Деколонізація росії – майбутнє Дагестану. ІІІ.

Недержавний аналітичний центр «Українські студії стратегічних досліджень» продовжує цикл «Деколонізація росії» – дискусій про справжній устрій крихкої імперії, та майбутній устрій на теренах півночі Євразії

У п’ятій онлайн дискусії продовжуємо досліджувати проблематику Кавказу у темі  «Деколонізація росії – майбутнє Дагестану. Частина три» (6 грудня 2022 року). Останніми місяцями Республіка Дагестан стала важливим епіцентром виступів проти московської мобілізації. Міркуємо про складну політичну ситуацію в Дагестані та наростання антиімперських сил. Чого ж прагнуть представники народів Дагестану в контексті загальної боротьби Кавказу за свободу? Про це поговоримо в дискусії з нашим гостем – Ахмадом Ахмедовим, президентом Конгресу Народів Дагестану в Україні, а також добровольцем українського спецпідрозділу «Хорт».

Ахмад Ахмедов наголосив, що невипадково в еміграції потрапив саме  в Україну. У наших народів схожий волелюбний менталілет, адже на Кавказі ніколи не було кріпацтва, жили вільними спільнотами. Він приймає цінності українського народу, тому після початку вторгнення записався добровольцем до спецпідрозділу “Хорт”  і в березні сформував групу у Києві, що охороняла місце проживання та Повітрофлотський проспект. Потім воював на Донбасі – біля Тошківки, Лисичанська.

Експерт розповів, що дагестанці сформували декілька підрозділів – зокрема батальйон імені Імама Шаміля, Мусульманський Корпус “Кавказ”. Ще кавказький батальйон. Переважно з дагестанців, що проживають в Україні та Європі, але є багато людей, що з березня проривались з рф.

Він нагадав, що в Дагестані десятиліттями триває той геноцид, який зараз рф здійснює в Україні. Москва намагається стравлювати поневолені народи, як, наприклад в 2018 інгушів та чеченців. Зараз намагаються дагестанців посварити з Старвопольський краєм, Чечнею, Азербайджаном, в основному по земельних темах. Але всередині самого Дагестану важко це зробити – бо хоч народів багато, вони завжди жили безконфліктно.

Він зауважує проблему з двома чеченськими районами , щодо яких торпедують зараз проблему спеціально, розпалюють напругу, але має приклад, коли за імама Шаміля дагестанці жили мирно з чеченцями в одній державі.

Експерт акцентує, що росія викривлює історичну пам’ять. Так постать Степана Бандери навіть на Кавказі робили зловісною фігурою. Натомість будували пам’ятники кривавому царському генералу Єрмолову. Натомість жодного пам’ятника Імаму Шамілю немає в Дагестані, лише вулиці окремі названі. В Києві натомість є. Інший приклад московського варварства – череп наїба (поплічника) імама Шаміля, героя Хаджи Мурата досі зберігається в Ермітажі, не дають поховати. 

Ахмад Ахмедов каже, що в Україні думають, що в Дагестані великий вплив кремлівської пропаганди. Він стверджує, що вплив є, але не настільки великий і порівнює з мітингами в Херсоні проти окупації – спочатку постійно тривали, а потім люди боялись репресій. Так само в Дагестані після вересня сильна репресивна машина працює. В Махачкалі 440 арештованих, зараз до 10 років та більше дають тюремного ув’язнення за акції. А багато родичів загиблих змушують мовчати  подачками – даючи виплати по 7 млн рублів.

Ресурси Дагестану багаті надзвичайно – Лукойл на шельфі каспійському добуває високооктанову нафту, схожу до бакинської. А це одна з кращих у світі. Поклади газу. Але все в кишені кремля. Зробили місце захоронення ядерних відходів, три тисячі тюленів з Каспійського моря мертвих винесло. Хоча може це й ефект затонулих дефектних ракет, які запускають з акваторії.

