Безпекові угоди, які підписує Україна, можна вважати початком формування нового світового порядку — Андрій Рудик

У світі знову відбувається локалізація регіональних блоків, і НАТО в недалекій перспективі може обмежитися лише Європейським континентом.

Про це, а також про те, що насправді означають заяви Президента Франції Емманюеля Макрона про направлення військ до України та експрезидента США Дональда Трампа про можливий вихід США з НАТО, розповів під час зустрічі в АрміяInform доктор філософії в галузі соціальних та поведінкових наук, офіцер ЗСУ Андрій Рудик.

 — Останні заяви Трампа про НАТО дуже показові, але насправді це не нова ідея, не перша історія про те, що США можуть вийти з НАТО. Ці ідеї про перекладення відповідальності виникали давно. Тому що справді — маленькі держави НАТО користуються захистом більш великих держав.

За всієї поваги до Чорногорії, чорногорські війська становлять 2750 осіб, менше однієї бригади за чисельністю. Або Люксембург — держава-утворювач НАТО в 1949 році, одна з підписантів Північноатлантичної угоди. Наразі її збройні сили становлять 900 військовослужбовців, найменша армія НАТО. В Ісландії взагалі немає постійної армії. Там є лише підрозділи берегової охорони. Очевидно, основним бенефіціаром цієї історії є Сполучені Штати Америки. Вони наразі мають другий контингент в Європі після турецького. У Туреччині — найбільші збройні сили серед членів НАТО на Європейському континенті.

Експерт розповів, що ще від 1950-х років, коли створювався Європейський Союз, існувала ідея про створення єдиної європейської армії. Це відбувалося на тлі підготовки сталіна до Третьої світової війни.

— Це ні для кого не було секретом: готувались війська, готувалась техніка, озброєння. І Європа досить сильно боялася на той момент, переживши Другу світову війну, переживши новий поділ, встановлення холодної завіси, поділ Німеччини, поділ Австрії (існував до 1955 року. — Ред.). Боялася, що США не зможуть забезпечити належного захисту. Тому у Франції виникла ідея щодо створення єдиної європейської армії, — розповів Андрій Рудик.

Однак після того, як помер сталін, була знову об’єднана Австрія, а ситуація у світі розрядилася, потреба в загальноєвропейській армії відпала. Сполучені Штати Америки тоді змогли забезпечили певний захист. Однак ця ідея періодично все одно виникала. Наприклад, під час Карибської кризи. Низка держав прекрасно розуміла, що Європі потрібно поступово переходити до загальноєвропейської армії. Так, кількість держав-членів FINABEL — організації, що сприяє співпраці та сумісності між національними сухопутними військами держав-членів Європейського Союзу, з 2006 року збільшилася вдвічі, а 2021-го до неї приєдналися Норвегія та Чорногорія, які не є членами ЄС.

В АрміяInform відбулася зустріч експертів, під час якої говорили про ймовірність Третьої світової війни. Доктор філософії в галузі соціальних та поведінкових наук, офіцер ЗСУ Андрій Рудик поділився своїми думками.

Фото: Віталій Павленко / АрміяInform

Джерело: Репортаж Євген Букет/АрміяInform

Leave a Reply

Your email address will not be published.