Республіканці – друзі чи вороги?

Аналіз ставлення фаворитів майбутніх республіканських праймериз до підтримки України

Російсько-українська війна – найбільше континентальне протистояння в Європі після Другої світової війни – стала поштовхом до глобальних змін на геополітичній шахівниці. До найважливіших серед них варто віднести перетворення українського війська на одне з найсильніших у світі, а також майже повне об’єднання країн Західного світу на підтримку України.

Поміж наших друзів особливе місце посідають Сполучені Штати Америки. За понад рік повномасштабної війни американці надали або запланували надати нам фінансову і військову допомогу на суму майже 200 мільярдів доларів – значно більше, ніж усі інші союзники разом узяті. Без сумніву, подальша підтримка США є однією з головних передумов нашого успіху.

Тема допомоги Україні стала важливим аспектом політичної боротьби в Америці. Політику адміністрації Байдена критикують з різних сторін: одні критики кажуть, що Вашингтон не повинен втручатися в іноземні конфлікти і витрачати на них кошти платників податків, інші – що Білий дім дає Україні занадто мало і занадто повільно. Найближчими місяцями подібні розмови будуть частішати, оскільки вже восени наступного року відбудуться чергові вибори президента США, і потенційні кандидати поспішають окреслити свою позицію.

Нині можна з високою ймовірністю припустити, що Джо Байден, незважаючи на поважний вік, балотуватиметься на другий президентський термін від Демократичної партії. Однак соціологічні опитування свідчать, що він аж ніяк не може розраховувати на впевнену перемогу. Імовірно, кандидат від республіканців стане серйозною загрозою для Байдена, тому ми вже зараз маємо розуміти, чого варто очікувати від того чи іншого претендента.

Станом на кінець березня про намір брати участь у президентських перегонах заявили двоє помітних республіканців: колишній президент Дональд Трамп і колишня постійна представниця США при ООН Ніккі Гейлі. Однак нині всі чекають, коли до них долучиться Рон ДеСантіс – прихований фаворит республіканських праймериз.

Нещодавно журналіст Fox News Такер Карлсон запропонував можливим кандидатам-республіканцям відповісти на шість питань, що окреслюють їхню позицію щодо України:

Чи є боротьба з росією першочерговим стратегічним інтересом Америки?

Чого конкретно ми хочемо досягти, допомагаючи Україні?

Якими, на вашу думку, мають бути межі надання збройної та фінансової допомоги Україні?

Чи повинні США підтримувати зміну влади в росії?

Зважаючи на стан російської економіки, чи вважаєте ви ефективними американські санкції?

Чи вважаєте ви, що США ризикують розв’язати ядерну війну з росією?

Більшість претендентів надіслала відповіді безпосередньо Карлсону, крім Ніккі Гейлі, яка оприлюднила позицію на своєму сайті. 

У цій роботі ми показуємо коментарі п’яти кандидатів, які дали найповніші відповіді, що дозволяють визначити їхню позицію щодо України.

Також ці п’ятеро нині є фаворитами майбутніх праймериз: з високою ймовірністю саме хтось із них протистоятиме Джо Байдену восени 2024 р.

Соціологічні дані зараз демонструють високий рівень підтримки Дональда Трампа, однак певні опитування показують, що колишній президент може програти, коли залишиться сам-на-сам з іншим кандидатом. Тому на пізніх етапах праймериз усе може змінитися, і сьогоднішній високий рейтинг Трампа зовсім не означає його легкої перемоги над ДеСантісом, Гейлі чи кимось іншим.

Ми прокоментуємо відповіді кожного претендента і дамо оцінку їхнього ставлення до підтримки України за шкалою:

  1. Дружнє – кандидат вважає перемогу України і поразку росії пріоритетом американської зовнішньої політики.
  2. Нейтральне – кандидат загалом підтримує Україну, але не вважає це першочерговим пріоритетом.
  3. Вороже – кандидат вважає, що Вашингтон не повинен втручатися в російсько-українську війну або має суттєво зменшити допомогу Україні.

Звісно, ми не можемо точно спрогнозувати, як розвиватимуться події на фронті, та якими будуть позиції протиборчих сил на час виборів у США.

Однак нам потрібно вже сьогодні розуміти природу можливих змін і бути до них готовими, адже йдеться про нашого найбільшого союзника.