Одна з причина чому виїхав з батьківщини – переслідування місцевої еліти, лідерів думок, міністрів. Їх саджали чи просто відтискали від влади, натомість почали варягів з москви присилати. Зараз їх в районі 90 % на рівні республіканської влади. З 2020 голова республіки – руській Сєргєй Мєліков. Так само тиск у релігійній сфері – як і РПЦ, духовні управління мусульман в росії змушені прославляти путіна за гроші та статус, або емігрувати чи йти до тюрми. І це на фоні ставлення до мусульман. В Московській області не знайдеш мечеті. В Краснодарі – мільйоннику, де батьківщина черкесів, яких знищили і вигнали в 19 столітті, жодної мечеті. А от в Україні свобода – в самій Бучі було три мечеті, багато центрів релігійних. В Україні 30 тисяч дагестанців, і зобов’язані за ісламом захищати дім і землю, де вони проживають і можуть вільно жити.

На запитання чому в 1990-х по різному склалась доля Ічкерії та Дагестану, Ахмад Ахмедов відповів, що в1990-і лідером Ічкерії став Джохар Дудаєв, генерал, сучасна людина. Він взяв відповідальність за визволення. А в Дагестані  з 1970-х незмінний лідер Магомедалі Магомедов, якраз на днях помер. Його син в адміністрації путіна працює. Тобто еліта робила все, щоб не дати від’єднатись. Еліта, вихована колонізатором, це ворог власного народу.

Він вважає, що Україна обов’язково переможе, напевно в найближчі півроку. І у багатьох в рф знищиться міф непереможності, активізуються рухи визвольні.

“Зараз проводимо агітаційну роботу, зокрема серед військових рф з Дагестану. Багато змушені йти в армію, бо велика бідність, фабрики закриті. Вибір для молоді – їхати в москву чи пєтєрбург, або йти до армії. Та все одно серед мобілізованих багато відкатників, рапорти писали відповідні. Але є інші люди, виховані вже кремлем. Та через ці трагедії очищується генофонд. Можливо до людей дійде вже не розумом, а смертями. Бо вже тисяча вбитих дагестанців з боку рф за час війни.

Щодо майбутнього – Кавказ буде вільним. А форма устрою дискусійна. Можливо небагато держав окремих, конфедерація. Бо самі по собі кавказькі народи жили в мирі, лише треба прогнати московських окупантів”, – каже Ахмад Ахмедов.

Юрій Олійник, модератор дискусії та керівник дослідницьких програм НАЦ «УССД» наголосив, що Кавказ був і залишається ахіллесовою п’ятою сучасної московії. Будучи приєднаними щойно в 19 сторіччі, місцеві народи регулярно були в авангарді боротьби з кремлівським імперіалізмом. Згадаймо імама Шаміля, Гірську Республіку 1918 року, врешті антимосковську боротьбу в роки Другої Світової війни. Хоча Дагестан на перший погляд в 1990-і був лояльніший за Ічкерію, окупанти все більше нарощують поліцейський контроль, проводять репресії проти неугодних релігійних угрупувань в рамках ісламу. І зараз з Республіки забирають на фронт левову частку молоді, що сприяє протестам, які особливо спалахнули у вересні. І Україна повинна більш активно підтримувати відцентрові рухи, надавати медіа підтримку, майданчики для кристалізації нових еліт.

москва намагається посварити різні кавказькі народи. Знаємо про прикордонні конфлікти, ініційовані Кадировим з Інгушетією. Також є спроби такого роздмухування ворожнечі всередині самих народів Дагестану, в аспекті суперечок за контроль земельних ресурсів.

Окупанти точково переслідують лідерів протесту, прагнучи завадити структуризації та формуванню групи лідерів, які б ставили більш масштабні завдання. Багато з них змушені працювати в еміграції. Водночас помітний вплив московської пропаганди.

В Україна давні зв’язки з Кавказом. Кабрада, черкеси були вассалами Кримського ханства, і взаємодіяли з козаками. Про рвіень контактів говорить хоча б московська назва для українців в 16 столітті – “черкаси.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.