Моніторинг регіональних процесів у рф

Недержавний аналітичний центр “Українські студії стратегічних досліджень” розпочинає довготерміновий проєкт Моніторингу регіональних процесів у рф.

Мета дослідження – фіксація та визначення динаміки конфліктогенних та дезінтеграційних факторів, що сприятимуть деконструкції російської федерації та її зникнення як геополітичної реальності.

Обєктом моніторингу є інформаційне поле російської федерації, аналізуються найбільш популярні новини за місяць різних регіонів росії, що дасть більш-менш чітке уявлення про внутрішні процеси, що протікають на території держави-агресора та дозволить провести моніторинг конфліктогенних регіональних процесів.

Моніторинг регіональних процесів у рф

Березень – 2024

Одна із основних подій, яка відбулася на території між Фінською затокою і Тихим океаном за останній місяць – вибори путіна.

По результатах, поданих режимом – у них найвищі показники з-поміж усіх, які коли-небудь були. Звісно, можна повірити, що більшість населення проголосувало за нинішнього диктатора, заперечення цього виглядало б навмисною чи ненавмисною спробою зняти відповідальність із мешканців за війну в Україні і перекласти її виключно на військово-політичну верхівку. Але настільки високий показник явки і голосів неможливий, особливо у регіонах, де ще нещодавно проходили громадські протести, або ж там, де відстані між найближчими селами обраховуються десятками кілометрів. Скоріш за все, голоси «за» були докинуті замість тих, хто не прийшов на виборчі дільниці. Такий високий результат був необхідний їхній владі перш за все для внутрішнього споживача, щоб після усіх проблем, спричинених війною, намалювати суспільству надвисоку підтримку владних дій і створити образ консолідації населення довкола диктатора. Ймовірно, і для самої влади потрібне було таке окозамилювання, щоб мати відчуття підтримки своїх дій. Такі дії нагадують спроби їхніх польових командирів приховати проблеми і прибільшити здобутки, які мали місце під час українського контрнаступу в 2022 році.

Аналізуючи огляд засобів масової інформації по регіонах, можна дійти висновку, що здійснюється спроба створити образ контролю центральної влади над ситуацією і звести проблеми до мінімуму.

Попри те, вибори – це завжди час підвищеної суспільної активності. У низці регіонів таки пройшли спроби організації протестів. На дільницях відбувалися акції «Полудень проти путіна», коли противники режиму закликали однодумців приходити на дільниці в 12:00 і псувати бюлетені. Також були спроби залити різними речовинами скриньки для голосування.

У прикордонних з Україною регіонах військові дії відчуваються найбільше. Офіційні ЗМІ, якщо і пишуть про атаки українських безпілотників, то заявляють про їхнє збиття, а пожежі, які виникають внаслідок таких атак, описуються без зазначення причин. Крім того, непоодинокими були спроби диверсійних дій, як, скажімо, підпали підстанцій.

Влада намагається чинити ідеологічний вплив на молодь, організовуючи вивчення «російських цінностей, історії і ідеології».

Детальніше по регіонах:

А) Кавказ

Ростовська область

Регіон, близький до українського кордону, відповідно, наслідки війни тут відчуваються дещо більше. У регіоні трапляються події, які можна інтерпретувати як ті, що розхитують внутрішню стабільність влади.

Незначною є інформація, що поступає у ЗМІ щодо підривної діяльності: спроб диверсійних дій на енергосистемах області і відсутність підтримки російських військових. З позиції конфліктогенного потенціалу виникає питання про мотиви таких дій.

Зокрема, повідомляється про арешт чотирьох мешканців Ростова, яких підозрюють у підпалі двох трансформаторних підстанцій і плануванні підпалу магістрального нафтопроводу.

Цікавою є новина, що на Новочеркаській ГРЕС вночі на 25 березня була пожежа. Українські ЗМІ повідомляють, що подія відбулася через українські безпілотники, які її атакували. У російських ЗМІ не повідомляють про причини, лише про сам факт загоряння і ліквідації усіх наслідків.