Дональд Трамп

Колишній президент Сполучених Штатів Америки (2017-2021)

Чи є боротьба з росією першочерговим стратегічним інтересом Америки?

Ні, але це першочерговий інтерес для Європи. Не для США. Тому Європа повинна витрачати набагато більше або хоча б нарівні з нами.

Чого конкретно ми хочемо досягти, допомагаючи Україні?

Нашою метою є допомога Європі, але вона не хоче допомагати сама собі. Вони сподіваються, що Америка зробить все за них. Це несправедливо відносно нас. Особливо, зважаючи, що Європа наживається на нас у торгівлі та в інших сферах.

Якими, на вашу думку, мають бути межі надання збройної та фінансової допомоги Україні?

Це суттєво залежатиме від результатів моєї зустрічі з президентом росії. Вони б ніколи не напали на Україну, якби президентом був я. Мені потрібно буде зрозуміти цілі росії. Я хочу, щоб війна зупинилася, і це станеться. У будь-якому разі, платити має Європа. США витратили значно більше, і це – несправедливо. Якби я був президентом, ця страшна війна завершилася б за 24 години. Це можна і потрібно зробити негайно!

Чи повинні США підтримувати зміну влади в росії?

Ні. Набагато важливіше змінити владу в США. Тільки адміністрація Байдена винна в тому, що ми потрапили в цей хаос.

Зважаючи на стан російської економіки, чи вважаєте ви ефективними американські санкції?

Ні, вони не були ефективними. Навіть навпаки. Через них утворився союз росії, Ірану та Китаю – немислима ситуація.

Чи вважаєте ви, що США ризикують розв’язати ядерну війну з росією?

Залежить від того, хто буде президентом США. Поки Байден на чолі – ризик є. Він постійно робить жахливі помилки в найгірший для цього час.

Чи заявив політик про намір брати участь у праймериз? Так

Ставлення до підтримки України: Нейтральне

Історія про Дональда Трампа як «друга путіна» була взята на озброєння демократами ще під час республіканських праймериз 2015-2016 рр. Вже після його перемоги опоненти добилися призначення спеціального прокурора, який розслідував можливі зв’язки Трампа з росіянами (прямих доказів так і не було знайдено). Все це створило інформаційний фон, що закріпив за 45-м президентом образ проросійськості.

Втім, не варто забувати про реальні дії адміністрації Трампа, а вони були набагато результативнішими для нас, ніж те, що перед тим зробив уряд Обами-Байдена. Саме за Трампа, з-поміж іншого, Україна почала отримувати летальну зброю, а на Північний потік-2 були накладені санкції.

Дональд Трамп ніколи не приховував, що внутрішні справи цікавлять його набагато більше, ніж зовнішня політика. Вдаючись до критики адміністрації Байдена стосовно допомоги Україні, він наголошував на внутрішніх проблемах, на які варто було б спрямувати кошти платників податків. Однак разом з тим Трамп ніколи не говорив про те, що США повинні залишити Україну напризволяще. Це при тому, що значна частина його електорату має негативне ставлення до участі США в російсько-українській війні. Втім, його наміри домовлятися з путіним не можуть не хвилювати українців.

Зважаючи на риторику і попередні дії Трампа на посаді президента, ми можемо оцінити його ставлення до підтримки України як нейтральне, хоч і з високим рівнем непередбачуваності.

Рон ДеСантіс

Губернатор штату Флорида (з 2019 р.)

Чи є боротьба з росією першочерговим стратегічним інтересом Америки?

США мають безліч важливих інтересів: охорона власних кордонів, підвищення обороноздатності, енергетична безпека, протистояння з китайськими комуністами тощо. До них не належить подальше втягування в територіальну суперечку між Україною і росією.

Чого конкретно ми хочемо досягти, допомагаючи Україні?

Безумовно, метою має бути мир.

Якими, на вашу думку, мають бути межі надання збройної та фінансової допомоги Україні?

Необмежене фінансування цього конфлікту без визначених цілей та відповідальності тільки відволікає нашу державу від важливіших викликів.

США не мають надавати допомогу у вигляді розгортання наших військ або сприяти Україні вести наступальні операції за межами її кордонів. Не може бути й мови про F-16 чи ракети великої дальності.

