Моніторинг інформаційного поля російської федерації (січень – березень 2023 р.)

Продовжуємо аналіз інформаційного поля РФ, порівнюючи загальномосковські інформаційні тренди та популярність тематичних новин щодо московсько-української війни по окремих регіонах протягом останніх місяців зими 2022-23 років.

  Моніторинг загальноросійського медіаполя показує, що найбільш популярними серед населення новинами залишаються дописи суто побутового характеру, що не мають відношення до війни, однак містять згадки про насилля або злочинність. У тих дописах, що стосуються внутрішньої політики, найбільш популярними виявляються ті, які згадують путіна як в контексті його особистого втручання у політичні процеси, так і в контексті його заяв, що стосуються ситуації у рф: економіки, освіти та мобілізації, до якої громадяни проявляють помірний інтерес.

Та попри це тема війни залишається гострою і стабільно займає одне з провідних місць у ЗМІ. Найбільш популярні дописи на цю тематику можна розподілити на три групи:

по-перше, статичні інформаційні розвідки щодо ситуації на фронті,

по-друге, емоційно-вражаючі дописи про окремі випадки війни, суть яких зводиться до глорифікації російських військових або демонізації образу ворога —  ЗСУ та країн заходу, а

по-третє, це новини, які стосуються військової риторики, серед яких найцікавішими росіянам видалися заклики до зміни статусу «СВО» на «війну» і смерті бойовика Мангушева.  

Єдиною популярною новиною, яка стосувалася економіки був допис про результати роботи прем’єра Мішустіна та його соціальну політику. Зовнішньополітичні новини зазвичай присвячені критиці США та НАТО, хоча певний інтерес був проявлений до України, зокрема звільнення О. Арестовича.  Що також важливо зазначити – надзвичайний інтерес зі сторони росіян привернули до себе новини, пов’язані із землетрусами в Туреччині та їхньою загрозою для рф.

Огляд регіональних новин

Білгород — найбільший інтерес жителі проявляють до теми війни. В першу чергу це стосується долі мобілізованих жителів Білгородської області, мова йде про тих, які попри артилерійську спеціальність були використані як штурмова піхота, а також про загиблих. Друга тема — це наслідки артилерійських боїв між російською армією та ЗСУ і спричинених ними руйнувань. Іншою політичною темою виявилися соціальна політика регіональної влади та візит путіна до області.

Підмосков’я — особливу увагу жителі московської області приділяють економічним проблемам. Найпопулярнішою новиною за останній місяць виявилася інформація про те як можна отримати соціальну допомогу на дітей. Наступними в рейтингу виявилися новини про дефіцит медикаментів (в тому числі таких банальних ліків як йод та аспірин) та проблеми із роботою фармакологічної індустрії в росії. Крім того, чимала увага приділена зростанню цін та оплаті ЖКГ. Теми війни та політики практично не підіймаються.

У столиці рф з кінця листопада працює контакт-центр з питань виплат мобілізованим городянам. Також популярні новини про рішення Державної думи на призупинення держслужби у зв’язку із закликом проти мобілізації.

Ростовська область — найпопулярнішими темами виявилися місцеві кримінальні хроніки. Тема війни не набуває особливої популярності, однак серед новин можна зустріти згадки про готовність до мобілізації та про загиблих на війні нечисленних жителів області. Тема економіки не підіймається, однак регіональна політика забирає на себе особливу увагу: другою за популярністю темою після криміналу йдуть дописи про корупцію та посадові злочини зі сторони регіональних чиновників.

Санкт-петербурзький регіон та Карелія демонструють надзвичайно суттєву увагу до теми війни. Згадки про долю земляків, що потрапили на війну надзвичайно цікавлять населення, а в топі найпопулярніших новин — некрологи за загиблими мобілізованими та згадки про траурні заходи. Є також і численні інтерв’ю із досі живими російськими військовими, які воюють чи демобілізувалися. Цікаво, що найпопулярнішою новиною у північно-західних регіонах РФ виявилася стаття про втечу російськомовної сім’ї зі Швеції до Росії. Теми економіки та політики абсолютно не цікавлять населення, а другою за популярністю темою після війни є дописи про численні ДТП.

В даному регіоні активно висвітлюються успіхи на фронті та захоплення сіл та міст в Донецькому та Луганському напрямках. Також продовжується тенденція до висвітлення переважно побутових та культурних новин, а також загальномосковських, таких як нагородження путіним, саміти та зустрічі.

Доволі схожу картину демонструє і Далекий схід. Зокрема, у Забайкальському краї окрім новин про трагічні випадки із летальними наслідками найбільш популярними є згадки про загиблих на війні земляків, які становлять приблизно третину усіх новин. Некрологи складають арифметичну більшість усіх новин регіону, причому особливий акцент робиться саме на бойовиках так званої «ПВК Вагнер». Дотичними до них темами виявилися проблеми із соціальним забезпеченням демобілізованих та загиблих росіян: чимало сімей не в змозі отримати обіцяні компенсації, а деякі військові залишаються без обіцяної зарплатні.

