Офшори Порошенка: як повернути гроші в Україну? Коментар експерта

Нещодавно американський мільярдер одеського походження і економічний радник колишнього мера Нью-Йорка Сем Кіслін заявив, що Петро Порошенко за час президентства вивів із країни щонайменше 8 мільярдів доларів. За його словами, йому відомі такі факти і він має намір довести це у суді для того, щоб повернути ці гроші.

Ця публічна заява стала дуже популярною темою для обговорень серед ЗМІ та у соціальних мережах. Чи мають ці слова підґрунтя, як повернути кошти в Україну і яким чином на цю ситуацію може вплинути зустріч Дональда Трампа із Володимиром Зеленським? Про це ІА «Вголос» запитало у міжнародного експерта Юрія Олійника, політичного експерта Олександра Мусієнка та політичного аналітика і громадського активіста Олександра Солонька. Повна версія: https://vgolos.com.ua/articles/ofshory-poroshenka-yak-povernuty-groshi-v-ukrayinu_1044855.html

Чи мають заяви Сема Кісліна реальне підґрунтя?

Юрій Олійник:

Я би сказав, що зараз ця заява виглядає виключно як політичний складник зменшення впливу Петра Порошенка і попередньої влади загалом на процеси, які тривають в Україні. Хоча, з іншого боку, багато подібних звинувачень є реальними, офшори мали місце у діяльності Порошенка. Про відмивання грошей у Панамі свого часу він зізнався сам. Крім того, було оприлюднено багато інформації про такі речі, але тут нічого дивного немає, оскільки офшори є типовою практикою для наших представників влади. Особливо це стосується тих, які вийшли з олігархату і, закриваючись ширмою реформ, роблять свої брудні справи, метою яких є виключно особисте фінансове збагачення.

Наскільки можна ці гроші повернути? Я сумніваюся, що одна людина могла би це зробити. Тут необхідне судове розслідування за участі закордонних держав. Проте я більше притримуюсь думки, що ця заява була зроблена заради внутрішньополітичної боротьби в Україні. Ситуація стала такою, що не лише США впливають на Україну, а вже й Україна стала впливати на Штати. Ця тенденція спостерігається ще з часів минулих виборів президента у США.

Яким чином можна повернути ці кошти?

Юрій Олійник:

Якщо у планах сучасної української влади є повернення коштів, які Порошенко вивів у офшори, то я вважаю, що такі речі є просто неможливими без допомоги Сполучених Штатів Америки. Це прямо залежить він американського уряду, президента і їхніх судів, без них така «акція» є малоймовірною або ж взагалі неможливою. Оскільки великі гроші, які олігархи країн третього світу зберігають у банках багатих держав, давно стали інструментом впливу на ці політичні еліти, то такі питання вирішуються, перш за все, саме цими країнами. Нам необхідно заручитись підтримкою держав, у яких Порошенко має банківські рахунки та інші активи.

Як на цю ситуацію може вплинути зустріч Трампа і Зеленського?

Юрій Олійник:

Я вважаю, що ця зустріч може мати вплив на ситуацію, яка склалась навколо цієї заяви. Ми не знаємо, що саме буде декларувати і заявляти Володимир Зеленський під час зустрічі із Дональдом Трампом, оскільки ми не знаємо, до чого його готують радники. Якщо розмова піде на цю тему, то сприяння президента США дійсно може допомогти у питанні розслідування цієї ситуації і в подальших діях, які будуть адекватні до ситуації, яка складеться.

Дональд Трамп після Порошенка, із яким у нього була певна напруженість у відносинах, зараз налаштований на співпрацю із Зеленським, готовий із ним зустрічатись і сприяти у тих чи інших питаннях.

Leave a Reply

Your email address will not be published.