Чи повинні США підтримувати зміну влади в росії?

Політика «зміни режиму» в росії (без сумніву, популярна у вашингтонських колах) значно підвищить ставки конфлікту, збільшивши загрозу ядерної війни. Ця політика не зупинить смертей і руйнувань, а також не приведе проамериканську владу в кремль. Як свідчить історія, наступник путіна буде ще більш жорстоким. Це може спричинити величезну шкоду.

Зважаючи на стан російської економіки, чи вважаєте ви ефективними американські санкції?

Політика Байдена фактично штовхнула росію до союзу з Китаєм. Оскільки Китай не приєднався і не збирається приєднуватися до санкцій, росія збільшила свої доходи, а Китай отримує дешеві енергоносії. З огляду на спустошення Байденом Стратегічного нафтового резерву США, а також підтримку лівого Зеленого нового курсу, російська економіка тільки виграла за наш рахунок.

Чи вважаєте ви, що США ризикують розв’язати ядерну війну з росією?

Надання Україні вищезгаданої зброї загрожує ще більшим втягуванням США в конфлікт, а там і у війну між двома найбільшими ядерними державами. Цього не можна допускати.

Чи заявив політик про намір брати участь у праймериз? Ні

Ставлення до підтримки України: Вороже

Відповіді Рона ДеСантіса на питання Карлсона здійняли справжню бурю в американських медіа. Раніше губернатор Флориди висловлювався про російсько-українську війну максимально обережно, не займаючи чіткої позиції. Але вищенаведені коментарі однозначно показали його негативне ставлення до підтримки України.

Особливо варто звернути увагу на слова про «територіальну суперечку між Україною і росією». Тобто ДеСантіс зводить значення війни до локального протистояння, знецінюючи його глобальний вплив і загарбницьку природу дій росії. Він вважає, що США повинні зосередитися на протистоянні з Китаєм і не витрачати своїх сил на конфлікт, яким має займатися Європа. Губернатор не коментує перспектив нападу путіна на країни НАТО, що можуть бути наступними після України.

Відповіді ДеСантіса неприємно вразили українців, адже зараз він є головною надією республіканців, які не хочуть чергової перемоги Дональда Трампа. Імовірно, саме між цими двома політиками піде боротьба за перемогу в праймериз, і ДеСантіс матиме хороші шанси проти Джо Байдена на загальних виборах (на відміну від Трампа, до нього прихильно ставиться більшість незалежних виборців). Тому українській владі потрібно уважно стежити за розвитком подій і намагатися наперед визначити план дій на випадок приходу губернатора в Білий дім.

На відміну від Трампа, ДеСантіс чітко вказує на недоречність участі США у війні, надання Україні певних видів озброєння і збільшення фінансової допомоги. Відповідно, його ставлення ми можемо оцінити тільки як вороже.

Майк Пенс

Колишній віцепрезидент Сполучених Штатів Америки (2017-2021)

Чи є боротьба з росією першочерговим стратегічним інтересом Америки?

Підтримуючи Україну в боротьбі проти росії, ми реалізуємо доктрину Рейгана. Ми допомагаємо тим, хто воює проти наших ворогів, щоб самим не вступати в бій. Прихильникам путіна немає місця в Республіканській партії. Це не наша війна, але якщо не зупинити путіна і не відновити суверенітет України, він піде далі проти наших союзників по НАТО, і тоді Америка теж муситиме вступати у війну.

Владімір путін показав свою природу. Божевільний диктатор, поглинутий жагою завоювань, готовий жертвувати тисячами життів для відновлення російської імперії. Той, хто вважає, що путін зупиниться на українських кордонах, – не розуміє, хто такий путін. Потрібно чітко усвідомити російську загрозу. Грузія, Крим, решта України – це тільки вершина списку путіна, до якого входять інші країни теж. Підтримуючи Україну, ми сигналізуємо Китаю, що так само підтримаємо Тайвань, якщо китайці підуть шляхом росії.

Чого конкретно ми хочемо досягти, допомагаючи Україні?

Перемоги України з повним відновленням її суверенітету і встановленням миру. На жаль, адміністрація Байдена затримує допомогу. Усе робиться занадто повільно: від надання розвідувальних даних, до санкцій, передачі озброєння і бойових літаків.

