Франко-італійська криза є черговим тривожним дзвінком для ЄС – коментар експерта

Французький уряд викликав для консультацій свого посла в Італії. Перекладаючи з дипломатичної мови, це демонстрація похолодання між Парижем та Римом. Про які тенденції сигналізує ця подія, пояснив для InfAексперт аналітичного центру «Українські студії стратегічних досліджень» Юрій Олійник.

За словами експерта, в очікуванні травневих виборів до Європарламенту очевидним стає загальне загострення політичної кризи в ЄС. І йдеться не лише про протести «жовтих жилетів» у Франції.

«Поглиблюється напруга всередині «старої Європи». Французьке МЗС викликає посла з Італії для консультацій – безпрецедентний дипломатичний демарш із часів закінчення Другої світової війни. Це пов’язано з різкою критикою з боку кількох італійських міністрів, представників євроскептичного «Руху 5 зірок», зокрема віце-прем’єра Маттео Сальвіні, на адресу Еммануеля Макрона. Як згодом пояснило французьке МЗС, чашу терпіння переповнив приватний візит віце-прем’єра Італії Луїджі ді Майо, коли той зустрівся з представниками «жовтих жилетів». Як бачимо, бажання сусідньої держави спілкуватися з опозицією – привід до різких заходів, без всяких згадок про «спільний європейський дім» чи «цінність демократії».

Емануель Макрон

Луїджі ді Майо

Експерт звертає увагу: Франція та Італія – засновники ЄС іще з 1950-х років. І якщо донедавна вони були на одному боці континентальних держав, стримуючи Британію, то після Brexit ситуація змінюється. Додає напруженості й специфіка інтересів двох країн, зокрема небажання Італії приймати левову частку мігрантів з півдня.

«Загалом це тривожний дзвінок, що свідчить про наростання внутрішніх протиріч і взаємних звинувачень. Уряди провідних держав Європи чимдалі більше зосереджуються на внутрішніх протиріччях, що грає на руку насамперед Кремлю. Слід бути готовими, що «стара Європа» 2019 року слідом за США, очолюваними Трампом, сповзатиме до більшого ізоляціонізму».

Leave a Reply

Your email address will not be published.