Аналіз міжнародних тенденцій та безпекової ситуації 26 січня – 3 лютого

 

Пропонуємо огляд актуальних подій у світі, що підготував експерт аналітичного центру Українські студії стратегічних досліджень Юрій Олійник. Теракти на Філіппінах, венесуельські дезертири та успізи зовнішньої політики США, європейські проблеми та український Азов –  у тижневому огляді.

Філіппінська трагедія та джихадизм

На Філіппінах біля римо-католицької церкви стався вибух, загинуло 27 людей. Рівень “джжихадизму” наростаэ в цый країні, попри жорсткі методи президента Дуерте. В подальшому можна сподіватися повномасштабного конфлікту на південному острові Сулу, де на базі мусульмансьої мнешини базується дружня до ІДІЛ організація “Абу-Сайяф”.

У Венесуелі продовжується суспільно-політична криза. Все більше держав стають на бік опозиції, тоді як армія не погоджується прямо підтримувати режим Мадуро (більше того, ряд офіцерів дезертирували до Колумбії), який не згоден йти на компроміси, відкинув помірковану позицію ЄС щодо повторних виборів (згадаймо, як в лютому 2014 європейці пропонували Майдану відкласти перевибори до грудня). Звісно, пряме втручання сусідів може посилити позиції влади через фактор інтервенції, однак найімовірніше зміна режиму в Каракасі – справа кількох тижнів.

Трамп – кінець шатдауну і тиск на Європу

Дональд Трамп змушений призупинити так званий “шатдаун”, викликаний блокуванням з боку демократичної більшості Конгресу процесу ухвалення бюджету, що заморозило державні розрахунки і викликало незадоволення мільйонів американців. Однак питання виділення коштів на будівництво антимігарційної Стіни, ймовірно, буде на порядку денному найближчими місяцями. Бо це одна з головних обіцянок Трампа, що досі не виконана, а в 2020 – президентські вибори. поляризація в Конгресі як відзеркалення суспільних настроїв зростатиме, і Америка концентруватиметься на внутрішніх проблемах.

Однак попри шатдаун, Трамп намагається зберігати ключовий вплив на політику союзників. Зокрема Вашингтон вимагає від Німеччини призупинити будівництво Північного потоку – 2, аби ослабити позиції Росії та збільшити ринок сланцевого газу з США.

Трамп вдало користується моментом. бо європейці зараз в ще більш складному стані – протести “жовтих жилетів” продовжуються у Франції, а на вибори до Європарламенту вже формується кілька євроскептичних груп, за участю правлячих політиків ряду держав, зокрема Італії та Угорщини. Підписання нового франко-німецького договору з обтічними завданнями – ще один приклад, що еліти ключових засновників ЄС розглядають можливість якщо не його зменшення, то принаймні розмивання рівня впливу поза франко-німецькою зоною (тоді можна буде приймати не лише Західні Балкани з Македонією та Сербією, а навіть й Молдову чи Грузію).

18 років опісля – Вашингтон сідає з Талібаном за один стіл

Вагомий успіх в США на Близькому Сході – переговори з талібами вперше після 11 вересня 2001 року вийшли за межі локальних домовленостей на місцевості, представники Білого Дому зустрічались з ними у Катарі. Таліби зараз контролюють більшу територію Афганістану, однак потерпають від зростання активності більш радикальних сил, афільованих з ІДІЛ. З іншого боку, американці намагаються перехопити з рук Москви карту нормалізації відносин з Талібаном. на цьому фоні жалісливо виглядає позиція міжнародно визнаного президента Ашрафа Гані, що ледве контролює навіть столицю, попри значні надії на нього перед виборами (людина вчилась і викладала на Заході, політичний філософ).

В акваторії Азовського моря було проведено тренування ударних літаків з підтримки дій на морі кораблів Військово-Морських сил Збройних сил та Державної прикордонної служби. Добре, що ЗСУ демонструють присутність в районі, де неминуче розгорятиметься напруженість і в наступному році, особливо під час виборчих кампаній.

Юрій Олійник, експерт УССД

Leave a Reply

Your email address will not be published.