Перемога України має стати беззаперечною поразкою росії та її союзників.

Якими, на вашу думку, мають бути межі надання збройної та фінансової допомоги Україні?

Як фіскальний консерватор, я не хочу, щоб допомога була необмеженою і неконтрольованою. Наш уряд повинен стежити за її використанням. Але зменшення або затримка допомоги матиме наслідки: якщо путіна не зупинити зараз і він піде на країни НАТО, ціна буде незбагненно вищою.

Чи повинні США підтримувати зміну влади в росії?

Краще поставити це питання тисячам громадян росії, кинутих за грати через протести проти вторгнення в Україну. Понад 200,000 російських військових загинули чи були поранені на полі бою. Запитайте в сімей, що оплакують рідних, чи хочуть вони зміни влади.

Зважаючи на стан російської економіки, чи вважаєте ви ефективними американські санкції?

Адміністрація Трампа-Пенса наклала руйнівні санкції проти росії – найпотужніші з часів Холодної війни. Якби адміністрація Байдена швидше ухвалювала рішення, а Європа зважала на наші попередження щодо енергетики, росія страждала б набагато більше.

Економіка росії не сильніша, ніж до війни. Вона перебуває у стані вільного падіння. Рубль тримається тільки завдяки дороговартісним заходам влади. Росіян підтримує Китай, і без його підтримки путін збанкрутує вже в 2024 р. У росії немає сильної економічної позиції. Війна забирає в неї економіку, військову силу, статус на міжнародній арені, а також життя її громадян.

Чи вважаєте ви, що США ризикують розв’язати ядерну війну з росією?

путін – це дрібний російський бандит. Його ядерний шантаж – хуліганська тактика, яку він застосовує від початку вторгнення. Але він має знати, що США неможливо залякати. Чинна адміністрація не демонструє сили, однак американська нація знає, що миру досягають тільки сильні.

Чи заявив політик про намір брати участь у праймериз? Ні

Ставлення до підтримки України: Дружнє

Віцепрезидент Пенс був і залишається популярною фігурою в консервативних республіканських колах. Будучи абсолютною протилежністю ексцентричного Трампа, стриманий і дисциплінований Майк Пенс здобув прихильність багатьох американців завдяки просуванню християнсько-консервативних ініціатив, що стали візитною карткою попередньої адміністрації.

Тим більше приємно, що представник правого крила республіканців висловив беззаперечну підтримку Україні. Він ствердив, що Україна повинна перемогти, а російсько-українська війна однозначно впливає на протистояння США і Китаю. Віцепрезидент Пенс теж критикує Байдена, але з іншого боку: він хоче бачити нарощування і пришвидшення допомоги Україні, а не її скорочення (як цього прагне ДеСантіс).

Майк Пенс розуміє загрозу, яку досі не можуть усвідомити багато американських політиків: поразка України означатиме продовження експансії росії на захід, що вимагатиме набагато більших зусиль від США, включно з участю американських солдатів у воєнних діях.

Таким чином, ми однозначно оцінюємо ставлення Майка Пенса до підтримки України як дружнє.

Ніккі Гейлі

Колишня постійна представниця США при ООН (2017-2018), колишній губернатор штату Південна Кароліна (2011-2017)

Чи є боротьба з росією першочерговим стратегічним інтересом Америки?

Російська влада – це диктатура, що не приховує ненависті до Америки. На відміну від інших ворожих режимів, вона прагне грубо розширити свої кордони за рахунок дружньої нам країни. Крім того, вона постійно погрожує іншим нашим союзникам.

Перемога України є незрівнянно бажанішою для нас, ніж перемога росії. Якщо росія переможе, вона не зупиниться на Україні, й тоді її найближчі союзники – Китай та Іран – стануть значно агресивнішими.

Чого конкретно ми хочемо досягти, допомагаючи Україні?

Здобувши перемогу в цій війні, ми надішлемо чіткий сигнал Китаю, Ірану, Північній Кореї та росії. Якщо ми програємо, доведеться і далі мати справу з агресивними диктаторами. Росіяни кажуть, що наступними будуть Польща і країни Балтії – це значить, що почнеться світова війна. Допомагаючи Україні, ми не розв’язуємо війну, а уникаємо її.