У темі про вибори заявлено, що путін у Ростовській області набрав 90,81% голосів виборців.

Ставропільський Край

У цьому регіоні путіну дали 88,56% голосів.

Пропаганда підтримує більшу залученість жителів до підтримки війни. Наприклад, у Кисловодській єврейській громаді проходили заходи, спрямовані на турботу про поранених московських солдат. По всьому Ставропільському краю проходять концерти, урочисті заходи, у школах – «Розмови про важливе», святкуючи таким чином 10-у річницю анексії Криму.

Тривають судові репресії щодо противників війни, зокрема суд над Міхаїлом Балабановим. Уродженець Казані Михаїл Балабанов був затриманий у Ставропільському краю у грудні 2022 року. Слідство вважає, що він планував підпал воєнкомату по завданню української розвідки. Кримінальну справу порушили за статтею «Підготовка теракту».

19 березня аеропорт у столиці краю припинив роботу. Причиною стало пошкодження злітно-посадкової смуги.

Карачаєво-Черкесія

У КЧР путін набрав 90,07% на виборах президента країни. Проголосували 90,03% виборців – 265 913 осіб.

14-го березня День адигської мови і писемності. Міжнародна черкеска асоціація проводить акцію «Адигський диктант», до якої приєдналися і жителі КЧР.

В столиці КЧР пройшов фестиваль черкеської культури, приурочений до Дня черкеської мови і писемності.

«В цьому році ми вирішили відзначити День черкської мови і писемності святковим фестивалем. Ми хочемо привчити наших дітей до нашої культури», – розповів депутат парламенту КЧР, керівник громадського руху «Адиге Хасе- Черкеський парламент» Алі Асланов.

Чечня

Жодних проявів сепартизму й відцентрових тенденцій в Чечні щодо росії не простежується. Російські медіа створюють картинку повної ідилії у взаєминах між рф та Чечнею. Явка на вибори предента РФ склала понад 93% вдень та 95% під кінець доби. На президентських виборах чеченці за путіна віддали майже 99% голосів.

Кадиров й надалі виступає вірним васалом путіна. Він робить видимість боротьби з корупцією в Чечні.

Інгушетія

12 березня в Інгушетії співробітники ФСБ нібито знайшли  в лісі схрон бійців Інгуської визвольної армії, які загинули під час бою 2 березня в Карабулаці. ВІдповідальність за бій з окупантами підтверджував Комітет інгуської незалежності.

На виборах президента рф путін в Інгушетії  набрав майже 90% голосів. Як заявлялося, біженці з Палестини могли проголосувати на виборах президента рф в Інгушетії.

З провладних ЗМІ складається враження, що в Інгушетії все добре: відкриваються школи, дитячі садки, будуються водогони й тому подібне. Президент Інгушетії висловлює підтримку росії й особисто путіну. Влада Інгушетії намагається прикрити внутрішні проблеми ширмою зовнішньополітичної активності, наприклад, відправляє гуманітарну допомогу в сектор Газа.

Дагестан

На виборах путін набрав 92,12% голосів.

Водночас голосною новиною став заочний арешт двох дагестанців, що воюють на боці України, за звинуваченням у держраді. Відповідно до матеріалу, що надійшов до суду, чоловіки покинули територію росії в 2012 і 2017 роках і перебралися в Україну.

Гучною новиною залишається розслідування незаконних дій поліції Махачкали, які 21 січня, при затриманні, вбили 35-річного чоловіка. Кілька підозрюваних під арештом. Це свідчить про спроби влади показати високий рівень боротьби з поліцейським беззаконням.

Також губернатор Мєліков демонструє захист інтересів місцевих жителів. За його зверненням Росриболовство підтримало пропозицію про передачу майнового комплексу Аракумських та Нижньо-Терських водойм у власність Республіки Дагестан. В той же час суд Махачкали зобов’язав мерію Махачкали ліквідувати скидання стічних вод у море.

