Аналіз міжнародних тенденцій та безпекової ситуації (березень 2020)
 

Пропонуємо огляд актуальних подій у світі, що його підготував експерт аналітичного центру Українські студії стратегічних досліджень Юрій Олійник. Коронавірус та нафтова війна, турецько-російське протистояння в Лівії та криза ЄС, загострення в Африці та на Близькому Сході – в місячному огляді.

 

Коронавірус і його вплив

Пандемія коронавірусу збіглася з масштабною економічною кризою, чи не найбільшою з часів Великої депресії. Призупинено багато проєктів. Багато урядів намагаються використати ситуацію для посилення контролю за громадянами (від урядів Африки і Азії до європейських держав – від надання особливих повноважень приймати рішення без парламенту прем’єр-міністру Угорщини Орбану до введення надзвичайного санітарного стану і перенесення другого туру місцевих виборів у Франції зі введенням комендантської години, що вигідно Макрону для зупинки опозиційних рухів). Особливо жорсткі прояви бачимо в азійських країнах (зокрема Індії, з фактичним переслідуванням іноземців). Додає проблеми коронавірус і Росії, де влада не може виробити єдину програму реакції, і губернатори окремих регіонів перебирають на себе ініціативу, перекривають межі регіонів (у Москві, Липецьку, Краснодарі). Разом із нафтовою кризою це підточує легітимність та сили режиму, який однак намагається перегрупуватись для збереження статусу-кво (попри відкладений референдум про зміни до конституції).

Важливий вплив на виборчу кампанію в США – з одного боку, економічна криза загрожує досягненням каденції Трампа. Однак в той же час змушений знятись із виборів лівопопуліст Барні Сандерс, позбавлений можливостей безпосереднього спілкування з аудиторією, тоді як Байден несе на собі багато негативу, пов’язаного в тому числі з Україною.

 

 

Нафтова війна

Через глобальне падіння цін на нафту (посилене падінням обсягу потреб країн-реципієнтів) розгортається конфлікт між членами ОПЕК+ (на чолі з Саудівською Аравією) та Росією. Сауди прагнуть утримати перспективний ринок на майбутнє, Москва – ціну тут і зараз. Врешті Росія вимушена шукати компромісу, погоджується на скорочення видобутку на 1,6 млрд. барелів.

Негативно нафтовий колапс впливає і на позиції союзника Росії у Венесуелі – режиму Мадуро. Водночас США демонструють готовність до рішучих дій, проводячи операції на Карибському морі (в рамках війни з наркокартелями). Водночас “Роснєфть” змушена зупиняти роботу в країні

 

Події на Балканах

 

Північна Македонія вступила до ЄС, ставши з 27 березня 30-м членом НАТО. Історія вступу тривала з 1995 року, і лише в 2018 була підписана угода з Грецією про перейменування. Також наприкінці березня Північна Македонія разом із Албанією отримала схвалення від Європейської комісії про початок переговорів про інтеграцію до ЄС.

У цих умовах Росія намагається розхитати становище в державах регіону. Однак досить успішні дії з протидії спробам влади Чорногорії набути більшого впливу на філіал Сербської церкви заморожені через коронавірус. Більше того – в самій Сербії з середини березня введена комендантська година, заборонено ходити до церкви більше 10 осіб, що викликало обурення з боку ієрархії та вірян СПЦ (зокрема владики Банатського Ніканора), проголошено режим надзвичайного стану – потенційно  до півроку тривалості.

 

Близький Схід

 

У лютому хусити змогли здобути декілька відчутних перемог, зокрема їм спочатку вдалося звільнити від військ коаліції невелике місто Ель-Хазм, а потім і всю провінцію Аль-Джауф, що межує з Саудівською Аравією. Крім того, загони хуситів відкинули противника в провінції Маріб, частково повернувши під свій контроль найважливіші газові і нафтові родовища.              29 січня спробували знову здійснити ракетний обстріл нафтових вишок Saudi Aramko, як і у вересні 2019  року, проте ППО Саудівської Аравії змогли перехопити ракети.

Ускладнює ситуацію і розкол всередині сунітської коаліції. 12 лютого, після 5-ти років воєнної присутності у Ємені, війська ОАЕ повернулись на батьківщину. При цьому Абу-Дабі, з допомогою своїх проксі на півдні Ємену, продовжує зазіхати на острів Сокотра, який наразі перебуває під контролем Саудівської Аравії. З іншого боку, на півдні Ємену розгортається конфлікт всередині антихуситських сил (Південна перехідна Рада проти уряду Хаді, якого витіснили з центрального міста півдня Аден).

 

У Лівії сили Халіфа Хафтара продовжуть втрачати позиції завдяки активній участі турків на боці Триполійського уряду національної єдності. Зокрема вони провели за допомогою безпілотників в районі Аль Ватія бомбардування сил Хафтара (аби змусити покинути західні райони поблизу столиці), в результаті яких загинуло кілька десятків російських найманців  (з ПВК “Вагнер”). Водночас Туреччина епізодично блокує постачання танкерів з нафтою для Хафтара біля берегів Лівії. У той же час інші країни НАТО займають амбівалентну позицію (наприклад французький фрегат “Прованс” в рамках операції НАТО “Морський сторож” загрожує пересуванню турецьких вантажних суден, аби нібито запобігати порушенню ембарго на поставку озброєння до Лівії).

У Афганістані продовжується посилення Талібану (зокрема готується легітимація на рівні ООН), на фоні кризи проамериканського режиму. Зокрема після виборів конкурент президента Ашрафа Гані (прем’єр-міністр Абдула Абдула) не визнав поразки, також провівши свою інавгурацію. І це на фоні нападу ІДІЛ у Кабулі (загинуло 32 людини) зі спробою вбити прем’єр-міністра.

 

 

 

Україна – між Мінськом і пандемією

 

Непродумані рішення щодо введення представників терористичних груп у переговори були відкладені. Однак спроби надати політичної суб’єктності маріонетковим утворенням, зокрема через інституції ОБСЄ та Консультативної ради, триватимуть надалі. Багато залежить, водночас, від ситуації у самій РФ.

 

 

Африка – загострення тероризму і миротворча” діяльність Росії

У районі озера Чад у прикордонні Камеруну, Нігера, Чаду та Нігерії посилилась діяльність ісламістів з “Боко Харам”. Зокрема під час нападу на військову базу в провінції Лак вбито 98 чадських солдатів, а на сході провінції Борну – 75 нігерійських. На фоні карантину та зростання кількості нападів на християнські церкви це посилює недовіру до влади та перспективи стабільності в Нігерії. Водночас варто очікувати зростання напруги в регіоні Сахелю, що формуватиме чергові хвилі біженців.

Водночас ісламістські групи активно діють у Мозамбіку, де було захоплено два міста в багатій на поклади газу провінції Кабо-Делгаду силами “Джамаат Ансар ас-Сунна”, що пов’язана з ІДІЛ.

На цьому фоні посилюються спроби Росії легітимізувати свою посередницьку діяльність. Зокрема 18 березня у ЦАР загинуло близько 45 людей після чергових зіткнень між польовими командирами. На цьому фоні пройшло засідання представників так званої “Африканської G5”, де окрім ООН, ЄС, США, Світового банку та Франції вперше присутні росіяни. 11 березня підписаний навіть меморандум щодо ситуації в ЦАР, де Росія фактично визнається стороною врегулювання.

 

 

Юрій Олійник, експерт НАЦ УССД

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.