Деколонізація росії – калмицький фактор

Недержавний аналітичний центр «Українські студії стратегічних досліджень» продовжує цикл «Деколонізація росії» – дискусій про справжній устрій крихкої імперії та майбутній устрій на теренах півночі Євразії.

Третя онлайн дискусія присвячена темі  «Деколонізація росії – калмицький фактор» (3  листопада 2022 року).

В фокусі уваги – калмицький народ і його рух за свободу.  Днями калмики одними з перших чітко заявляють про конкретні плани самовизначення. 26 жовтня Конгрес ойрот-калмицького народу проголосив декларацію «Про державну незалежність Республіки Калмикія», де закликає калмицький народ гуртуватись у боротьбі за визволення від колоніального гніту, а світ – підтримати ініціативу.  Чого ж прагнуть представники калмицького народу? 

Запрошений гість Владімір Довданов, заступник голови Конгресу ойрот-калмицького народу, міністр молодіжної політики, спорту та туризму Республіки Калмикія в 2004-2005 роках. В ході обговорення деколонізації росії він дав відповіді на кілька питань:

Який погляд калмиків на майбутнє? І що треба зробити для пришвидшення розпаду імперії.

Онлайн дискусія “Деколонізація росії – калмицький фактор”

Владімір Довданов звернув увагу на те, що історія в його народу трагічна. Калмики довірились росії, допомагали розвиватись імперії, а москва загнала їх у резервацію на берег Каспійського моря, в єдину пустелю в Європі, де погана вода. В калмиків залишилося лише 10 % від всієї території, на якій колись проживав народ (навіть колись Петро Перший приїжджав до калмицького Саратова). В 1769 році більша частина калмиків пішла назад в Джунгарію (зараз Синцзян) і Західну Монголію. Частина ойратів проживають на Тайвані, у Внутрішній Монголії.

Політик зазначив, що готується до видання книга про історію калмиків, в якій зокрема, описано що вони знаходяться в колоніальній залежності 251 рік і двічі зазнавали геноциду. Так 1910 році згідно перепису налічувалося 210 тис. калмиків, а в до 1930-х їх стало 93 тисячі. Причиною скорочення чисельності населення стали – голод, хвороби, розстріли, війни, колективізація. Другий геноцид почався в 1943 році, коли Жуков звинуватив калмиків у зраді і хотів знищити, однак Сталін вирішив вислати їх з батьківщини. В 1944-45 році їх зняли з фронту і як зрадників вислали в концтабір Широклаг. Там репресовані часто згадували про зустрічі і силу волі українців та литовців, з якими жили в засланні у Сибірі. Навіть після реабілітації калмикам не повернули всі землі у Волгоградській, Астраханській областях, Ставропольському краї. Також відсікли від джерел води. Це етноцид проти народу. Більше того, останніми роками кілька нафтових родовищ віддали під контроль влади в Астрахані.

Владімір Довданов зауважив, що після розвалу СРСР багато надіявся хто, що буде демократія та достойне життя. Але за демократа Єльцина почалась Чеченська війна, далі в Грузії, Сирії, Україні. В Калмикію головою призначили Хасікова спортсмена і віце-прем’єром Трапезнікова, що в днр працював. Проти цих призначенців відбувалися масові протести в Калкмикії. До 2021 року хотіли ми виграти вибори до парламенту в республіці, проводили громадсько-політичні суди над корупціонерами.  

Висловлюючи позицію Конгресу, політик сказав, що після 24 лютого вони різко виступили проти т.зв. спецоперації, визнали, що це війна, що народ не має брати участі у війні. Але місцева влада промовчала. Конгрес випустив другу заяву з закликом до молоді, щоб ті не йшли на злочинну війну. До 25 людей загинуло. Але війна пробудила почуття людської гідності та національної відповідальності.

Оскільки в Калмикії почались кримінальні переслідування, більшість Конгресу змушені були виїхати в різні країни.