Помітний ріст присутності бізнесу та туристів з мусульманських держав, зокрема з ОАЕ. У січні представники ОАЕ, які прибули до Дагестану, обговорюють створення робочих груп для більш детального опрацювання перспектив співпраці з Дагестаном. За даними РІА «Дербент», співпраця торкнеться сфер туризму (п’ятизірковий готель), медицини (медцентр) та будівництва.

Національне питання: в Дербенті опублікували плакат до виборів, де Дагестан названо “Лезгіністаном”. Це викликало обурення коментаторів за ігнорування інших народів республіки і розпалювання міжнаціональної ворожнеці

Участь у війні: Генерал із Дагестану призначений командувачем Ленінградського військового округу12.03.2024 10:41

Звання Героя Росії Еседулу Абачову було дано у 2022 році за участь в окупації Лисичанська.

Калмикія

Вибори президента – явка 80,51%. За путіна віддали 87,17% голосів, Харитонова 7,70%, Даванкова 2,06%, Слуцького – 2,31%.

У республіці погіршується екологічна ситуація. Народний Хурал Калмикії прийняв закон про державне регулювання забезпечення родючості земель сільськогосподарського призначення. Міністр Тімур Гаваєв пояснив, що тепер міністерство зможе здійснювати консервацію пасовищ, які непридатні для тваринництва, аби відновити їх за допомогою фітомеліорантів.

Опустелювання у Калмикії – дуже серйозна екологічна проблема. Антропогенний вплив на це з часом буде посилюватися, оскільки розширюються приватні господарства. Ситуацію погіршують степові пожежі, після яких екосистеми відновлюються десятиліттями, а також сильний дефіцит прісної води.

Калмикія – один з найдепресивніших регіонів РФ. Етнічні калмики складають більшість населення, є переважно буддистами за віруваннями. Результати виборів путіна свідчать про високий протестний потенціал, кандидат від комуністів отримав понад 7% голосів. Республіка має давні незалежницькі традиції, її діаспора входить до Ліги вільних націй та не визнає результатів виборів.

Б) Ідель-Урал

Марій Ел

Явних сепаратистських настроїв у регіоні за досліджуваний тиждень не спостерігалося. Натомість дії, направлені на укріплення ідеології і влади москви відбулися. Центр продовжує впроваджувати програми, націлені на ідеологічне виховання дітей. Також регіон хвалиться підвищенням економічного забезпечення жителів. Мешканців регіону відправляють на війну в Україну. Правда, загиблий мешканець за іменем – етнічний росіянин.

Під час проведення виборів на минулих вихідних у низці регіонів Поволжя пройшли акції «Полудень проти путіна», під час яких закликали незгодних приходити о 12-й дня на дільниці і голосувати проти або псувати бюлетені. Центральні репресивні органи навіть відреагували погрозами щодо учасників такої акції. Проте безпосередньо з Марій Елу не було інформації про те, що така акція десь відбулася.

Татарстан

Влада Татарстану підготувала на відправку до Держдуми прект змін до Трудового кодексу РФ, який дозволяє працевлаштовувати підлітків із 16 років на шкідливих і небезпечних виробництвах. Студенти в Єлабузі вже працюють на виробництві зі збірки іранських безпілотників.

Події в Татарстані вказують на проблеми з трудовим законодавством, фінансами та безпекою праці. Наприклад, проект змін до Трудового кодексу, який дозволяє працевлаштовувати підлітків на шкідливих виробництвах, викликає обурення у населення. Дефіцит бюджету Татарстану та конфлікт з виплатою компенсації робітнику, який отримав травму на будівництві, свідчать про серйозні економічні та соціальні проблеми.

