Всеукраїнська акція «Вшанування Героїв Базару»

20 – 21 листопада 2021 року в с. Базар Житомирської області відбулася Всеукраїнська акція «Вшанування Героїв Базару», присвячена 100-річчю Української революції 1917 – 1921 р.

Минає 100 років із часу проведення Другого Зимового походу Армії Української Народної Республіки (25.10–21.11.1921) та розстрілу вояків Армії УНР біля містечка Базар (нині – село Житомирської області, 21-23.11.1921) Стратегічним завданням операції було підняття всенародного повстання і повалення більшовицького режиму в Україні. Другий Зимовий похід або Листопадовий рейд Армії УНР став останньою спробою українських національно-державних сил відкритим військовим шляхом відновити незалежність України в ході національно-визвольних змагань 1917—1921 рр.

Частина учасників рейду з Волинської групи потрапила у полон, і після рішучої відмови перейти на службу до Червоної армії 361 вояк Повстанської Армії 21-23 листопада 1921 були розстріляні під Базаром. На території меморіалу поховано 361 розстріляних і 46 загиблих на полі бою воїнів Армії Української Народної Республіки. Декілька разів на рік біля меморіалу Героїв Базару збираються представники громадськості, відбуваються панахиди за українськими воїнами.

До 100-річчя Української революції 1917-1921 рр. недержавним аналітичним центром «Українські студії стратегічних досліджень» за фінансової підтримки Міністерства молоді і спорту України було проведено всеукраїнську акцію «Вшанування героїв Базару».

Під час акції пройшли заходи з вшанування пам’яті полеглих на Меморіалі Героїв Базару за участі представників влади, політичних партій, громадськості. На мітингу виступали голова Спілки офіцерів України Олександр Сасько, ветеран російсько-української війни, капітан ІІ рангу Тимур Баротов, голова КУН Степан Брацюнь, голова ВО «Свобода» Олег Тягнибок, директор НАЦ «УССД» Юрій Сиротюк та інші.

Хлопці і дівчата з військово-історичних клубів «Повстанець», «172 піхотний полк», «Самостійна Україна» відтворили військово-історичну реконструкцію бою 17 листопада 1921р. вояків Армії УНР з більшовиками.

Згодом відбувся концерт-реквієм за участі Нелі Франчук та Грицька Лук’яненка, Лесі Рой, Василя Лютого, Святослава Силенка, гурту «PoliКарп», Михайла Гречкина, гуртів «ТаРута» й «Рутенія».

В межах акції відбувся історичний диспут за участі істориків, науковців, краєзнавців «Другий зимовий похід армії УНР – спроба відновлення Української державності».

Директор НАЦ “УССД” Юрій Сиротюк у своєму виступі наголосив: «100 років трагічних подій Базару. 100 років незламності і нескореності боротьби. 100 років безперервної Української Революції. 100 років триваючої російсько-української війни. Події під Базаром є символом традиції нескореності військової боротьби та моментом усвідомлення, що її потрібно закінчити через 100 років проти того самого ворога в сучасній російсько-українській війні, адже наслідки поневолення означають мільйони жертв».

Керівник представництва Українського інституту національної пам’яті в центральному регіоні, історик Богдан Галайко розповів присутнім про останній етап збройної боротьби доби Української революції 1917-1921 рр., її лідерів та складнощі війни: «Другий Зимовий похід/Листопадовий рейд – це військова операція Армії УНР 25 жовтня–6 грудня 1921 року, організована для підйому збройного повстання в Україні для повалення більшовицької влади та відновлення української державності. Волинська група військ називалася Українська повстанча армія (загалом у рейд вирушило три групи: Волинська, Подільська, Бессарабська) і йшла під командуванням генерал-хорунжого Юрка Тютюнника. Під час рейду більшовики захопили в полон частину Волинської похідної групи. Потрапивши у ворожий полон, українські військові відмовились перейти на службу до Червоної армії і були розстріляні більшовиками біля с  Базар Житомирської області. Другий Зимовий похід став героїчною сторінкою історії українського державотворення. Подальші покоління борців за незалежність у ХХ столітті він надихав на організацію підпільної боротьби проти окупантів».

Про обмундирування та озброєння учасників Другого Зимового походу розповів історик, аспірант Житомирського державного університету імені Івана Франка, член молодіжної організації “Пласт”, реконструктор Ігор Макарчук.

Народний артист України, лідер гурту «Хорея козацька» Тарас Компаніченко презентував присутнім проєкт «Пісні Української революції 1917-1921 рр.», а керівник НАЦ “УССД” Юрій Сиротюк презентував молоді видання Степана Бандери «Перспективи української революції та проєкт Бандерівські читання»

Учасники заходів мали можливість прослухати історичні гутірки на тему «Російсько-українська війна: 100 років боротьби».

У суботу 20 листопада, ввечері відбулася зустріч та презентація видань письменниці Лариси Ніцой.

У неділю 21 листопада на Меморіалі пам’яті Героїв Базару відбувся чин військового церемоніалу віддання шани воякам Армії УНР за участі міністрів, представників Збройних сил України, Генерального штабу, Міністерства оборони України, Українського інституту національної пам’яті, голів Житомирської обласної державної адміністрації та обласної ради, громадськості.

Протягом двох днів вшанувань, відбувалися військові вишколи молоді, презентації макетів військового спорядження, навчальних програм, напрацювань та досягнень у сфері військово-патріотичного виховання від ГО «Дозір «Крук», що базуються в місті Ніжені, Чернігівської області. Засновники та інструкторами організації є Ігор Щокін та Максим Верюк.

На завершення акції усі бажаючі мали змогу долучитися до гутірки “Герої Базару, як складова ціннісних орієнтирів національно-патріотичного виховання”, яку онлайн провів Микола Ляхович, експерт з питань національно-патрітичного виховання ТСО України та переглянути виставу про гібридну війну «Блокпост Україна» авторства Б.Гуменюка від театру української традиції «Дзеркало» (художній керівник В.Петранюк).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.