В місті Єкатеринбург, яке вважається одним з найбільших опозиційних, тема війни обмежено з’являється в регіональних новинах. Так само не цікавлять жителів міста ані регіональна політика, ані економіка. Тим не менше, ті новини, які побіжно торкаються суспільного життя відразу видають найбільш актуальну проблему росіян: свавілля зі сторони правоохоронних органів. Зокрема, найбільш популярними виявилися дописи про функціонування катівні у Єкатеринбурзькій колонії та випадок затримання містянина, що завершився його жорстоким вбивством. Іншими актуальними проблемами тут вважають погану якість медицини та високі тарифи ЖКГ.

Новини про саму війну дедалі менше зустрічаються на фоні новин про нагороди бійців. Якщо ж і зустрічаються, то тільки виправдання і спростування фактів злочинів рф. Обмежено як і раніше поширюються новини про воєнні «могутні» заводи та поїздки генералів та командувачів з інспекцією. Зимою в інформаційному полі регіону були поширені новини про випадкові смерті від нещасних випадків. Можна припустити, що таким чином пропагандистські джерела новин намагаються створити жалісливі настрої та можливо відвернути увагу з великої кількості померлих бійців на велику кількість нещасних випадків в регіоні.

Зовсім інша ситуація в Бурятії: приблизно третина усіх новин присвячені некрологам військових, що загинули на війні. При цьому, жодного політичного навантаження, окрім жалю з приводу смерті земляків, ці новини не містять. Разом із цим, жителі доволі глибоко зацікавлені у місцевій політиці. Інформація про здобутки місцевої влади у розвитку регіону чергується із дописами про викриття чиновників-хабарників. Серед цікавих статей можна зустріти назву «Як Бурятія налаштовується на боротьбу з афганським синдромом», в якій підіймаються проблеми інтеграції у суспільство демобілізованих військових.

Ситуація в інформаційному полі Челябінської області та більшості сибірських регіонів загалом вразила своєю повною відсутністю будь-яких згадок про війну або політику, натомість кримінал, аналогічно до більшості російських депресивних регіонів, залишається мало не єдиною цікавою темою для населення. Однак, було зроблене цікаве спостереження: надзвичайно популярною в Сибіру та на Далекому Сході виявилася новина про підлітка-«юнармійця», який вбив свою матір. Доволі цікаво те, що у цій статті особливий акцент робиться на політичних поглядах злочинця.

Унікальною є ситуація в Татарстані. Надзвичайно великий відсоток новин читається саме татарською мовою, більшість із них присвячені темам, так чи інакше дотичним до етнічної культури та ідентичності татар. Тема війни   була піднята лише в одній статті, яка оповідала про конфлікт мобілізованих із військкоматом за право брати відпустку. Серед соціальних тем часто піднімалися питання пенсій та соціального забезпечення вразливих верств населення. Загалом, політика не цікавить жителів регіону.

Серед центральних регіонів рф найбільшу цікавість до війни проявляють жителі Воронезької області, причому не тільки у вигляді некрологів, але і відверто пропагандистських матеріалів, присвячених війні. Серед топових новин найцікавішою для населення виявилася стаття про ліквідацію і похорони озброєного солдата, який дезертирував з російської армії і втік на територію однієї з областей. Серед інших матеріалів, популярних у центральних областях можна зустріти цитування слів Пригожина та численні заклики до мобілізації. Інші теми не стосуються політики, а присвячені криміналу та дорожньо-транспортним катастрофам. Також досить багато із даного регіону повідомлень про Білгородську область та роботу ПВО у знищенні нібито українських ракет та постраждалих в результаті цього.

Також поширення набула інформація про те, що президент рф путін рекомендував видавати тим, хто відзначився в “СВО” земельні ділянки в Криму та Підмосков’ї. Під дію розпорядження підпадають військовослужбовці, які отримали державні нагороди рф за заслуги, проявлені в ході участі в так званій “СВО”, і які є ветеранами бойових дій. Заходи соцпідтримки поширюються також на сім’ї військових, загиблих в ході каліцтва чи хвороби, отримані під час спецоперації. Документ почав діяти з 19 грудня.

Калінінград — Калінінградські вантажоперевізники не можуть виїхати за межі регіону через Литву внаслідок чергових обмежень з боку сусідів. У грудні президент рф путін на зустрічі з матерями військовослужбовців, які беруть участь у спецоперації в Україні, заявив, що подальший набір щодо часткової мобілізації не потрібен. Під час заходу мешканка Калінінграда повідомила, що має чотирьох синів: двоє з них і чоловік зараз перебувають у зоні СВО як добровольці.

 Також, в Калінінграді шукають контрактника, що втік від військового слідчого. В цей період глава адміністрації Калінінграда Олена Дятлова підписала постанову, яка звільняє сім’ї мобілізованих від плати за дитсадок.

Смоленськ ¬ була присутня інформація про те, що випускники військової академії протиповітряної оборони Смоленська збили в небі над зоною проведення “СВО” український безпілотник-байрактар. Деяких смолян було нагороджено орденами за особливі заслуги у війні проти України. Поширення набула інформація про те, що комісар з Підмосков’я пообіцяв, нібито  призовники у 2023 році будуть на службі 2 роки.