Республіка Мордовія

Частина населення вітає державні плани рф з реконструкції будівель та доріг в різних містах. Вони усвідомлюють себе частиною федерації, вважають себе її частиною і сприяють державній політиці: діти в школах роблять речі для солдат, збирається гуманітарна допомога. Також масово залучаються люди для вшанування теракту у Крокусі.

В) Сибір і Далекий Схід

Вибори президента росії на Півночі

Три дні  – з 15 по 17 березня – – в рф проходили вибори без вибору. В Якутії та на Чукотці зафіксували майже 100% явку виборців. Загалом, голосування пройшло доволі штатно та спокійно. Було помічено лише кілька маленьких акцій прямої дії: у Новосибірську та Красноярському краї в урни вливали чи принаймні пробували влити зеленку. У Ханти-Мансійському автономному окрузі була зафіксована спроба спалити бюлетені. Відбулася всеросійська акція “Полдень против путина”, особливо на Чукотці.

“У Новосибірську судитимуть 13 осіб за підпали релейних шаф” – можливо, це була оппозиція війні, а в поїздах, в теорії, могла бути зброя. В Алтайському краї затримали блогера за “антиросійський контент”, бо він підтримував Україну в телеграм-каналі.  Також, школяра з Красноярська підозрюють у більш ніж 20 “мінуваннях”.

Крайня Північ росії і так звані “лднр”: співпраця інтенсифікується

Про те, що співпраця між північними суб’єктами федерації та терористичними утвореннями росії на українському Донбасі посилюється, кажуть відразу кілька новин за останній час.

По-перше: колаборантів з Донеччини вивозять на навчання до Сибіру. Зокрема, до Красноярського краю.  По-друге: лікарі з Якутії працюють у “днр” (Докучаєвськ). По-третє: Чукотка відвезла гуманітарку для Новолуганського біля Дебальцевого.

Бонус: людям з окупованої московитами Херсонщини “пропонують” евакуацію до Тюмені.

Економіка та культура: Республіка Комі отримає гроші, нові якутські фільми, енциклопедія корінних народів

Наразі відомо, що господарства, що розводять оленів у Комі, отримають додаткове фінансування. Одночасно з цим повідомляється, що середня зарплата у Комі складе 50 тисяч рублів ($542, 21 тис. грн) і це 14 місце в рейтингу.  На туризм в республіці виділять ще 4 млн рублів.

В Якутії у березні виходять декілька фільмів: «Абаасылаах Хаус», «ТАЙНЫ ОСТРОВА ТУМАНОВ», «Тимир». 29 січня вийшла новина, що у культурній столиці Фінляндії, селищі Інарі, проходить щорічний міжнародний кінофестиваль корінних народів Skábmagovat. Від Росії беруть участь п’ять якутських робіт. Все це короткометражні фільми: «Кукушка», «Бык Холода», «Айыы Куо», «Hinkelten» и «Сүппүт суруктар».

Також в Якутії вийде новий фільм про виживання у глухій тайзі. Це реальна історія про Карину Чикитову та її цуценя Найду.

А на Чукотці випустять цифрову енциклопедію культури та мов корінних народів.

Примор’я

Губернатори виконали поставлене перед ними завдання – максимізувати явку на виборах. Провладні “експерти” зазначають, що історія далекосхідного протесту залишилася у минулому.

За узагальненими даними, після обробки 90% протоколів у ДФО за путіна віддали голос 86,61% виборців (у РФ — 87,21%). Таким чином, чинний президент покращив свій результат на території майже на 20%, порівняно з 2018 роком.

Влада відчуває загрозу від прибічників колишнього губернатора Хабаровського краю Фургала, активізовані репресії проти них. Хабаровський крайовий суд задовольнив позов прокурора та визнав рух «Я/МИ Сергій Фургал» екстремістською організацією.

15 лютого поліція прийшла з обшуком до активіста та блогера Олега Панькова з Комсомольська-на-Амурі. 58-річного екс-депутата заарештували у зв’язку зі справою про «дискредитацію армії» та відвезли до Хабаровська.

