«Бідний родич» чи «локомотив»: як Україні вступити до Тримор’я? – коментар експерта

Чим Ініціатива трьох морів є корисною для України, яка роль США у цих процесах і як нам необхідно діяти, аби приєднатись до Тримор’я? Про це журналісту ІА «Вголос» розповіли Директор науково-ідеологічного центру ім. Дмитра Донцова Олег Баган, директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін та міжнародний експерт НАЦ “Українські студії стратегічних досліджень”, кандидат політичних наук Юрій Олійник.

Повну версію дивіться за посиланням https://vgolos.com.ua/news/bidnyj-rodych-chy-lokomotyv-yak-ukrayini-vstupyty-do-trymor-ya_1343511.htm

Чи потрібно Україні входити до Ініціативи трьох морів?

Звісно ж, Україні просто необхідно долучатись до Міжмор’я, оскільки це об’єднання країн, які мають спільні інтереси із нами. Я маю на увазі стримування російської агресії, спільне місце в економічному світі за розподілом праці, взаємодоповнювання економіки і таке інше. Тобто, розвиток кооперації між країнами в районі між Чорним, Балтійським та Адріатичним морями є вигідним для України.

З іншого боку, на мою думку, Україні слід більше орієнтуватись на Балто-Чорноморський союз із виходом на Закавказзя і Туреччину. Але у будь-якому випадку посилення цих країн сприятиме збереженню їхньої суверенності та протистоянню впливів інших зовнішніх сил.

Чому ми досі не є учасниками Тримор’я? Хто чи що стає нам на заваді?

Юрій Олійник:

Насправді розмови про той же ГУУАМ точились ще у 90-х роках минулого століття, але все нівелювалось у першу чергу через вплив Росії. Подібна ситуація відбувається і сьогодні.

Крім того, зараз існує неготовність до переговорів і, як наслідок, безініціативність нашої правлячої еліти. Наша влада, на жаль, сьогодні діє реактивно, а не проактивно. Себто, вона реагує на якісь події, що відбуваються, замість того, щоб мати свій сталий курс і з року в рік реально щось будувати. Ця позиція є сталою навіть при тому, що в Україні змінюються президенти, парламенти та уряди.

І по-третє, ми зараз дуже зосереджені на своїх внутрішніх проблемах. Це причина того, що інші держави поки що тільки придивляються, чи варто із нами так сильно кооперуватись. Вони хочуть побачити, чи виживе Україна.

Нещодавно Конгрес Сполучених Штатів Америки виділив 1 млрд. доларів на підтримку БАЧМ. Якою є роль Америки у проекті Тримор’я?

Юрій Олійник:

США зацікавлені у розвитку країн Нової Європи. Це Польща, Румунія, Литва – союзники Америки в Європі, які можуть стати на противагу Європейському Союзу. Ці країни чудово розуміють, що їм необхідна допомога з Вашингтону в протистоянні з Росією та іншими загрозами, як наприклад Франція і Німеччина, котрі грають у свою власну політичну гру. Натомість Америка розуміє, що такий альянс буде потрібен їй при вирішенні геополітичних питань у Європі.

Хоча, існує така думка, що з приходом до влади демократів, США зменшить цю допомогу проекту Міжмор’я. Таке вже було за часів президентства Барака Обами і, думаю, буде при Байдені, який критикував політику польського уряду. Проте глобально інтереси США не дуже змінюються, тому і політика різних президентів не дуже відрізнятиметься. Я маю на увазі, що фінансування БАЧМ не припиниться повністю, а лише дещо зменшиться.

Як має діяти Україна, аби приєднатись до країн Міжмор’я? Хто може стати нашим союзником?

Юрій Олійник:

У першу чергу нам треба опиратись на себе, розглянути наші інтереси і зрозуміти, чого ми хочемо та в якому напрямку рухаємося.

По-друге, нам треба чітко визначити свої переваги, які отримають країни Тримор’я, коли ми приєднаємось до них і пропонувати себе. Тобто, нам треба так себе позиціонувати, що не ми просимо допомоги типу «візьміть нас», а пропонувати себе як державу, котра має чисельну розвинену армію, яка вже має чималий досвід боротьби проти Росії. Ми також можемо бути транзитним посередником між Кавказом, Туреччиною і Польщею. Україна може стати центром сходження усіх цих сил. Нам треба не шукати допомоги, а активно показувати, що ми можемо запропонувати Ініціативі трьох морів і нашим потенційним союзникам. Тобто, Нам треба не «проситись», а пропонувати себе як державу, від вступу якої виграє Ініціатива.

l

Leave a Reply

Your email address will not be published.