Чергові терористичні ракетні атаки на українські міста місцеві ЗМІ називають ударами “возмездия”. Також поширена новина про те, що після визнання Польщею росії країною-спонсором тероризму смоленські “активісти” пішли покласти квіти до пам’ятника, де зображена підготовка Суворова до походу на Польщу 1769 року. Місцеві ЗМІ осудливо пишуть, що в цей момент кортеж польського посла Кшиштофа Краєвські проїхав повз них в найближчий ресторан, де їхня поведінка не були схожі на поминки за польськими найманцями, нібито загиблими на війні. Також засуджується те, що на святкуванні не було сказано жодного слова про 18 століття і початок “спасения Польши”, яке коштувало життя багатьом російським солдатам. Водночас поляки проігнорували покладання квітів до пам’ятника російсько-польській війні 1632-1634 рр, під час якої нібито відбувся геноцид жителів Смоленщини.

Також губернатор Смоленської області прокоментував своє включення до санкційного списку США разом із 29 головами регіонів: “Я радий рішенню американської влади щодо включення мене у санкційний список. Пишаюсь цим. Вдячний нашим заокеанським опонентам за те, що вони нарешті оцінили мою громадську позицію ¬ завжди бути зі своєю країною, своїм народом та своїм президентом…”.

Чечня — не зважаючи на те, що офіційно Рамзан Кадиров з 12.01 знаходився у “відпустці”, і навіть ходять чутки про те, що він хоче провести її в Дубаї, все офіційне пропагандистське поле забите одними новинами про те: “А що ж сказав Рамзан Кадиров”.  Поміж цих новин також епізодично згадуються повідомлення про війну, які переважно стосуються загибелі чи то командирів, чи то значної кількості чеченців на війні. Кадиров натомість намагається перетягнути на себе увагу медіа (“смішні” відповіді на якісь скандальні речі, або заяви  про “освободжєнія” з українського полону неймовірної кількості чеченців, чи спростування новин про загибель відомих командирів). Майже повністю відсутні новини в пропагандистських джерелах про розвиток регіону, якісь культурні, спортивні чи інші події.

Дагестан — топ-новинами у січні в Дагестані стали відключення світла , і це стало основною проблемою жителів регіону. Офіційні пропагандистські канали переповнені новинами про відсутність електроенергії то у семи муніципалітетах, то у більш ніж 80 тисяч жителів Дагестану. Це при тому, що в регіоні продовжуються локальні мітинги, Водночас у ЗМІ звинувачують українців, у формі  на зразок “очікування злих українців, які освітлювали протести в Дагестані, з тріском провалились”.

Пенза — рік в Пензі розпочався зі зміни мера. Щойно в останній день подачі заяв з’явилось три кандидати, і до кінця місяця був обраний новий мер міста. Щодо ж військових та мобілізаційних новин Пензенської області, то варто виділити наступні:

  • жителі Пензи організували групу в’язальників, які в’яжуть шкарпетки, рукавички і т.д., та відправляють московським солдатам;
  • об’єднання в Кам’янці відправило на фронт солдатам гуманітарну допомогу та новорічні подарунки;
  • союз російських ветеранів Афганістану розробив та узгодив план відправки гуманітарної допомоги на фронт;
  • починаючи з середини місяця і до кінця була запущена акція «допомога солдату», де родичі військових, або ж звичайні жителі Пензи, могли передати солдатам їжу, одяг і т.д;
  • в цивільних лікарнях Пензи почали виділяти місця для бійців;
  • на початку року була розповсюджена новина про початок «другої хвилі» мобілізації з 2 лютого, але цю новину в регіоні спростував комісар Пензенської області.

Також, увагу пензенців не оминули і заяви прессекретаря та президента рф. Перес-секретар рф заявив, що указ президента рф про часткову мобілізацію продовжує діяти, хоча був і завершений, пояснюючи це тим, що мобілізація передбачає не тільки заклик потрібної кількості громадян. Президент рф же заявив, що через «спецоперацію» хоче завершити війну на Донбасі. Після цього висловлювання він додав, що території Донбасу це «історичні території» рф, та запевняв всіх, що російська сторона усіма засобами намагалась урегулювати ситуацію мирними шляхами.

Висновки

Отже, проаналізувавши регіональне і загальноросійське медіаполе, можна стверджувати, що на цей час війна для російського суспільства не є першочерговою темою. Внутрішня політика, а особливо та, що стосується добробуту і безпеки населення залишається першочерговим суспільним питанням для більшості росіян. Водночас цікавість до війни та політики дуже суттєво відрізняється від регіону до регіону і обумовлена в першу чергу дотичністю до особистого життя громадян. Крім того, навіть поверхневий огляд новин показує надзвичайно високий рівень суспільної напруги у росії, що подекуди проявляється у невдоволенні органами місцевої влади та силовими структурами. Основні тренди російського легального медіаполя залишаються незмінними: ототожнення сильної влади з особою владіміра путіна, помірний інтерес до зовнішньої політики та висвітлення теми війни у пропагандистсько-статичному тоні.

Leave a Reply

Your email address will not be published.