Відразу дві надзвичайні ситуації сталися у Амурській області:

1) у шахті кілька днів знаходилось 13 гірників;

2) у Благовещенську стався підпал кіоска з фруктами на національному грунті після теракту в “Крокусі”. Мер натякнув на зв’язок Україною.

 Республіка Бурятія

На виборах явка склала 73,72%. За путіна нібито проголосувало 87,96%.

Помітні економічні проблеми. Бурятія серед усіх далекосхідних регіонів опинилася на передостанньому місці по росту заробітних плат. У трійку лідерів потрапили Чукотський автономний округ, де роботодавці стали пропонувати на 34 507 рублів більше, ніж роком раніше, Єврейська автономна область (+26 383 руб.) і Магаданська область (+26 116 руб.).

Посилюється мобілізація, зокрема багато випадків свідчень з Селенгінського району .

Тива

На виборах путіна явка склала 95,59%.

25 березня Туву відвідав повноважний представник Президента у Сибірському Федеральному окрузі Анатолій Сєришев.

Тива – найдепресивніший регіон росії. На виборах показала одну із найвищих явок і результат за путіна. У вересні очікуються вибори до Верховного Хуралу (парламенту). Великий вплив на місцеву політику має міністр оборони Сєргєй Шойгу.

Г) Центральні регіони

 Санкт-Петербург і Ленінградська область

З одного боку, стверджувати про наявність будь-яких відцентрових і федералістських тенденцій в Санкт-Петербурзі на сьогодні неможливо. Навпаки, більшість новин демонструє слідування пітерськими місцевими елітами й громадянами курсом центру. З іншого боку, треба звернути увагу на наявні конфліктні ситуації, особливо в національній сфері, що впливають на загострення міжнаціональних і міжетнічних конфліктів в Петербурзі як у другому центрі рф. Також також треба враховувати факти спротиву т.зв. «виборам», новини про злочинність, спричинену колишніми учасниками т.зв. СВО та інші інциденти. 

Щодо конфліктів у національній площині, спостерігається намагання влади «згладити» конфлікти, «не провокувати» спільноту. Таким чином, створюється картина «дружби народів» і мирного співіснування національних меншин й корінного населення центрів росії.

Зокрема, в Петербурзі підлітки із Узбекистану побили чоловіка, який помер на місці. Справу проте перекваліфікували у хуліганство, оскільки чоловік помер не від побоїв, а від серцевого нападу.

Східна Слобожанщина

Попри те, що фальсифікації на виборах не зустріли широкого спротиву населення, зустрічаються і випадки зриву виборчого процесу заливом «зеленки» в урни з бюлетенями.

Найгострішим питанням для регіону є бойові дії на його території. Події та реакція влади на загрозу цивільному населенню є контрадикторними з заявами про «своих не бросаем», адже місцеві не зустрічають симпатії інших регіонів, а питання бойових дій не вирішується урядом.

___________________________________________

Проект проходить у партнерстві з:

  • ініціативою “Антиімперського блоку народів”. Партнерська сторінка: сторінки АБН та групи в мережі Facebook, сайт: https://abn.org.ua
  • громадською організацією “Український студент”.

Недержавний аналітичний центр «Українські студії стратегічних досліджень» у 2024 році проведе низку дослідницьких проєктів щодо розвалу росії та національних інтересів України у світі – детальніше дивіться на наших ресурсах https://linktr.ee/nac.ussd

Запрошуємо зацікавлених експертів та організації долучатись до партнерства.

Авторський колектив:

Юрій Сиротюк,

Юрій Олійник

Михайло Кублій

Микола Волгов

Михайло Александров

Карина Коняєва

Ольга Яковець

Анатолій Максимов

Дарія Шаповал

Ірина Євдоченко

Ярослав Ніцой

Михайло Цирульник

Переклад на англійську – Олександр Чупак

Leave a Reply

Your email address will not be published.