За 50 тижнів рф розвалила все те, що будувала 50 років

Економічний аспект у протистоянні російсько-українській війні є не менш важливим, ніж інші аспекти. Адже, як кажуть: «Щоб мати успіх у війні, потрібні три речі: це гроші, гроші та ще раз гроші». Саме такої думки експерт Недержавного аналітичного центру «Українські студії стратегічних досліджень» Олександр Чупак, який розповів під час круглого столу «Роковини вторгнення: причини, наслідки, прогнози» в АрміяInform про перспективи економічних санкцій та вплив економіки на майбутнє московії. 

Олександр Чупак, експерт Недержавного аналітичного центру «Українські студії стратегічних досліджень»

У росії впали доходи від продажів енергоносіїв приблизно на 50%

Для досягнення імперських цілей путіна росія відмовляється від всього того економічного надбання, яке здобула протягом останніх 50 років. 

— За 50 тижнів росія розвалила все те, що будувала перед тим 50 років, адже Європа вже майже повністю відмовилася від російської нафти. Рухається процес відмови від російського газу. Хоч його важче замістити, але зараз реалізуються проєкти з імпортом скрапленого газу, зокрема зі Сполучених Штатів Америки. Тому через декілька місяців або в найближчі роки світ повністю відмовиться від російського газу, — розповідає Олександр Чупак.

Експерт пояснює, що для росії такі проблеми із сектором енергетики можуть бути фатальними, зокрема у сфері бюджету. 

— Зараз ми бачимо, що в них впали доходи від продажів енергоносіїв приблизно на 50%. Їх вдається замістити шляхом переорієнтації експорту на східні ринки Індії та Китаю. Але це дуже важко, тому що відсутні продуктопроводи для перевезення, — додає він. 

рф вже майже не має доступу до ринків напівпровідників

Враховуючи накладені санкції, страхові компанії провідних країн відмовляються обслуговувати російський експорт. 

— Це підриває спроможність російського військово-промислового комплексу розширювати можливості збройної агресії . Зараз рф майже не має доступу до ринків напівпровідників, а це — незамінний компонент високоточного озброєння. Без нього не можна виробляти нові види озброєння та ремонтувати те, що було пошкоджене на полі бою, — каже експерт. — Звичайно є різні схеми придбання цих компонентів, зокрема в Китаї, який постачає росії і товари військового призначення. Але Тайвань та США виробляють більшість напівпровідників, що не дозволяє московії отримувати військове забезпечення у потрібному обсязі. 

«Тайвань та США виробляють більшість напівпровідників, що не дозволяє московії отримувати військове забезпечення у потрібному обсязі»

Економіка стане важелем, який допоможе Україні позбутися росії 

Саме економічний фактор повинен стати провідним у майбутньому розпаді російської імперії. 

— Ми зараз бачимо, що третина ВВП рф концентрується лише у трьох регіонах: московська, ленінградська і тюменська області. Але це маленький відсоток всієї території. Інші регіони, особливо далекосхідні, які розташовані південніше від Уралу — це бідні території, які виконують функцію постачання природних ресурсів, – зазначає Олександр.

«Третина ВВП рф концентрується лише у московській, ленінградській і тюменській областях. Далекосхідні регіони — це бідні території»

— Ось тут наше завдання підтримувати зв’язок із представниками тих регіонів. Так би мовити, стати співсоюзниками, щоб пояснити їм, як їх обшукує уряд у москві. І, що позбувшись московської зверхності, вони можуть жити набагато краще, ніж вони живуть зараз. Тому економіка має стати тим важелем, який допоможе Україні позбутися російської агресії на багато років уперед, — запевняє експерт.

За матеріалами АрміяInform http://surl.li/fazyu

Leave a Reply

Your email address will not be published.