Венесуела на роздоріжжі: чи зможе опозиція нарешті скинути Мадуро

Про політичну та соціоекономічну ситуацію у Венесуелі напередодні виборів розповів Анатолій Максимов, експерт Недержавного аналітичного центру “Українські студії стратегічних досліджень” під час ІІ міжнародної конференції “Україна –  Латинська Америка: виклики та перспективи глобального партнерства”, яка відбулася  24-25 листопада в КНУ імені Тараса Шевченка.

Під час доповіді науковець  проаналізував політичні процеси перед виборами у 2024 році, які можуть змінити долю країни на роки, якщо не на десятиліття вперед.

Він переконаний, що якщо опозиції вдасться вирвати владу з рук Мадуро, то в країні є шанс на прогрес. Якщо ні, то апатія та темрява можуть повернутися, а еміграція (7,7 млн вже!) лише посилиться. На сьогоднішній день, розчарувавшись одночасно і у владі, і у опозиції, багато населення було зайняте виключно виживанням.

Як зауважує Анатолій Максимов, єдиним шанс, який венесуельці наразі бачать – це 56-річна спеціалістка з промислової інженерії і колишня депутатка парламенту Марія Коріна Мачадо. Вона має набагато агресивнішу позицію проти Чавеса та Мадуро, ніж у колишнього неефективного лідера опозиції Хуана Гуайдо. Проти неї ще 10 років тому накладали санкції і відкривали кримінальні справи. Також їй заборонили брати участь у виборах до 2030 року, обіймати державні посади, покидати територію країни, подорожувати літаком. Це розділило її з трьома дітьми (вона це використала потім у своїй кампанії, апелюючи до спільного досвіду з народом).

  • Тож що вона пропонує?

Коріна Мачадо – центристка, схильна до капіталізму. Вважає, що держава має зменшити надання державних послуг, розвинути підприємництво, перейти на вільний ринок, приватизувати PDVSA (державну нафтову компанію Венесуели) – табу для соціалістичної влади. Окрім цього, хоче легалізувати одностатеві шлюби та марихуану.

Виникає питання – чи зможе Венесуела покращити свою економіку після зняття санкцій на 6 місяців?

У теорії – так. Наразі очікується, що вона збільшить видобуток нафти приблизно до 1 млн барелів на день (як Іран). ВВП може зрости на 9,4% у 2024 році (у 2023 році було -0,7%!). Прибутки від нафти можуть зрости до $16 млрд на рік (з $11 млрд зараз). Країна вже домовляється з міжнародними нафтовими компаніями про відновлення співпраці. Але це все за умови виконання угоди від 18.10.2023 та кроків до проведення відкритих та вільних виборів. А Мадуро зробить все, щоб не допустити цього.

Експерт проаналізував ситуацію у Венесуелі кілька років тому. Венесуела продавала нафту Китаю прямо у морі зі знижкою до 40%, плюс включався відкат 15% режиму Мадуро. Кораблі йшли без транспондерів (так звані ghost ships), оплата проходила через криптовалюту.

Наразі нафтова інфраструктура у дуже поганому стані, а PDVSA – у великих боргах.

Антаолій Максимов висвітлив також геополітичний конфлікт, у який втягнена Венесуела. Маловідомим є те, що Венесуела зараз у судовій суперечці проти свого сусіда – Гайани.

Проблема у тому, що 3 грудня у Венесуелі має пройти референдум про регіон Ессекійбо, багатий нафтою та золотом. Це половина всієї території Гайани та 800 тисяч її громадян!

Венесуела планує спитати своїх людей, чи треба жителям Ессекійбо надати громадянство Венесуели. Каракас заявляє, що плебісцит- консультативний і посилається на рішення ще 1899 року, за яким нібито “Британія вкрала у нас цей регіон”.

Гайана, боячись анексії, поскаржилася до ООН та ICJ у Гаазі та вважає, що венесуельці готують армію. Таким чином може назріти новий конфлікт у регіоні.

Анатолій Максимов, експерт Недержавного аналітичного центру “Українські студії стратегічних досліджень”

Leave a Reply

Your email address will not be published.