, що останніми законами путін фактично узаконив мобілізацію в сфері економіки, впровадивши регулятивні механізми і обов’язок виконувати контракти для оборонних потреб.

Бурятія – популярна новина про повернення з України підрозділу Росгвардії, яких урочисто вітали в Читі та Улан-Уде. Також ряд новин про повернення “героя росії” лейтенант Балдана Цидипова. В Тункінському районі оголошений траур через загибель військовослужбовця Цирен-Доржі Дарбалаєва. Також за останні дні поширена інформація про особливу активність бурятських солдатів на війні.

В Оренбурзі в топ потрапила новина про загибель в Україні місцевого уродженця контрактника Івана Замятіна, що загинув ще в перші дні “cпецоперації”.

Татарстан – ряд новин присвячено діяльності новосформованих для війни в Україні добровольчих батальйонів “Алга” і “Тімер”, для яких затверджено додаткові виплати на рівні республіканського уряду.

В Калінінграді – популярні повідомлення щодо складної економічної ситуації внаслідок часткової блокади. Зокрема прогнозується падіння цін на нерухомість, а також обіцяються спеціальні виплати для молоді, що мігруватиме до напіванклаву.

Підсумовуючи, помітна цензура на мінімальне висвітлення безпосередньо бойових дій і політичної ситуації навколо. Однак висвітлюються похорони і нагородження військовослужбовців, особливо на території національних республік, де вже на офіційному рівні легалізовано поширення чеченської практики окремих національних батальйонів. Також більша увага до економіки фактичного воєнного стану в віддалених регіонах Далекого Сходу та Калінінграду.

Юрій Олійник, керівник дослідницьких програм НАЦ «Українські студії стратегічних досліджень», кандидат політичних наук

Михайло Кублій, кандидат історичних наук

Leave a Reply

Your email address will not be published.