Якими, на вашу думку, мають бути межі надання збройної та фінансової допомоги Україні?

США разом із союзниками зобов’язані надати Україні все потрібне озброєння.

Америка має допомогти Україні перемогти росію, надаючи конвенційну зброю. Але ми не повинні надсилати свої війська чи робити допомогу необмеженою.

Чи повинні США підтримувати зміну влади в росії?*

Путінська влада – одна з найгірших у світі. Однак США не мають намагатися змінювати іноземні режими тільки тому, що вони нам не подобаються.

Чи заявив політик про намір брати участь у праймериз? Так

Ставлення до підтримки України: Дружнє

*Ніккі Гейлі не дала відповіді на всі питання Карлсона, оприлюднивши свою позицію окремо на власному сайті

Від Ніккі Гейлі вже багато років чекали участі у президентських перегонах: чи то в якості повноцінного кандидата, чи на посаду віцепрезидента. Однак тільки зараз вона вирішила спробувати власні сили, адже нагода випала справді непогана: підтримка Дональда Трампа поступово зменшується, а інші фаворити ще не заявили про намір іти в президенти.

Українці мають добре пам’ятати виступи Гейлі в Раді безпеки ООН, коли вона рішуче засуджувала російську агресію задовго до повномасштабного вторгнення. Очевидно, її погляди залишилися незмінними. Подібно до Майка Пенса, Гейлі усвідомлює, що росія не зупиниться на кордонах України. Вона вважає, що, допомагаючи Україні, США не розв’язують війну, а запобігають початку прямого протистояння з країнами НАТО, яке коштуватиме американцям набагато дорожче. Так само Гейлі бачить зв’язок між подоланням російської агресії і стримуванням Китаю, вважаючи за доцільне надавати нам усе потрібне для перемоги озброєння.

Послідовна проукраїнська позиція Ніккі Гейлі дозволяє однозначно оцінити її ставлення до підтримки України як дружнє.

Крісті Ноем

Губернатор штату Південна Дакота (з 2019 р.)

Чи є боротьба з росією першочерговим стратегічним інтересом Америки?

Наша головна зовнішня загроза – комуністичний Китай. Боротьба проти росії тільки посилила цю загрозу. По-перше, росія зблизилася з Китаєм і невдовзі може отримати постачання китайського озброєння. По-друге, ми послаблюємо власне військо, передаючи зброю корумпованій країні. Не ми повинні вести цю боротьбу, а Європа. Не можна марнувати гроші платників податків, ризикуючи розв’язати ядерну війну.

Чого конкретно ми хочемо досягти, допомагаючи Україні?

Джо Байден втягнув нас в цю війну всупереч волі американців. Він уявляє собі, що зможе зробити з росією те саме, що Рональд Рейган зробив із СССР. Що завдяки американській військовій силі ми поставимо путіна на коліна. Ця фантазія коштує американцям занадто дорого і забирає безліч людських життів на війні.

Якби ми мали сильного президента, путін ніколи б не наважився нападати на Україну. Демонстрація сили – це єдиний спосіб уникати подібних конфліктів. Саме тому виборці мають усунути Байдена й демократів із Білого дому.

Якими, на вашу думку, мають бути межі надання збройної та фінансової допомоги Україні?

Ми дали Україні вже занадто багато. До того ж, їхній уряд має тривалу історію корупційних скандалів, що підтверджують і останні новини.

Америка надала Україні вже майже $200 мільярдів допомоги. Ми й близько не витратили стільки навіть на охорону власних кордонів за останні п’ять років. Потрібно добре подумати, чи варта підтримка корумпованого режиму наших грошей.

Чи повинні США підтримувати зміну влади в росії?

Ні, адже це може ще більше дестабілізувати ситуацію в Європі та призвести до ядерної війни.

Зважаючи на стан російської економіки, чи вважаєте ви ефективними американські санкції?

США стали занадто сильно покладатися на санкції як засіб стримування. Через це наші вороги намагаються позбутися долара як резервної валюти.

Санкції проти Китаю, Ірану та росії підсилили російський рубль і допомогли Китаю встановити торговельні зв’язки у своїй валюті, а не в американській.

