Призначення свого ставленика генпрокурором може стати Пірровою перемогою Трампа – коментар експерта

Новий Генпрокурор США Вільям Барр

 

 

Сенат США затвердив на посаді Генерального прокурора США Вільяма Барра – кандидатуру Білого дому. Це значний успіх Трампа, що може загальмувати скандальне розслідування подробиць іноземного втручання у президентські вибори 2016 року, що відчутно дискредитує чинного президента. Але не все так просто й очевидно. Про важливі нюанси в коментарі виданню InfA розповів експерт аналітичного центру «Українські студії стратегічних досліджень» Юрій Олійник.

За словами експерта, вже другий рік триває скандальне розслідування обставин втручання зовнішніх сил у перебіг американських виборів. І вплив цього розслідування виходить за суто юридичні рамки. Демократи прагнуть за всяку ціну знищити Трампа, порядок денний якого вступив у клінч із їхньою ліволіберальною ідеологією. Нижня палата Конґресу, де домінують демократи, дуже важко йде на компроміси, що демонструє ситуація навколо режиму надзвичайного стану вздовж кордону з Мексикою.

«Тим часом Сенат навіть після листопадових довиборів зберігає республіканську більшість. Це й дозволяє президентові робити ключові політичні призначення. Так, Трамп регулярно доповнює склад Верховного Суду консервативними юристами, що залишатимуться там десятиліттями. Ротації суддів – справа стратегічної переваги консервативних сил, і половина Америки – на боці Трампа, попри всі крики й зойки демократів.

Але справа Генерального прокурора – зовсім не така. Він очолює Міністерство юстиції, що безпосередньо контролює державні розслідування. Відразу по призначенню Барр проголосив намір зупинити скандальне розслідування Мюллера, яке Трамп раніше обізвав «полюванням на відьом». Це явно тактичне рішення, в якому проглядаються особисті інтереси – покінчити з розслідуванням втручання у вибори. Навіть вагома частина республіканського табору може так це і сприйняти. А втрата обличчя серед прихильників – катастрофа для лідера в сучасних США, розколотих на два табори. Якщо тебе здає твій табір – одразу пожирають опоненти. Ось чому Трампу так важливо зберігати незаплямоване реноме принаймні в очах своїх союзників».

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.