Політик розповів про перспективи антиімперської боротьби. Так, після оголошення мобілізації Конгрес випустив Декларацію, дізнався більше про башкирський рух, його керівники контактують з бурятами, тувинцями, якутами. Калмики увійшли у Лігу вільних націй, куди вступають кавказькі нарлоди, монгольські (як калмики), тюркські (як башкіри і татари), розглядається питання геноциду народів.Свідченням цього є те, що по всіх селах масово молодь вигрібають для мобілізації. На Далекому Сході, наприклад, удигів залишилось 1600 осіб, і тих 27 людей забрали на війну. Це військові злочини. Єдиний вихід  окремо йти від росії.

Щодо планів на майбутнє, то Владімір Довданов сказав: «За 250 років вибили національну еліту. На жаль більшість зазомбована телеканалами. Тому на виборах програємо. Купа людей боїться що не виживемо економічно, але ми вже порахували, що грошей вистачить. Ми маємо увійти після розпаду в план Маршала, маємо багато ресурсів, можна інвесторами мати і партнерів українців. Є газ, нафта, уран, золото.

Зараз гостро стало питання створення Сил самооборони в ойротів. І донські козаки, і тюрські. кавказькі народи, навіть російські регіони вкладати лепту. Україна не має одна воювати. Змінимо офіційно назву, адже ми ойрати, джунгари, чатсина монголів. А калмики – то назва нав’язана. А у ойротів багата культура, 2 місце у світі за кількістю казок. Є нащадки переважно асимільовані калмиків в Чугуєві, на Харківщині.

Готуємо в Лізі вільних народів угоду про співпрацю між регіонами рф, які прагнуть до свободи, аби далі економічно кооперуватись, дружити. Ойрати хочуть з козаками, астраханцями дружити, і пряма дорога для торгівлі з Україною, газові магістралі. В майбутньому можлива торгова транс’євразійська дорога між Атлантичним і Тихим океаном. Майбутній друг насамперед Україна, також держави Заходу. Хотілось би щоб Сили самооборони майбутні пройшли навчання в Україні».

До дискусії приєднався директор НАЦ «Українські студії стратегічних досліджень», солдат-гранатометник 5 окремого штурмового полку Юрій Сиротюк. Він розглядає сьогоднішню боротьбу України як шанс для всіх народів отримати незалежність.

«Ця війна за визволення не лише України, але й всіх поневолених росією народів. Калмики були в війську Сірка, Івана Мазепи, також пережили депортацію, русифікацію, масове знищення. В нас різні релігії та походження, але ми пережили спільну історичну долю. Незалежність – це не привілей, вона важко дається кожній нації. Але це рідна домівка, можливість говорити рідною мовою, сповідувати свою релігію, жити за своїми законами і не вмирати за чужі імперські інтереси.

Зараз в росії дві мети – знищити Україну, бо без неї не буде російської імперії. І друга – знищити шанс поневолених народів на незалежність.  Зараз у калмиків найбільший з 17 століття шанс отримати незалежність», – сказав директор УССД.

Юрій Олійник, модератор дискусії та керівник дослідницьких програм НАЦ «УССД» припустив, що Калмикія, що межує з Північним Кавказом, а водночас має особливу буддійську ідентичність, особливо відчуває культурну дискримінацію та загрозу асиміляції. Він зауважив, що з калмиками пов’язана історія непростих відносин з москвою. Спершу, на договірних умовах Каклмицьке ханство увійшло в союз з імперією Потім ціле 18 століття калмики боролись за свої права, аж до переселення більшої частини народу в Джунгарію, що супроводжувалось масовими смертями.

Важливо, що після Першої світової війни калкмики претендували на самовизначення у певному союзі з козацькими відцентровими рухами півдня імперії – Доном, Тереком. Тому не дивно, що і сьогодні калмики, демографічний ресурс яких використовує московська військова машина, намагаються вийти з-під ярма поневолення, – підсумував модератор.

Leave a Reply

Your email address will not be published.