Огляд тенденцій світової економіки 15-21 березня 2019 року

Ексклюзивний огляд тенденцій світової економіки для НАЦ УССД підготував Олександр Чупак, студент бізнес-адміністрування Селкірк коледжу (Канада), аудитор Grant Thornton. Найголовніші події тижня – продовження кризи у Венесуелі та загальмування турецької економіки, банківська монополізація в Німеччині.

За даними статистики, з останнього кварталу минулого року економіка Туреччини опинилася у стані рецесії (умовою для початку рецесії є уповільнення темпів економічного зростання протягом двох послідовних кварталів). За підсумками 2018 року економіка країни зросла на 2,6%, що є найнижчим показником за десятиліття. Для порівняння: у 2017 зростання становило 7,4%. Головним чинником цього падіння є різка девальвація національної валюти – турецької ліри. Її спричинила низка факторів: погіршення стосунків зі США через історію з убивством журналіста-дисидента Джамала Хашоггі та невизначеність щодо самостійності центрального банку, керівники якого нібито зазнавали неправомірного впливу уряду.

 

Укотре наголошуємо, що економічні негаразди Туреччини невигідні для України. По-перше, країна є одним із наших найбільших торговельних партнерів та закріплена в законах як стратегічний партнер (поряд зі США). По-друге, послаблення Туреччини може підштовхнути Ердогана до поглиблення співпраці з Росією, що посилить Москву як економічно, так і щодо її перспектив у Сирії.

 

Значна подія має невдовзі відбутися на банківському ринку Німеччини. За державної підтримки ведуться переговори щодо злиття двох найбільших банків країни: Дойче Банку та Комерцбанку. Обидва зазнали негараздів унаслідок фінансової кризи 2008-2010 років. Однак, якщо Комерцбанк зумів відновитися відносно успішно, то Дойче Банк потребував значного вливання державних коштів. Ситуація погіршилася у 2017 році, коли через звинувачення у відмиванні грошей та продажі під час кризи токсичних цінних паперів акції банку впали до рівня 8 євро (до кризи вони коштували 90 євро).

 

Завдяки злиттю планується досягти двох цілей. По-перше, оздоровити капітал банків і забезпечити їхнє ефективне функціонування. Не виключено, що нове керівництво піде на скорочення кількості відділень: сьогодні банки разом надають близько 140 000 робочих місць. По-друге, убезпечити найбільші банки Німеччини від загрози поглинання (за чутками, італійська група UniCredit мала плани щодо купівлі Комерцбанку). Коли об’єднання відбудеться, нова фінансова установа охопить 20% ринку банківських послуг Німеччини.

 

Економіко-політичний колапс триває у Венесуелі. Минулого тижня несправність на гідроелектростанції на кілька діб спричинила знеструмлення у більшості населених пунктів країни. Це паралізувало роботу лікарень і призвело до знищення запасів їжі. Диктатор-соціаліст Ніколас Мадуро назвав причиною негараздів “електромагнітну атаку” зі США. Оскільки знецінення національної валюти у Венесуелі перевищило розумні межі, населення користується доларами США або здійснює бартерний обмін. Вплив економічної кризи відчувають також сусідні Бразилія та Колумбія, що змушені мати справу з напливом біженців.

 

Нагадаємо, що у січні антисоціалістичні сили Венесуели, які мають більшість у Національній асамблеї, призначили Хуана Ґуайдо виконувачем обов’язків президента. Його владу визнали 65 країн світу, серед яких і Україна. У березні з Ґуайдо до Венесуели приїздив віце-президент США Майк Пенс, щоби налагодити подальшу співпрацю. Позиції Мадуро залишаються стійкими через підтримку національних збройних сил і визнання з боку Росії та Китаю.

Leave a Reply

Your email address will not be published.