Один із найгірших побічних ефектів цих санкцій – космічні ціни на газ і нафту в Америці та по всьому світу. Росіяни продають менше енергоносіїв, але набагато дорожче.

Неправильно було б казати, що російська економіка стала сильнішою під час війни. Однак вона стала більш стійкою. Росіяни успішно уникають санкцій, але їхня економіка залишається слабкою. І вона так само, як усі інші, провалиться в глобальну рецесію.

Чи вважаєте ви, що США ризикують розв’язати ядерну війну з росією?

Адміністрація Байдена не соромиться вдаватися до провокативних дій. Ми не можемо нехтувати будь-якими погрозами путіна. Ніколи ще над світом не нависало такої загрози використання тактичної ядерної зброї. путін не буде скидати велику бомбу на Нью-Йорк або Лос-Анджелес. Але він знищить тисячі життів поблизу поля бою.

Чи заявив політик про намір брати участь у праймериз? Ні

Ставлення до підтримки України: Вороже

Крісті Ноем вже кілька років вважається висхідною зіркою республіканської партії. Її ім’я згадується в пресі набагато частіше, ніж імена більшості губернаторів. Чи не щотижня її обличчя можна побачити в прайм-тайм етерах національних телеканалів.

Ставлення Ноем до України перегукується з позицією Рона ДеСантіса. Схоже, обидва губернатори вирішили зосередитися на частині електорату, що надає перевагу невтручанню США в зовнішні справи. Губернатор Південної Дакоти не хоче визнавати, що після України росія піде війною на країни НАТО, що призведе до значно більших витрат для американців. У такому разі ядерна загроза, якої так боїться Ноем, стане набагато реальнішою.

На відміну від інших претендентів, Крісті Ноем наголошує на корумпованості української влади. Це звинувачення може викликати тільки подив, адже американці ретельно перевіряють кожний долар наданої нам допомоги. Ще в лютому сенатор-республіканець Роджер Вікер говорив, що США вже провели 20 перевірок, а 64 проводяться або заплановані до проведення. Тобто навіть колеги-однопартійці Ноем кажуть про відсутність зловживань.

Водночас відповіді Ноем не надто логічні – спершу засуджується ставка Байдена на знищення путінського режиму військовою силою, а далі вона стверджує, що агресії б не було, якби США спочатку демонстрували готовність до застосування сили. Але така готовність – завжди ризик, що доведеться підтверджувати погрози .

Ставлення Крісті Ноем до підтримки України є без сумніву ворожим.

Висновки

Українські медіа часто роблять помилку, ототожнюючи всю республіканську партію з певною ідеологічною позицією. Однак аналіз відповідей претендентів на участь у праймериз показує різноманіття думок, що панує в одній із двох провідних політичних сил Америки.

Серед п’яти головних кандидатів ми бачимо, що двоє декларують дружню позицію щодо України, двоє – ворожу, і ще один має відносно нейтральне ставлення. Такий розподіл дозволяє нам заперечити популярний у медіа дискурс про республіканську партію як про однозначно неприязну до України силу. Водночас варто визнати, що два головні фаворити не є однозначно дружніми (Трамп) або займають відверто ворожу позицію (ДеСантіс).

Незважаючи на поглиблення співпраці з урядом Байдена, Україні потрібно уникнути помилок 2016 р., коли адміністрація Петра Порошенка зробила очевидну ставку на перемогу Гілларі Клінтон. Це обернулося тим, що переможець Дональд Трамп просто не бажав зустрічатися з тодішнім президентом України. Сьогодні ж Київ повинен усвідомлювати доцільність роботи з обома сторонами американської політики, доносячи важливість української перемоги для інтересів США.

Так чи інакше, головним завдання України у відносинах із Вашингтоном є набуття власної суб’єктності, перетворення на повноцінного партнера. На заході російсько-українську війну сьогодні часто змальовують як протистояння глобальних сил, в якому Україні відводиться лише інструментальна роль. Однак перемогами на полі бою ми поступово підносимо нашу вагу на геополітичній арені, ламаючи застарілі уявлення і створюючи новий образ потужної, могутньої, незламної України.

Олександр Чупак, керівник економічних програм Недержавного аналітичного центру «Українські студії стратегічних досліджень», випускник Селкірк коледжу (Канада)

Leave a Reply

Your email address will not be published.