Скандальні заяви лукашенка: погоджені з кремлем чи це хайп та демонстрація важливості мінська? 

«Білорусь готується до війни», — заявив диктатор Лукашенко.

Він наголосив, що почалася підготовка військових підрозділів, постачається озброєння та техніка.

Також раніше білоруські ЗМІ інформували про тотальне оповіщення військовозобов’язаних, аби ті явилися у військкомат.

Ці заяви пролунали на тлі початку військових «навчань» на кордоні з Україною, Польщею і Литвою, що відбудуться з 2 по 4 квітня на території Гомельської області. Спрямовані вони буцімто на перевірку сил територіальної оборони та навиків офіцерів запасу.

Про те, що відбувається в Білорусі і як сприймати подібні заяви, розповідає експерт Недержавного аналітичного центру «Українські студії стратегічних досліджень», кандидат політичних наук Юрій Олійник. Першоджерело за посиланням https://armyinform.com.ua/2024/04/03/skandalni-zayavy-lukashenka-pogodzheni-z-kremlem-chy-cze-hajp-ta-demonstracziya-vazhlyvosti-minska/

— Самопроголошений президент Білорусі доволі часто видає ексцентричні заяви, що збурюють інформаційний простір.

Так і цього разу. З одного боку, досвід попередніх заяв свідчить, що репліки Лукашенка часто викривляють реальність і спрямовані насамперед на хайп та демонстрації важливості Мінська (оскільки на практиці Білорусь майже втратила залишки суверенітету, і важко її розглядати як повноцінний суб’єкт).

З іншого боку, ці заяви можуть бути погоджені з кремлем, і спрямовані на інформаційний вплив щодо України та Заходу. У такому разі я б розглядав подібні заяви передусім у межах стратегії примушення до миру на російських умовах чи принаймні заморозки конфлікту.

Бо у разі реальних планів швидкого нападу — зберігається мовчання до останнього, як у лютому 2022-го. Залякування НАТО, держав Балтії, відволікання частини українських сил на північ — головна мета голосно анонсованих військових навчань.

Бо достатніх російських сил для бойових дій в Білорусі наразі не сконцентровано (звісно, ситуація може змінитись). А можливості та бажання самих білорусів входити в бойові дії — мінімальні.

Leave a Reply

Your email address will not be published.